Wat betekent een triple-a rating voor Nederland

Inleiding

Nederland Triple-A statusEen triple-A rating of AAA rating is de hoogst mogelijke waardering die een kredietbeoordelaar kan verstrekken aan een land of bedrijf, en is te vergelijken met een rapportcijfer 10. De allerhoogste score dus. Nederland heeft de AAA rating al sinds jaar en dag verkregen van de kredietbeoordelaars. Maar sinds de Europese financiële crisis begint deze felbegeerde triple-A waardering ons langzaam uit handen te glippen. Onze triple-a status lijkt niet zo vanzelfsprekend meer als hij altijd was.

 

Wat betekent een triple-a rating

In de financiële wereld word de betrouwbaarheid van een bedrijf, bank, instelling of product mede bepaald door een financieel keurmerk. Deze keurmerken worden verstrekt door zogenaamde kredietbeoordelaars. De drie grootste en meest bekende zijn Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch ratings. Zij bepalen in opdracht en op kosten van een emittent (instantie die aandelen of obligaties verstrekt) welke waardering word gegeven. De rating word toegekend na een omvangrijk onderzoek met complexe scenario’s en risicomodellen.

De hoogste waardering

De door de verschillende bureau's gehanteerde status aanduidingen verschillen onderling nogal eens, waardoor een vergelijking tussen diverse ratingbureau's lastig aan te geven is. Toch word de hoogste waardering overal met een triple-a aangegeven: Aaa of AAA. Aangezien de markten continu in beweging zijn kunnen de ratings eigenlijk maar momentopnames zijn. Mocht er twijfel bestaan of een huidige toekenning nog rieel is dan word de rating "on watch" geplaatst. Daarbij word dan gemeld of de twijfel bestaat door een opwaartse (positive outlook) of een neerwaartse (negative outlook). Er word jaarlijks een herhalingstoets gedaan om de kredietwaardigheid te hertoetsen.

Ratingsklasses 

De volgende ratingsklasses (long-term) worden gebruikt door de kredietbeoordelaars:

  • klasse A (laag of zelfs minimaal (Aaa) kredietrisico.)
  • klasse B (deze ratings geven een gemiddeld tot hoog kredietrisico aan.)
  • klasse C/D (deze ratings geven een laag tot default kredietrisico aan.)

MOODY'S:

- Aaa, Aa, A (AA, A in combinatie met 1, 2 of 3 om de positie in klasse aan te geven)

- Baa, Ba, B (in combinatie met 1, 2 of 3 om de positie in klasse aan te geven)

- Caa, Ca, C (CAA in combinatie met 1, 2 of 3 om de positie in klasse aan te geven)

 

STANDARD & POOR'S:

- AAA, AA, A (AA, A in combinatie met + of - om de positie in klasse aan te geven)

- BBB, BB, B (in combinatie met + of - om de positie in klasse aan te geven)

- CCC, CC, C (CCC in combinatie met + of - om de positie in klasse aan te geven)

- D

 

FITCH RATINGS:

- AAA, AA, A (AA, A in combinatie met + of - om de positie in klasse aan te geven)

- BBB, BB, B  (in combinatie met + of - om de positie in klasse aan te geven)

- CCC

- DDD, DD, D

 

Conclusie

Nederland heeft dankzij de langdurige AAA rating een goede internationale reputatie opgebouwd. Kort geleden heeft S&P Nederland de AAA status opnieuw bevestigd maar wel met een negatieve outlook. De AAA rating heeft Nederland te danken aan een gezonde economie en de goede reputatie wat betreft economisch beleid, ondersteunt door een productieve beroepsbevolking en lucratieve infrastructuur.

De negatieve outlook word onderbouwd door een kans op de toekomstige negatieve economische ontwikkeling. De druk op de financiële sector, dalende koopkracht en zwakke Europese economie.

De gevolgen als Nederland zijn AAA rating zou verliezen beteken zeker geen financiële ramp zoals sommigen doen voorspellen. De eerste gevolgen zullen zijn dat we hogere rentes gaan betalen over onze staatsschulden en in de toekomst moeilijker en duurder zal worden om miljarden te lenen voor een begrotingsgat. Maar zover is het dus nog niet en zijn we nog steeds een veilige vluchthaven voor grote beleggers in Europa.

Lees ook: Wat is een kredietbeoordelaar?

 

Links:

Standard & Poor's - landen ratings

Fitch Ratings - landen ratings

Moody's - landen ratings