Voorteken van faillissement

Voortekenen van faillissement

125px

Er gaan veel bedrijven failliet als het slecht gaat met de economie. Dit heeft grote gevolgen voor de werknemers. Maar een bedrijf is niet van de één op andere dag failliet. Vaak gaat het al maanden of jaren slecht. Meestal wilt de directie het zo lang mogelijk stil houden dat het niet goed gaat met het bedrijf, maar er zijn toch een aantal tekenen waaruit je kan opmerken hoe slecht het met het bedrijf gaat. Wat zijn de voortekenen van een faillissement?


Eerste tekenen dat het slecht gaat

Bij deze voortekenen is een bedrijf niet bijna failliet, maar je kan er toch uit opmaken dat het slecht of in ieder geval slechter gaat met het bedrijf. Toen het bedrijf nog bloeiend was, kon alles. Er werden leuke personeelsfeesten gegeven en regelmatig kregen de werknemers bijvoorbeeld een extraatje. Wanneer het slechter gaat met het bedrijf, zijn de extra dingen de eerste dingen waar op gekort wordt. De extraatjes worden afgeschafd en de personeelfeesten worden steeds minder uitbundig, als ze er al niet helemaal mee gestopt zijn.

Als werknemer merk je ook aan het gedrag van je werkgever hoe de zaken er voor staan. Ging je werkgever in goede tijden bijvoorbeeld nog wel eens golven en kon je met hem lachen. Wanneer de zaken slecht gaan, kan je in de meeste gevallen aan je werkgever of leidinggevende zien dat hij stress heeft. Er wordt zo hard mogelijk gewerkt om niet failliet te gaan en alle zorgen maken het humeur van je werkgever er niet beter op.

Een ander teken dat het slecht gaat met een bedrijf is het verloop van personeel. In de goede tijd kon het personeel niet aangesleept worden en kreeg je soms zelfs een beloning wanneer je iemand aanbracht. Als het slecht gaat met een bedrijf, zijn ze bijna blij wanneer er iemand vertrekt. Dit betekent namelijk weer minder personeelskosten. Wanneer er mensen vertrekken en geen nieuw personeel wordt aangenomen, kan je er vanuit gaan dat het bedrijf stagneert of achteruit gaat.

Werkten er bij je bedrijf eerst allemaal vakmensen. Lees: mensen die hun vak verstaan en daardoor ook een redelijk tot goed salaris krijgen. Zodra het slechter gaat bij een bedrijf zal je merken dat er steeds minder vakmensen komen werken. Er wordt vaker gekozen voor goedkope jeugd- of uitzendkrachten.


===Eerste tekenen faillissement

=

ITEMGeen extraatjes meer. ITEMMinder personeel.

  • Goedkoper personeel


Kans op faillissement neemt toe

Bij deze tekenen is de kans groter dat een bedrijf failliet gaat. Je merkt nou duidelijk dat het werk is afgenomen en dat het rustiger is. Wanneer er collega's ziek zijn of op vakantie zijn, dan kan je het werk eigenlijk nog makkelijk aan. Hier kan je uit opmaken dat het bedrijf eigenlijk teveel personeel heeft. De kans bestaat dat wanneer het werk niet toeneemt, er ontslagen gaan vallen of dat het bedrijf failliet gaat.

Wanneer het slecht gaat met een bedrijf zal je ook merken dat je precies werkt wat je contract je voorschrijft. Er zijn beroepen waarbij je normaal overuren maakt of bijvoorbeeld extra diensten kan draaien. Hiermee kon je dan wat extra geld verdienen. Wanneer een bedrijf bijna failliet is, zal dit niet meer mogelijk zijn. Dit voornamelijk omdat dat extra werk er niet meer is en je werkgever iedereen graag aan het werk wilt houden.


===Punten kans op faillissement neemt toe

=

ITEMEr is te weinig werk

  • Geen extra uren of diensten meer mogelijk



Bijna failliet

Bij deze tekenen moet je je als werknemer zorgen gaan maken. Je bedrijf is dan bijna failliet. Het begint vaak met het loon. De eerste paar maanden dat het slechter gaat krijg je je geld standaard net iets te laat. Uiteindelijk wanneer een bedrijf bijna failliet is krijg je het loon een maand te laat of maar een gedeelte van je loon. Is het bedrijf bijna failliet, dan krijg je soms zelfs helemaal geen loon meer. Dit is geen onwil van je baas. Nee, het geld is er gewoon niet meer.

Als een bedrijf bijna failliet is, wordt er zo min mogelijk geld uitgegeven. Overal zal op bezuinigd worden om het geldtekort niet te hard laten oplopen. Wanneer iets kapot is, wordt het niet vervangen. Er wordt vooral gewerkt met de voorraad die er is, terwijl de voorraad niet wordt aangevuld.


Punten bijna failliet

ITEMJe krijgt je loon te laat. ITEMJe krijgt minder of helemaal geen loon.

  • Er wordt zo min mogelijk geld uitgegeven



Zo goed als failliet

Als een bedrijf echt op het punt van faillisement staat, zal je merken dat er opeens allemaal vreemde mensen door het gebouw of kantoor lopen. Als een bedrijf grote schulden heeft en er wordt niks betaald, dan komen er uiteindelijk schuldeisers langs. Deze komen een kijkje nemen naar wat er nog van waarde te halen valt. Ook kan het zo zijn dat een leverancier zijn spullen komt terug halen omdat het bedrijf niks betaald heeft.


===Punten zo goed als failliet

=

ITEMSchuldeisers komen op bezoek

  • Leveranciers komen hun spullen terug halen



Conclusie

Al deze punten hoeven er niet op te wijzen dat een bedrijf ook daadwerkelijk failliet gaat. Het zijn alleen voortekenen dat het slecht gaat met een bedrijf. Een bedrijf hoeft niet perse failliet te gaan. Meestal worden er eerste maatregelen genomen om minder kosten te hebben. Er zal zo veel mogelijk bezuinigd gaan worden. Helaas is personeel over het algemeen duur en wordt hierop het eerst bezuinigd.