Voor en nadelen van een huis kopen

Inleiding

Een huis kopen: waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Een huis kopen doe je dus niet zomaar. Het is een enorme beslissing waar goed over nagedacht moet worden. Voordat je een huis gaat kopen is het goed om bepaalde zaken even goed op een rijtje te zetten, zoals de voordelen en nadelen van een eigen huis kopen ten opzichte van een huis te huren. Vroeger werd wel eens gezegd: eigen haard is goud waard. Geldt dit nog steeds?

Een huis kopen in 2012

De huizenmarkt ligt op dit moment helemaal plat. Er staan ruim 200.000 huizen te koop, terwijl er maar een paar duizend per kwartaal verkocht worden. Er zijn een aantal oorzaken hiervoor op te noemen. Zo worden er door de banken strenge eisen gesteld aan de hoogte van de hypotheek. Maar de belangrijkste oorzaak is de onzekerheid. Huizenprijzen blijven dalen, dus veel mensen wachten met het kopen van een huis omdat ze hopen dat het nog goedkoper kan. Maar ook de hypotheekrente aftrek is een belangrijk punt! Met de benodigde bezuinigingen bestaat er een grote kans dat er veranderingen komen. Pas wanneer hier duidelijkheid over komt zal de huizenmarkt weer aan kunnen trekken. Op dit moment kan ik verder nog geen advies geven wat wijsheid is.

Voordelen

  1. Het huis is van jezelf. Omdat het huis van jezelf is kan je er dingen aan veranderen die bijvoorbeeld bij een huurhuis niet kunnen. Je kan het huis naar je zin maken. Je kan bijvoorbeeld een gedeelte aanbouwen. zoals een serre of een dakkapel.
  2. Investering. Een eigen huis is een investering. Alles wat je er in stopt, komt later weer naar je toe. Als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer erin zet, stijgt de waarde van je huis. Bij een huurhuis gaat het geld naar de woningstichting, maar bij een koophuis los je steeds een gedeelte af zodat het over dertig jaar van jou is. Als je het dan mocht verkopen, heb je een aardig centje over.
  3. Maandlasten. Over het algemeen blijven je maandlasten de hele looptijd gelijk. Wanneer je de rentestand van je hypotheek vast laat staan voor een aantal jaar, blijven je maandlasten hetzelfde. Bij een huurhuis gaan je maandlasten ieder jaar met een paar procent omhoog. Wanneer je al veel huur betaalt, kan dit bedrag aardig oplopen. Terwijl bij een koophuis je schuld niet groter wordt, maar gelijk blijft of minder wordt.
  4. Fiscaal voordeel. De rente mag worden afgetrokken van de belastingdienst. Dit kan een aardig bedrag zijn. Bij een bruto rente van bijvoorbeeld 1000 euro, betaal je rond de 750 netto. Verder wordt de rente van je verzamelinkomen afgetrokken. Vooral voor mensen met een niet zo hoog inkomen is dit voordelig. Ze hebben recht op bepaalde toeslagen zoals de zorgtoeslag en hoe minder je verzamelinkomen is, hoe meer toeslag je krijgt.

Nadelen

  1. Het huis is van jezelf. Alle reperaties en verbeteringen moeten uit eigen zak betaald worden. Bij een huurwoning regelt de woningstichting alles, bij een koophuis ben je zelf verantwoordelijk voor alles. Het is dus slim om na te denken over de toekomst welke kosten er dan nog bijkomen, zoals nieuwe kozijnen of een nieuwe keuken. Verder moet je er rekening mee houden dat er iets kapot kan gaan, wat je dan zelf moet repareren.
  2. Bij een huurhuis betaal je alleen huur. Bij een koophuis heb je meer maandlasten dan alleen je hypotheek. Zo verwachten de meeste banken dat je verschillende verzekeringen afsluit. Met deze verzekeringen ben je verzekertd tegen werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Verder wordt er vaak een levensverzekering afgesloten. Met deze verzekering krijgt de bank een bedrag wanneer jij of je eventuele partner overlijdt.
  3. Je zit aan je huis vast. Je kan niet zomaar uit je huis gaan wanneer je daar zin in hebt. Een huurhuis kan je makkelijk opzeggen, maar bij een koophuis komt er meer bij kijken. De meeste huizen staan een tijd te koop voor ze verkocht worden. Woon je nog maar net in je huis, dan is het helemaal nadelig om het te verkopen. Je verkoopt het dan waarschijnlijk met verlies plus dat de bank een vergoeding wilt.