Wie is Triodos Bank

Kennismaking

Vandaag hadden we een klant op bezoek in ons bedrijf die laaiend enthousiast vertelde over Triodos Bank. Uit zijn verhaal bleek dat Triodos zo ongeveer de meest groene van alle banken is. Ze zijn er voor particulieren, organisaties en voor bedrijven die iets hebben met duurzame samenleving. Duurzaam bankieren: wilt u er meer over weten?

 

Triodos een groene bank?

  • Daar wilde ik ook meer van weten. Na een avondje surfen blijkt Triodos een edelmoedige en zeer actuele missie te hebben: aan de ene kant spaarders en beleggers die willen bijdragen tot de verbetering van de wereld en daarvoor hun geld aan Triodos toevertrouwen. Aan de andere kant richt Triodos zich tot bedrijven die ook dit doel nastreven.
  • Deze goede bedoelingen gaan met name over ‘letterlijk’ goede doelen, fair trade bedrijven, duurzame energie, groene stroom, duurzame sectoren, de levenskwaliteit en menselijke waardigheid. Dat is nogal wat!
  • Concreet betekent dit dat de bank uw geld laat werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Letterlijk staat op de website: ‘Bij alles wat we doen, staat de drie-eenheid mens, milieu en winst (People, Planet, Profit) centraal’. Voorbeelden:
  1. ze lenen geld aan bedrijven en initiatieven die mensen helpen zich te ontwikkelen zoals scholen en medische centra;
  2. ze lenen geld aan winkeliers of groothandels die fair-tradeproducten verkopen,
  3. ze ondersteunen initiatieven op het gebied van eco-toerisme,
  4. ze helpen fabrikanten van milieuvriendelijke producten,
  5. ze financieren de biologische landbouw.
  6. ze lenen aan initiatieven die de levenskwaliteit verbeteren,
  7. ze ondersteunen het microkrediet: dit verleent financiële diensten aan kansarme groepen in ontwikkelingslanden.

Organisatie van de Triodos Groep

Ze stellen daarvoor ter beschikking: bankdiensten, fondsbeheer, projectontwikkeling, beleggingsbeheer, risico dragende kapitaalfondsen, bedrijfsfinanciering en private banking.

♦ Triodos heeft filialen in België, Nederland, Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Triodos Bank werd opgericht in 1980 in Nederland. Gedurende de volgende jaren volgde de Europese uitbreiding naar andere landen.

♦ Het meest bekende fonds vandaag is het Triodos Groenfonds dat zelfs beursgenoteerd is. Andere fondsen: Triodos Fair Share Fond, Triodos Renewables Europe Fund (duurzame energie) en het Triodos Cultuurfonds, Triodos Values Pioneer Fund, Triodos Values Equity Fund, Triodos Values Bond Fund en het Triodos Sustainable Trade Fund.

♦ Omdat dit geen reclamespotje is in het kort iets over hun beleggingskosten: in het algemeen geldt dat u 0,5% van het aankoopbedrag of verkoopbedrag aan kosten betaalt.

Triodos België

► De rente op sparen in juli 2010: basisinterest 1% en getrouwheidspremie = 0,25% (op jaarbasis).

► Lenen voor een woning (bouwen of renovatie): ik meen te mogen leren van de website dat lenen voor een woning bij Triodos alleen maar onder specifieke voorwaarden kan. Deze voorwaarden hebben vooral te maken met de wettelijke normen met betrekking tot energiemaatregelen (isolatie, centrale verwarming en warmwatervoorziening). Voor meer details: ga naar de website (link onderaan).

► Kom je in aanmerking voor een lening dan kun je kiezen uit een vaste of een variabele rentevoet. De looptijd van de lening: 20 jaar (vaste rentevoet) tot 25 jaar (variabele rentevoet). Voor de percentages: er staat een duidelijk overzicht op de website. Om de verschillen met Triodos Nederland te benadrukken:

Triodos Nederland

Rente op sparen (juli 2010):

► bij ‘Maand Sparen’: 2,3%;

► bij Internet Sparen: 1,5% (tot € 50.000) en 1% (+ € 50.000).

► Lenen: er zijn verschillende aflosvormen: annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, levenhypotheek en aflossingsvrije hypotheek.

Voor meer bijzonderheden: Tarieven.

Conclusie

Het klinkt natuurlijk allemaal nobel en idealistisch en dat is goed. Anderzijds: Triodos is uiteraard geen liefdadigheidsinstelling: ook deze bank moet winst maken! Maar als hun 'missie' aansluit bij jouw persoonlijke principes van 'groen en duurzaam' dan verdient Triodos zeker een aanbeveling en kennismaking.

Triodos voor particulieren in België en Nederland