Wat is een kredietbeoordelaar

Inleiding

Kredietbeoordelaars komen steeds vaker in het nieuws sinds het begin van financiële crisis. Ze beoordelen bedrijven, banken, nationale en lokale overheden met een financieel keurmerk. In dit artikel aandacht voor de kredietbeoordelaars van de twintigste eeuw; Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch ratings. Drie rating bureau’s uit Amerika die de belangrijkste en meest toonaangevende kredietbeoordelaars ter wereld zijn. Zij drukken met hun keursysteem een doorslaggevende stempel op het globale financiële systeem.

Wat doen kredietbeoordelaars?

Keurmerk

De kredietbeoordelaars zijn in de 19e eeuw ontstaan rondom grote spoorwegprojecten in de VS. Het doel van een kredietbeoordelaar is om aan de hand van analyses te bepalen welke kredietstatus een land of bedrijf heeft. Om die analyses vast te stellen maken ze gebruik van complexe scenario’s en risicomodellen. Daarmee word de uitkomst verteld hoe groot de kans is dat een land, bank of bedrijf failliet kan gaan en zijn schulden niet meer kan terugbetalen. Aan de hand van de uitkomst zal de kredietbeoordelaar het bedrijf of een land een status geven met een rating of simpel gezegd een rapportcijfer. Tegenwoordig zijn Fitch Ratings, Moody’s en Standard & Poor’s de bekendste kredietbeoordelaars. Ze hebben met hun keurmerk zo’n 90 procent van de westerse markten in handen.

De rol van bedrijven

Bedrijven en vooral banken hebben veel belang bij kredietbeoordelingen. Zij vragen beoordelingen voor hun financiële producten aan met als doel investeerders te overtuigen en een garantie af te geven. Investeerders kunnen met zo’n beoordeling inschatten hoe groot de risico’s zijn van een product of bedrijf. Een hoge kredietstatus trekt dus investeerders aan omdat de risico’s dan kleiner zullen zijn. Je begrijpt dat daarom vooral de bedrijven zelf belang hebben bij deze beoordeling. De bedrijven betalen de rekening om hun kredietstatus te bepalen en de investeerders maken daar gretig gebruik van. Degene die niet hoeven te betalen voor een krediet beoordeling zijn landen. Landen krijgen ongevraagd een kredietstatus opgespeld namens de kredietbeoordelaars.

Wat is een triple-A rating?

Een rating is als een rapportcijfer dat laat zien hoe groot de kans is dat een land, bedrijf of instelling zijn lening niet terug betaald aan de investeerder, belegger of spaarder. Hoe lager de waardering, hoe kleiner de kans dat een lening word terugbetaald. De rente op leningen is hier ook aan gekoppeld waardoor bij een lagere waardering meer rente word betaald. Bij Fitch Ratings, Moody’s en Standard & Poor’s lopen de ratings van AAA of triple-A tot D of Ca. Een voorbeeld: Nederland heeft de maximale status AAA en Spanje het laagste investeringsadvies BBB net boven de “junkstatus”.*

De invloed van kredietbeoordelaars

De beoordelingen hebben grote invloed op de financiële wereld. Een lagere rating kan zelfs leiden tot faillissement. Een lagere rating betekent voor een bedrijf of land dat er meer rente betaald moet worden over hun leningen. Je begrijpt dat dit ingrijpende gevolgen kan hebben voor de financien binnen een bedrijf.  Maar ook grote investeerders of bedrijven worden beïnvloed door deze informatie. Zij zullen bij een lagere waardering wellicht afzien van nieuwe investeringen in een bedrijf of land. Zo zie je dat de grote invloed die de ratings hebben op de financiële markt deze beoordelaars ook erg veel macht geven. 

 

Conclusie

Kredietbeoordelaars zijn belangrijk voor bedrijven en banken om aan te tonen dat hun producten betrouwbaar zijn en andere misschien minder. Op zich is het helemaal niet verkeerd om grote bedrijven, banken en instellingen een keurmerk voor hun financiële producten te geven. Zo hebben we nog enkel een houvast in deze financieel onzekere tijden. Maar met de kennis in huis dat deze beoordelaars worden gefinancierd door de belanghebbende bedrijven is het de vraag of het keurmerk nog wel zo betrouwbaar is?