YouCa de nieuwe kabelmaatschappij

Inleiding

Algemeen De kabel waarover we in de Nederlandse huiskamer televisie kijken, internetten en bellen, zijn anno 2008 voor meer dan 80% in handen van twee bedrijven, namelijk UPC en Ziggo. Sinds juli 2008 is er een nieuwe concurrent met als doel de Nederlandse kabelmarkt (vanaf 2009) open te breken, er is al tegenstand van de overige kabelaars.

Stappen

YouCa B.V.Het bedrijf, dat wordt uitgesproken als Joe-ka, is opgericht begin juli 2008 door Peter Jelgersma (een 65 jarige media-adviseur) en Harry Kramer (een 59 jarige voormalig OCW topambtenaar). Ze hebben het plan om als virtuele kabelmaatschappij te gaan draaien. Dit houdt in dat zij televisie willen gaan uitzenden over de netwerken van de gevestigde kabelmaatschappijen. Het monopolie van UPC en Ziggo is al jaren lang een doorn in het oog van de Nederlandse overheid en de Nederlandse consumentenorganisaties.

Internationaal gezien is het niet gebruikelijk dat kabelproviders hun netwerken voor anderen open stellen. In Nederland is door de Opta (de telecomwaakhond) een toegangsverplichting afgedwongen, sinds eind december 2007 zijn de maatschappijen verplicht hun televisiesignalen aan derden door te geven. Hierdoor kunnen betaalzenders (Canal+) toegang tot het netwerk verkrijgen, de oprichters van YouCa willen ook van deze regeling gebruik gaan maken.

UPC heeft al bevestigd dat er verkennende gesprekken met de nieuwe kabelmaatschappij zijn gevoerd over digitale en analoge tv. Al gaat UPC ervan uit dat zij hun netwerk niet hoeft open te stellen.

AbonnementsprijzenHet is nog niet helemaal uitgewerkt, wat de prijzen gaan worden en hoeveel YouCa goedkoper zal worden dan UPC of Ziggo. Er zouden bij de Opta en het Ministerie van Economische Zaken berekeningen liggen, waaruit zal blijken dat een abonnementsprijs rond de € 6,-- mogelijk moet zijn.

Zodra Brussel het plan heeft goedgekeurd mag YouCa 1 januari 2009 de lucht in, maar de oprichters zelf verwachten pas rond de zomer van 2009 te gaan uitzenden.