Hoe kan je koikarpers houden

Inleiding

Hadden we vroeger nog een vijver met een paar simpele goudvissen voor de sier, tegenwoordig maken mensen echt een hobby van hun vijver. Vooral het houden van Koi karpers is erg populair. Het zijn sierlijke vissen met prachtige kleuren. Het is geen goedkope hobby, maar het zijn prachtige vissen en je kan er zelfs goed geld mee verdienen. Het is geen kwestie van een vijver aanleggen om Koi karpers te houden, er komt veel meer bij kijken. De vijver moet groot genoeg zijn en ook moet het water van goede kwaliteit zijn. Verder nog tips voor het kopen van een Koi karper. Wat moet je weten als je Koi karpers wilt gaan houden?

De vijver voor de Koi karpers

Om Koi karpers te houden heb je een grote vijver nodig. Deze vijver moet ongeveer anderhalf tot twee meter diep zijn. De vijver moet zo diep zijn omdat ze de ruimte nodig hebben, maar door de diepte kunnen ze zich ook beschermen tegen bijvoorbeeld reigers. De vijver voor de Koikarpers moet met minimaal 10.000 liter gevuld zijn. Gewoon kraanwater is prima voor de Koi karper. Wanneer je je wilt richten op het houden van Koi karpers, dan kan je het beste geen andere vissen in de vijver laten.

Kwaliteit van het water

Voor het houden van Koi karpers is het belangrijk dat het water van goede kwaliteit is. Ververs regelmatig delen van het water om de vijver in goede staat te houden. Ook een goede filter is erg belangrijk. Deze haalt het zichtbare en onzichtbare vuil uit de vijver.

Waterplanten

Waterplanten zijn belangrijk in een vijver omdat ze zuurstof aan het water geven. Maar Koi karpers en waterplanten zijn niet zo'n goede combinatie. Koi karpers trekken namelijk de waterplanten uit de grond, waardoor de planten dood gaan. Aangeraden wordt om een gedeelte van de vijver apart te houden voor de waterplanten. Zo geven ze wel zuurstof aan het water, maar kunnen de Koi karpers er niet bij. Je kan de waterplanten gezond houden met een speciale plantenfilter.

Het houden van Koi karpers

Je kan Koi karpers kopen bij de betere dierenwinkel, maar ook bij speciale Koi karper handelaren. Je hebt Koi karpers van een paar tientjes, maar ook van honderden euro's. Wanneer je net begint met het houden van Koi karpers, dan kan je het beste goedkoop beginnen. Op die manier leer je hoe je de Koi karpers moet verzorgen. Mocht het misgaan en gaan ze dood, dan ben je niet gelijk een vermogen kwijt.

Soorten Koi karpers

Koi karpers zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. De beste Koi karpers komen uit Japan. De selectie van de Koi karpers is hier erg streng. Alleen de mooiste Koi karpers worden voor de handel gebruikt. Koi karpers uit Europa of Israël zijn vaak minder mooi. Deze soorten zijn wel ideaal als je wilt beginnen met het houden van Koi karpers.

Verzorging Koi karpers

Naast een goede vijver hebben Koi karpers natuurlijk ook voedsel nodig. In principe eten Koi karpers alles, maar ze hebben een voorkeur voor planten. Je kan ze bijvoorbeeld zachte waterplanten of draadalgen geven. Je kan je Koi karper ook levend voedsel geven, zoals kikkervisjes, watervlooien en regenwormen.

Je kan de Koi karper het beste op vaste tijdstippen eten geven. Ook is het belangrijk om de Koi karpers iedere keer dezelfde hoeveelheid voedsel te geven. Gooi het eten in het water en kijk hoeveel ze opeten in tien minuten tijd. Daarna schep je het voedsel wat over is uit het water. Wanneer Koi karpers teveel eten worden ze overvoerd. Ook is het niet goed voor de kwaliteit van je water om er voedsel in te laten drijven.

Conclusie

Het houden van Koi karpers is vooral een mannenhobby. Wanneer je Koi karpers wilt gaan houden is het belangrijk om eerst de juiste voorbereidingen te treffen. Als beginner kan je het beste de goedkopere Koi karpers kopen. Wanneer je het gevoel hebt, dan kan je altijd overgaan op duurdere soorten. Wanneer je goede Koi karpers kweekt kan je veel geld verdienen met je vissen. Een goede Koi karper is al snel een paar honderd euro waard!