Hoeveel is een huis waard

Hoe kom je de prijs van een huis te weten

Of je een huis wil kopen of je eigen stulp wil verkopen: je wilt natuurlijk graag het prijskaartje weten. De waarde van een woning is van veel dingen afhankelijk. Hulp van een schatter is dan welkom. Maar hoe werkt een waardebepaling van uw eigendom? En omdat er een nieuwe website is, ook iets over hoeveel spullen waard zijn (update). Bijvoorbeeld je erft iets of je bent die antieke kast beu.
 

Onroerend goed: huis, flat of bouwgrond

Soorten schattingen

Afhankelijk van hoeveel geld je eraan wil besteden, zijn er verschillende soorten ramingen.

► Je laat de makelaar langs komen. Die bekijkt in een sneltreinvaart het huis (sommigen komen zelfs niet eens binnen) en roepen dan een prijs. Dat is een snelle schatting en er komt niets van op papier. Een makelaar die op deze manier handelt, is meer dan waarschijnlijk niet geïnteresseerd om als tussenpersoon bij de verkoop/aankoop op te treden. Ja, dat bestaat ook… Maar het komt uiteraard minder voor als de immobilliënmarkt op zijn gat ligt! Gelukkig: niet elke snelraming gaat op deze manier.

► Je kunt ook een erkende schatter in de arm nemen. Deze man (of vrouw) heeft het voordeel dat hij onafhankelijk rekent. Je kunt hem vragen om een bescheiden dan wel uitgebreid verslag van zijn waardebepaling. Afhankelijk van het tarief van deze deskundige moet je rekening houden met zo’n 500 euro. Dat is echter geen weggegooid geld. Je krijgt in principe een ‘goede indicatie’ van de prijs. Uiteindelijk gaat het over een hoop geld die een belangrijke rol speelt in de rest van je leven.

In Nederland spreekt men in dit geval over een taxatie door een register taxateur. Je krijgt dan een officieel taxatierapport.

Hier kun je de tarieven vergelijken

En voor België: Schatters vergelijken

Zelf rekenen?

Er zijn tools beschikbaar om zelf ook de rekening te maken. Let wel: je krijgt dan een indicatie, niets meer of niets minder. Enkele voorbeelden:

NEDERLAND

De Immochecker heeft de i-Checker

De hypotheker heeft de Basistoetsing

Dan is er Huizenprijs

Bij het Kadaster tegen betaling van 9,95 euro: Kadaster

BELGIE

Bereken het hier

Immochecker: waardebepaling bestellen

Tot slot nog een waarschuwing

Je leest hier en daar op sites adviezen om de invuloefening op sommige van bovenvermelde (en nog vele andere) aanbieders juist NIET in te vullen. Waarom niet? Omdat je dan achtervolgd wordt door callcenters en makelaars die hun mogelijke prooi niet meer loslaten…

Hoeveel zijn mijn spullen waard?

Dit onderdeel is een update van augustus 2012. In de krant stond vandaag een artikel over een nieuwe website met de naam Waardeermijnspullen. Gemakkelijkheidshalve staat de link achter dit leesvoer. De makers beweren van zichzelf dat ze het eerste, onafhankelijke online portaal hebben gemaakt waar je een waarderingsrapport krijgt en dit nog wel voor het zachte prijsje van maar 10 euro. Dat klinkt belachelijk weinig, temeer als je bedenkt dat de waardebepaling gebeurt door experts met ruime ervaring (meer dan 20 jaar) en binnen 2 dagen. Bovendien krijg je ook een veilingwaarde opgegeven van het kunstwerk.

Hoe het allemaal werkt staat duidelijk uitgelegd op de site. Van de site geplukt: 'Wij waarderen praktisch alles!'.

De beloofde link: Waardeermijnspullen

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden