Hoe verbetert een onderneming zijn cashflow

Inleiding

Cashflow is een belangrijke factor binnen een onderneming. Elke onderneming streeft ernaar dat er meer geld binnenkomst dan eruit gaat en daarom is verloop van de uitgaven en inkomsten van groot belang. Het kan wel zijn dat in theorie een onderneming veel winst maakt, maar in de praktijk kan het bijvoorbeeld door achterstallige betalingen van klanten nog wel eens anders zijn. Hieronder volgen enkele suggesties voor een betere cashflow.

Termijn opties

Zorg dat uw debiteuren tijdig betalen

Een goed begin is om te zorgen dat uw debiteuren zo snel mogelijk betalen. Als er facturen de deur uit gaan zorg dan voor een betalingstermijn en herinner de klant direct de dag nadat de datum verstreken is dat ze nog moeten betalen. Benader de klant waarom ze nog niet hebben betaald maar doe dit wel op een acceptabele manier, het gaat immers om een klant die u niet kwijt wil raken meestal. Mocht dit alles niet werken dan zijn er altijd nog grotere maatregelen zoals de deurwaarder en tenslotte de rechter.

Maak gebruik van leveringsvoorwaarde

Als u opdrachten heeft die groot zijn en lang lopen, maak dan gebruik van gespreid betalen. Dit is voor uw onderneming gezonder wat betreft de cashflow. Veelal zal de opdrachtgever hier begrip voor opbrengen.

Bepaal een goede krediettermijn

Bij leveranciers waar u al lange tijd een ‘relatie’ mee hebt is het vrijwel altijd mogelijk om een krediettermijn vast te stellen. Stel dit dus altijd voor en kijk in hoeverre er gunstige afspraken mee te maken zijn.

Uitgaven opties

Betaal niet alles direct

Maak gebruik van de betalingstermijn die u krijgt. Te laat betalen is natuurlijk niet de bedoeling maar netjes betalen net voor de betalingstermijn verloopt is een prima keuze.

Overweeg leasen over kopen

Overweeg ook eens het leasen van dure bedrijfsmiddelen in plaats van het kopen ervan. Dit scheelt u een hoop op het beslag op uw vermogen.

Lening opties

Bespreek een goede kredietfaciliteit met uw bank

Het is vaak praktisch om de mogelijkheid te hebben om rood te staan op uw zakelijke rekening. Het is natuurlijk niet aan te raden maar het kan vaak erg goed uitkomen in tijdelijke gevallen. Banken doen hier vrijwel nooit moeilijk over.