Turkije en de Bijbel

De Bijbel, een boeiend boek voor iedereen

De Bijbel is een boeiend boek. Gelovigen zien het als het Woord van God. Ongelovigen kunnen het Boek vanuit verschillende invalshoeken lezen. De Bijbel is interessant voor liefhebbers van cultuur, wijsheidsliteratuur of literatuur in het algemeen. Er staan zaken in de Bijbel over voeding die het de moeite waard zijn om na te pluizen met de wetenschap van nu. Ook mensen die in geschiedenis zijn geïnteresseerd zijn, kunnen hun hart ophalen. Over al die onderwerpen gaat dit artikel niet. De keuze is gevallen op: Turkije en de Bijbel.

Turkije, het tweede heilige land

Israël noemt men het Heilige land omdat het in de Bijbel hoofdzakelijk over Israël gaat. Er worden in de Bijbel ook heel veel plaatsen genoemd die in Turkije liggen. Daarom wordt Turkije wel het “Tweede Heilige Land” genoemd. Anatolië (of Anadolu in het Turks) is het Aziatische deel van Turkije dat ten oosten van de Bosporus ligt. Klein-Azië is een andere naam voor dat deel van Turkije. In de Bijbel komen de benamingen Anatolië en Klein-Azië niet voor.

In Haran werd Abraham door God geroepen

In het Oude Testament kunnen we lezen dat Abraham door God geroepen wordt in Haran, Genesis 12. De plaats Haran, die tegenwoordig Harran heet, is dus al heel oud. Harran ligt in het zuid-oosten van Turkije en is nu een plattelandsgemeente met zo'n 30.000 inwoners. De huizen van Harran lijken net grote bijenkorven. Op Google Earth vind je foto's van die bijzondere huizen.

Tarsus, geboorteplaats van de apostel Paulus

Paulus werd in Tarsus, in de provincie Cilicië, geboren. Hij was een jood en had ook het Romeinse burgerrecht. Saulus was zijn joodse en Paulus zijn Romeinse naam. Ik ben een jood te Tarsus in Cilicië geboren, Handelingen 22. Tijdens de zendingsreizen deed Paulus zijn geboorteplaats een paar keer aan om er de gemeente te bezoeken. Tarsus ligt in zuid-oost Turkije vlak bij de Middellandse zee. Bezienswaardigheden die aan Paulus herinneren zijn een bron en een kerk.

De Openbaring van Johannes

De zeven vroeg-christelijke gemeenten die in de Openbaring van Johannes werden toegesproken, bevonden zich ook in Turkije. In het artikel "Openbaring, De zeven gemeenten" kun je een beknopte beschrijving van die plaatsen lezen.

De plaats Efeze, één van de zeven gemeenten, krijgt hier extra aandacht, want:

Efeze, er is heel veel te zien

Efeze ligt niet zo ver van Kusadasi, een populaire badplaats aan de Egeïsche Zee. Vandaag de dag heeft de antieke stad volop aandacht. Ze is een toeristische trekpleister omdat er veel opgravingen zijn gedaan. Het is te veel om hier alles te beschrijven wat er te zien is. Je kunt er bijvoorbeeld de povere overblijfselen van de eens zo grote Artemistempel bekijken. De Celcusbibliotheek is indrukwekkend. Nikè kom je ook in Efeze tegen. Nikè is een bekend sportmerk, waar de Griekse godin van de overwinning model voor stond. Bovendien kun je in Efeze zien dat men in de tijd van Paulus heel anders over privacy dacht. Tijdens het doen van de dagelijkse "boodschap" zullen er heel wat nieuwtjes uitgewisseld zijn op de openbare toiletten.

Efeze in de Bijbel

Efes is de Turkse naam voor het Efeze uit de Bijbel. In het bijbelboek de Openbaring van Johannes wordt het woord tot de gemeente in Efeze gericht. De gemeente wordt onder meer verweten dat zij haar eerste liefde verzaakt heeft, Openbaring 2. In de Bijbel staat ook de brief die de apostel Paulus aan de Efeziërs heeft geschreven.

Nog meer plaatsnamen

Andere voorbeelden van plaats- en streeknamen uit de Bijbel zijn: Galatië, Asia, Lystra, Ikonium, Kolosse en Derbe. Deze namen kun je voornamelijk in het bijbelboek Handelingen terugvinden. Veel bijbelse plaatsen bestaan nog steeds, meestal onder een andere naam. Een voorbeeld: Ikonium heet nu Konya. Konya is een behoudende islamitische stad waar de dansende derwishen werden opgeleid.

Zelf rondkijken

Als je het Turkije van de Bijbel met je eigen ogen wilt zien, maak dan een rondreis met één van de vele aanbieders.

Lees ook http://www.leerwiki.nl//cultuur/volkeren/landen/europa/turkije/42031/bijzondere-plaatsen-in-turkije/ en http://www.leerwiki.nl//cultuur/spiritualiteit/religie/christendom/bijbel/41319/openbaring-de-zeven-gemeenten/