Een huis kopen in het buitenland Spanje

Een huis kopen in Spanje, je droom waarmaken

Altijd al een huis in Spanje willen hebben? Was dat je droom? Nu is het de tijd om je droom waar te maken. Er is de laatste jaren veel nieuwbouw bijgekomen. Veel Spaanse mensen wonen nu in een nieuwe woning. Echter, er zijn heel wat Spanjaarden werkloos, zo'n 20 % en als je werkloos bent kan je geen hypotheek krijgen. Omdat er zo veel is gebouwd en er een economische crisis is uitgebroken, staan er nu (zomer 2011) 700.000 nieuw gebouwde huizen in Spanje leeg. Veel huizen, oud en nieuw, zijn in de uitverkoop. Soms loopt de korting op tot 60%.

De zon, zee en het strand

Wil je van zon en het strand genieten? Let wel, aan de kust zijn de huizen stukken duurder dan in het binnenland. Maar ook daar kan je een aardige woning in de uitverkoop bemachtigen.

Wat moet je regelen om een huis te kopen?

De Financiën

Als je voldoende geld bezit, is het probleem van de financiering snel opgelost. De meeste mensen zullen toch een hypotheek (hipoteca) nodig hebben. ING verstrekt de Hipoteca Naranja. Ook in Spanje zijn er hypotheekadviseurs en aan de Spaanse kust ook Nederlands sprekende. Ga niet over één nacht ijs.

Een identificatienummer

Om officiële handelingen in Spanje te mogen verrichten heb je een een identificatienummer, het NIE-nummer nodig. (“NIE” staat voor Número de Identificación de Extranjeros). Dat NIE-nummer wordt op een Politiebureau met een afdeling Buitenlanders (Departemento de Extranjeros) afgegeven. Als je het nummer zelf gaat aanvragen, zal het wat tijd kosten. Je moet namelijk persoonlijk naar het politiebureau. Er zijn ook bemiddelaars (gestors) die het voor je kunnen regelen. Dat kost je dan geld in plaats van tijd. Hoe dan ook, je hebt het nodig als je een huis in Spanje wilt kopen.

Nutsvoorzieningen

Spanje is een modern land. Misschien verwacht je wel dat alles er prima is geregeld. Toch kan je er voor onaangename verrassingen komen te staan bij het kopen van een huis. Laat je daarom vooraf goed informeren over zaken die met een huis kopen te maken hebben.

Elektriciteit

Let er bij de aankoop van een huis op of er leidingen liggen. Soms, vooral in afgelegen gebieden, is dat niet het geval. Elektriciteitsleidingen aanleggen kan in de papieren gaan lopen. Bij de bouwprijs van een nieuwbouwwoning kan het zijn dat de aansluitingen niet zijn inbegrepen. Bij appartementen is het niet toegestaan de elektriciteitsaansluiting buiten de bouwprijs te houden.

Waterleiding

Voor het kopen van een huis in Spanje is het verstandig om goed naar de watersituatie ter plekke te informeren. Vooral in droge streken. Tijdens droge perioden wordt de waterleiding soms dagenlang afgesloten. In dat geval kan de aloude waterton goede diensten verrichten.

Gasleverantie

Gas wordt in gasflessen geleverd. Alleen in de grote steden lopen gasleidingen.

Handig handboek

In Spanje zijn er heel veel zaken anders geregeld dan in Nederland. Bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen. Voor je tot de eerste stap van aankoop van een huis in het buitenland overgaat, lees dan eerst een van de uitgaven van Uitgeverij Guide Lines. In `Wonen en kopen in Spanje` kun je bijna alles vinden wat je moet weten over een huis kopen in Spanje. In het boek staan ook handige adressen, voorbeelden van contracten en woordenlijsten. Eerst doen dus!!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden