Wat is een junior company

Introductie

De afgelopen paar jaar zijn er een aantal scholen die hun leerlingen helpen een klein bedrijfje op te zetten. Zo'n bedrijfje staat bekend als een junior company. In dit artikel: wat is junior company, wat is hun aansprakelijkheid en wanneer kan je een junior company oprichten?

Stichting Jong Ondernemen

Omdat de overheid ondernemen graag stimuleert is er sinds 1990 de stichting Jong Ondernemen. Deze stichting

is een gezamenlijk project van de overheid en het bedrijfsleven om de ondernemingsgeest al op jongere leeftijd aan te wakkeren.

De stichting steunt een aantal verschillende soorten projecten:

  • Basisonderwijs: Kids in Bizz
  • VMBO: Learning Company
  • HAVO/VWO: Junior Company
  • MBO: College Company
  • HBO: Student Company
  • WO: Student Enterprise

Als je een junior company hebt dan val je in feite onder de bescherming van de Stichting Jong Ondernemen. Hierdoor hoef je geen belasting af te dragen, geen KVK-nummer aan te vragen en een BTW-nummer te hebben. De leerlingen en studenten kunnen zich dus puur richten op het ondernemen zonder de administratieve rompslomp die erbij komt kijken.

Door een junior company komen de leerlingen al vroeg in aanraking met ondernemen waardoor overheid en bedrijfsleven hopen dat later nieuwe ondernemingen zullen worden opgestart door deze jonge ondernemers.

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van een junior company is er niet aangezien deze jonge bedrijfjes volledig beschermt worden door de Stichting. Als een bedrijfje winst maakt dan gaat deze naar een goed doel. Wordt er echter verlies gedraaid dan vangt de Stichting deze rekening op. Een school hoeft dus nooit zelf voor een schuld van een junior company op te draaien.

Oprichten Junior Company

Het oprichten van een junior company kan alleen in samenwerking met een van de begeleiders van de stichting. Het is niet mogelijk om zo maar een bedrijfje op te richten en dit een junior company te noemen.

De Stichting heeft in alle regio's van Nederland contactpunten en begeleiders zitten. De contactgegevens van deze begleiders zijn te vinden op de site van de Stichting Jong Ondernemen (zie hieronder de link).

Als een bedrijf is opgericht dan moet deze worden aangemeld bij de Stichting. De Stichting maakt vervolgens alle verzekeringen en regelingen in orde.

Links

Jong Ondernemen.nl