Rekening Courant: Tips Om Hem Rond Te Krijgen

Rekening Courant Rondkrijgen: De Beste Tips

Een rekening courant verhouding met een bank of geldverstrekker is op dit moment een waardevol bezit voor vrijwel elk bedrijf. Een rekening courant krediet of rekening courant verhouding is de tegenhanger van de roodstand mogelijkheid voor consumenten. Voor een bedrijf is een rekening courant vaak cruciaal om de pieken en dalen op te vangen die er in vrijwel elke bedrijfstak voorkomen. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld een grote order. Ze moeten hier voorraad voor inkopen, het eindproduct produceren en leveren. Vervolgens duurt het vaak 30-60 dagen voordat de rekening wordt voldaan.

Er zitten dus vaak maanden tussen het binnenkrijgen van de order en het betaald krijgen. Wanneer je een rekening courant hebt kun je deze periode makkelijk overbruggen omdat je 'rood mag staan' in de tussenperiode. Wanneer de omzet dan binnenkomt betaal je allereerst de balans van de rekening courant, zodat je weer ruimte hebt voor een volgende order.

Maar banken maken het de ondernemers die dit soort kredieten aan willen vragen niet bepaald makkelijk. De reden is dat banken veel strenger zijn geworden met hun acceptatievoorwaarden na de crisis. Toen er banken begonnen om te vallen besloten de resterende instellingen om het deze 'risico groepen' (want zo worden ondernemers gecategoriseerd bij een bank) zo moeilijk mogelijk te maken. Op deze manier was er minder risico voor de bank, iets dat ze uiteraard wel beviel.

Het is dus moeilijker dan ooit om een rekening courant te krijgen, maar het kan wel. In dit artikel dus een aantal tips om ervoor te zorgen dat het jou wel gaat lukken.

1. Goede verhouding met je accountant.

Je bent ondernemer, dus het laatste dat je de hele dag wilt doen is cijfertjes kraken. Daar heb je boekhouders en accountants voor. Maar als je dat felbegeerde rekening courant krediet wilt krijgen ben je toch gedwongen om in de cijfers te duiken, samen met je accountant.

Als je zo iemand hebt, licht hem of haar dan in over je plannen. Als je dit op tijd doet is het eenvoudiger om de cijfers zo gunstig mogelijk over te laten komen voor de beoordeling van de bank of geldverstrekker. Soms is het namelijk handiger om iets meer voor belasting te verdienen en de handige aftrekposten even kort achterwege te laten. De bank ziet namelijk graag dat je een hoog inkomen hebt, terwijl we dit als ondernemers over het algemeen zo laag mogelijk houden voor de belasting.

2. Cijfers presenteren.

Je hebt de lening plannen doorgesproken met je accountant en die weet wat er gaat gebeuren. Dan is het tijd om de cijfers grondig te bekijken en met hem of haar te overleggen wat duidelijk naar voren moet komen.

Waar we het hier over hebben is bijvoorbeeld het noemen van nieuwe opdrachten die binnen zijn gekomen, debiteuren contracten die er nog zijn en eventuele betalingen die zijn binnengekomen of gaan binnenkomen.

Onthoud altijd dat een bank zo min mogelijk risico wilt lopen. Als jij ze kunt laten zien dat hun geld hartstikke veilig is in jouw handen, dan krijg je de lening. Kun je dat niet, dan wordt het een heel wat lastiger parket. Omdat je met mensen te maken hebt is het cruciaal dat je presentatie helder en zo gunstig mogelijk is. Steek hier tijd en moeite in, want het is het dubbel en dwars waard.

3. Relatie met je bank.

Deze wordt nogal eens over het hoofd gezien omdat iedereen denkt dat een bank de beslissing neemt. Maar dat klopt niet helemaal. De mensen bij de bank nemen de beslissingen. Als jij die mensen leert kennen wordt het stukken lastiger voor ze om je af te wijzen. Je bent dan tenslotte niet zomaar een cijfertje op hun scherm, ze weten echt wie je bent.

Het kan zich dus absoluut lonen om iemand bij de bank te leren kennen. Misschien heb je al een accountmanager. Als dit zo is, maak dan tijd vrij om met hem of haar af en toe te praten. Als je ze een keer nodig hebt werken ze graag voor je, want jij hebt hen dan ook goed behandelt.

Dit zijn drie dingen die je kunt doen om een rekening courant krediet te bemachtigen. Hopelijk helpt het jou om een rekening courant verhouding te krijgen voor jouw bedrijf, zodat je veiliger en stabieler de pieken en dalen van het moderne zakenleven kunt doorstaan.