Werkzaamheden en kosten notaris

Langs de notaris

Als je een nieuw huis gaat kopen of een nieuwe hypotheek gaat regelen, moet je uiteindelijk een keer langs de notaris. De notaris legt alles vast in een akte en bewaakt deze voor u.

Bij de notaris bekijkt u samen met hem/haar de documenten en wordt u gewezen op alle kleine lettertjes uit de akte. Bij een hypotheekakte gaat het om de afspraken die u met de bank maakt, met name voor wanneer het fout gaat. Als u uw hypotheek niet meer kunt betalen, wat de gevolgen daarvan zijn.

  • Maar waarom brengt een tochtje langs de notaris zulke hoge kosten met zich mee?
  • Waarom moet ik de notaris zoveel geld betalen?
  • Wat doet de notaris daar precies voor?

Opmaken aktes

Bij een notaris kunt u verschillende aktes of contacten opmaken. Zo kunt u bij de notaris regelen:

  • een hypotheekakte
  • het opmaken van een testament
  • een verklaring van erfrecht
  • een samenlevingscontract

De notaris heeft een aantal standaard documenten, en op basis daarvan zal de notaris samen met u het document naar uw wensen en eisen voldoen. De notaris zal erop toezien dat dit document op een juiste wijze bewaard wordt. In veel gevallen is dit wettelijk ook zo vastgelegd. Of het komt voor dat partijen een akte van de notaris verlangen, om bijvoorbeeld een hypotheek te verstrekken, zoals bij een hypotheekakte het geval is.

Rekening notaris

Voordat u een notaris kiest, kunt u het beste verschillende notarissen vragen naar hun tarieven. De notaris maakt dan een prijsopgave en u kies op basis van deze prijs vaak de notaris. In de praktijk blijkt dat de uiteindelijke rekening vaak een stuk hoger uitvalt dan de prijsopgave vooraf. Hoe komt dit?

De prijsopgave van de notaris mist vaak een aantal kostenposten. Zo bevat de prijsopgave de gebruikelijke werkzaamheden, maar worden de kleine extraatjes die u vraagt tijdens het overleg vaak voor hoge kosten op de factuur gezet. Dit meerwerk zit niet standaard in de prijsopgave, maar toch mag u dit wel ergens verwachten van een notaris. Als de notaris u hiervan ten tijde van de besprekingen niet van op de hoogte stelt, kunt u over deze extra kosten een klacht indienen bij de notaris. De meeste notarissen zullen u vervolgens overtuigen dat het toch echt om meerwerk gaat wat niet in de prijsopgave zat, maar sommige notarissen kunnen vervolgens ook afzien van deze extra kosten.

Wel is het verboden om een aantrekkelijke offerte achteraf te vermeerderen met extra kosten.

Juridische hulp

Als u denkt dat u de dupe bent van een notaris die de kosten expres en zonder overleg heeft opgehoogd, laat u dan juridisch adviseren over de mogelijkheden om dit voor de rechter te brengen, of om aan te vechten. Zeker als het om grote bedragen gaat, kan u het beste juridische hulp inroepen van een jurist of advocaat. Zij zijn vaak bekend met deze werkwijze van notarissen, en kunnen u wijzen op de verschillende mogelijkheden die u heeft om de notaris vriendelijk doch dwingend verzoeken van deze kosten af te zien, of helpt u om dit bij de rechter aan te vechten.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden