Waarom geen vastgoed kopen in het zwart

Inleiding

Bij de aan-en verkoop van een woning loeren de verschillende belastingsdiensten voortdurend om de hoek, om hun deel van de koek op te eisen. En hoe meer we voor onze nieuwe woning neertellen, hoe hoger ook het te betalen bedrag aan de fiscus zal zijn. Dit brengt zowel koper als verkoper van vastgoed, geregeld in de verleiding om onderling een overeenkomst af te sluiten. Een deel van de verkoopprijs wordt dan niet officieel aangegeven. Bij de notaris spreekt men dan een lagere prijs af. Maar doen we er wel goed aan om op deze manier vastgoed te kopen? En welke bijkomende risico's zijn hier zowel voor koper als verkoper aan verbonden?

Onderlinge prijsafspraak

Hoe gaan koper én verkoper dan hierbij te werk? Beiden spreken onderling een prijs af. Komt men tot een akkoord, dan vraagt meestal de koper, een deel van de kostprijs van zijn vastgoed in het zwart, dus belastingsvrij, te mogen betalen. Is de verkoper hiermee akkoord, dan wordt de transactie officeel bij de notaris geregeld. Voor de notaris wordt dan het vastgoed zogezegd aan een lagere prijs verkocht dan vooraf onderling werd afgesproken. Het resterende gedeelte, betaalt de koper contant aan de verkoper.

Juridisch strafbaar

Dergelijke transacties kunnen verregaande gevolgen hebben, en dit zowel voor koper als verkoper. Het gaat hier immers om een illegale, en dus gerechtelijk strafbaar feit, waar zware juridische en financiële sanctie's aan verbonden zijn. Beide partijen kunnen dus heel wat geld kwijtspelen, wanneer de gerechterlijke instanties dergelijke transactie's op het spoor komen.

Basis van vertrouwen

Maar er is nog veel meer. Zo een illegale transactie gebeurt op basis van wederzijds vertrouwen. Komt één van beide partijen zijn verplichtingen niet na, dan kan dit alles een wel erg vervelend staartje krijgen. Het is de koper die het gedeelte van de kostprijs van de woning, dat niet aan de fiscus zal worden aangegeven, aan de verkoper moet overhandigen. Wat als de verkoper de onderlinge afspraken niet na komt, en men als koper voor zijn geld uiteindelijk niets in de plaats krijgt? Wanneer het "zwarte" gedeelte van de kostprijs betaald is, en de verkoper weigert mee naar de notaris te stappen, dan is de koper van het vastgoed zijn geld dat hij "onder tafel" betaalde, immers kwijt. Als koper heeft men dan geen enkel middel om dit bedrag te kunnen recupereren. Het is echter even goed mogelijk, dat de koper het ontbrekende "zwarte" bedrag belooft te betalen, na het bezoek aan de notaris. Als dan de koper uiteindelijk weigert te betalen, staat ook de verkoper eveneens machteloos.

Wederverkoop

Een woning kopen we in principe voor het leven, maar uiteindelijk kunnen we later besluiten om het pand terug te verkopen. Als deze woning met een deel zwart geld werd gekocht en het dus later terug willen doorverkopen, dan is de kans zeker niet denkbeeldig dat we met een belangrijk, financieel verlies geconfronteerd worden. In vele gevallen wordt immers de netto meerwaarde van zwaarder belast. Hoe groter het eventuele verschil tussen de officiële prijs die we oorspronkelijk neertelden, en diegene die de nieuwe koper er nu voor geeft, hoe zwaarder we worden belast. Dus hoe meer zwart geld we bij de aankoop van een woning gebruiken, hoe groter het verlies bij het doorverkopen ervan. Met de stijgende vastgoedprijzen, is het immers logisch dat we uiteindelijk een hogere prijs bij de wederverkoop van onze woning mogen verwachten. Met de tijd zal het verschil tussen beide bedragen alsmaar groter worden...

Conclusie

Voor we dergelijke beslissing nemen, dienen we uiteraard alle pro en contra's goed tegen mekaar af te wegen. Maar de kans is groot dat we financieel tweemaal verlies lijden, en dat we daarbij nog eens het risico lopen ook gerechterlijk gestraft te worden.