Snoeien: Vaste planten

Snoeien van Vaste planten

Niet alleen heester, struiken en bomen moeten gesnoeid worden. Ook moeten sommige vaste planten gesnoeid worden. Waarbij weer anderen niet gesnoeid moeten worden, maar wanneer je het wel doet, de tuin er wel mooi bij blijft liggen. Zeker wanneer een tuin niet al te groot is, zal dit er erg netjes en verzorgd uit zien hierdoor.

Op de foto: Thijm (thymus vulgaris)en de Citroenthijm ( Thymus vulgaris citriodora) Samen in een verhoogde bak geeft een leuk effect in de tuin

Afstervende vaste planten

Afstervende vaste planten, zijn die planten die in de winter eigenlijk geheel onder de grond verdwijnen. Al het loof sterft af, zodat alleen de wortels de winter door moeten.

Wintergroene vaste planten

Het is soms de vraag of deze groep onder de vaste planten valt, of dat het om de halfheesters valt. Toch heb ik deze hierbij betrokken, omdat voor de meeste mensen er een groep planten is waarvan men over het algemeen denkt dat het vaste planten zijn. Er zijn dus vaste planten die in de winter groen blijven of beter gezegd blad houdend zijn. Deze vaste planten moeten op een andere wijze gesnoeid worden. Hierbij valt te denken aan planten zoals de Lavendel , Thijm en de Helleborus, Bergenia en het stekelnootje.

Snoeien van de afstervende vaste planten

Eigenlijk is het heel eenvoudig om afstervende vaste planten te snoeien. Het is niet anders dan de afstervende plant afknippen. Sommige mensen knippen alleen de uitgebloeide bloemen eraf. Weer anderen kiezen ervoor om ook het afstervende blad voor te zijn en dat af te knippen. Het voordeel is dat de tuin er dan wel altijd netjes en verzorgd uit zal zien. Dit dan ook in het najaar.

Snoeien van de Wintergroene planten

De Lavendel ( Lavandula angustifola) staat erg mooi wanneer je deze gebruikt om een rand in of om de tuin te maken

Het snoeien van de vaste planten die in de winter groen blijven heeft even iets meer aandacht nodig. Wanneer je dat op de verkeerde manier doet dan zal de plant veel schade lijden of de winter niet overleven. De blad houdende planten mogen nooit direct voor de winter gesnoeid worden. Dit zou de plant teveel voor de winter verzwakken. De kans dat de plant erg lelijk wordt is groot, waarbij het ook de vraag is of de winter wel gehaald wordt tot het weer voorjaar is.

Het is dus goed om de snoei pas na de winter te doen. Hierbij kan de thijm even uit de grond worden gehaald en uitgedund worden. Waarbij deze eventueel direct gescheurd kan worden. De bevroren stukken worden dan even weggeknipt.

De Lavendel mag ook na de winter worden gesnoeid. Hoe dit moet kun je lezen in het artikel Lavendel snoeien

Planten zoals de Bergenia, Helleborus en het stekelnootje (acaena) hoeft weinig aan te gebeuren. Alleen wanneer er wat dode bladeren aan komen, kunnen deze eraf gehaald worden.

Lees ook eens de volgende artikelen over de tuin:

Meer lezen over de eetbare tuin: www.eetbaretuin.infoReacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden