Wat is een vouwwagen

Inleiding

Op de camping zie je af en toe iets wat lijkt op een caravan en een tent gelijk. Het is lastig om het precies in te delen bij de categorie Tenten of Caravans. Dit is de vouwwagen. Op deze pagina: wat is een vouwwagen, waarom zijn ze zo makkelijk en wat zijn de bekende merken van vouwwagenfabrikanten.

Vouwwagen

Een vouwwagen is in feite hetgeen de naam aangeeft: een wagen die je kunt vouwen. Om dat letterlijk te interpreteren is iets te kort door de bocht. Meestal is het een bak van een lage aanhangwagen met daarin een opgevouwen tent. Bij het openklappen de deksel van de vouwwagen komt de tent tevoorschijn. Hoe dit precies in z'n werk gaat verschilt van vouwwagen tot vouwwagen. Zie een van de links voor een foto-shoot hoe een vouwwagen van Holtkamper, de Flyer, wordt opgezet.

Voordelen

Een vouwwagen heeft een aantal voordelen ten opzichte van zowel de tent als caravan.

Opzetten

Zo is een vouwwagen een stuk sneller op te zetten dan de meeste tentamen. Het record van opzetten van een van de gemakkelijkste vouwwagen, de Flyer van Holtkamper staat op 32 seconden... Dat is dus een stuk sneller dan de gemiddelde tent. Het opzetten moet wel gebeuren, dus dat duurt iets langer dan het neerzetten van een caravan.

Snelheid

Daar stelt de vouwwagen een snelheidsvoordeel tegenover: met een caravan kan niet harder worden gereden dan 80 km/u terwijl de meeste vouwwagens gemakkelijk 130-140 km/u aankunnen. De tijd die vouwwagen kwijt is aan het opzetten haal je dus snel in door eerder op je bestemming te zijn.

Fietsen

Ook het vervoer van fietsen is erg gemakkelijk met een vouwwagen. Je zet een fietsenrek bovenop het deksel van de vouwwagen en je kunt fietsen meenemen. Enkel bij caravans is dit ook zo makkelijk. Indien er een aparte tent mee zou gaan (dus geen caravan of vouwwagen) dan zou het op een apart fietsenrek op de auto moeten.

Gewicht

Ook een extra voordeel van een vouwwagen is dat hij lichter is dan een caravan. De meeste vouwwagens blijven onder het gewicht van 750 kilo. Hierdoor is er geen extra rijbewijs (B+E) nodig om met een vouwwagen te rijden. Voor een caravan is dit rijbewijs meestal wel vereist.

Voorbeelden

Hieronder twee illustraties van vouwwagens. Een in ingeklapte staat (in karvorm) en de tweede in uitgeklapte vorm.

Ingepakt

Uitgepakt

En dit dus in 32 seconden!!

Bekende merken

De bekendste merken van vouwwagens zijn Alpenkreuzer en Holtkamper. Holtkamper is het Nederlandse merk vouwwagens dat over de hele wereld bekend staat als zijnde van topkwaliteit. Holtkamper heeft een winkel in Bunnik nabij Utrecht. Alpenkreuzer is helaas nige tijd geleden failliet gegaan.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden