Borsato: dromen zijn dan toch bedrog

Marco Borsato in een dip

Je gunt het uiteindelijk niemand: een faillissement maar toch. Fan of geen fan van Marco, eigen schuld dikke bult, slecht management, bomen die tot in de hemel groeien, Borsato zit aan de grond en is bijgevolg failliet verklaard. ‘Ik hou niet meer van jou...’ en (jongens)dromen zijn bedrog is nu de harde werkelijkheid voor Marco Borsato en, laat ons dat niet vergeten, zijn gezin!

 

De geschiedenis herhaalt zich

Uiteraard is Marco niet de eerste en de laatste die dit overkomt! Menige artiest is bedrogen en kaal geplukt door zijn management, boekhouder of wie dan ook. Wie Marco een beetje kent en zijn duizenden fans zullen volmondig bevestigen dat hij een steengoede zanger is, met een hart van goud, zonder franjes, hardwerkend en ga zo maar door... maar geen zakenman! Hoeveel artiesten, schrijvers, zangers, fotomodellen, groepen, tennissers, voetballers, acteurs, ondernemers, schrijvers zijn in het zak gezet door lui die het zogezegd heel goed bedoelden en er op de eerste plaats zelf beter van zijn geworden: Michael Jackson, Elvis, Liesbeth Taylor, John Mc Enroe, Britney Spears, Eddy Merckx, Bjorn Borg, zelfs Johan Cruijff hoort (weliswaar jaren geleden) in dit rijtje thuis. Geld met bakken en dan ineens (bijna) niets meer....

Faillissement

 • Uit de commentaren blijkt dat iedereen mooie liedjes niet blijven duren: geleasde Jaguars voor het personeel, dure feestjes, mislukte overnames, geen of onvoldoende controle, goed vertrouwen...
 • Elke basisregel van goed bestuur blijkt met de voeten te zijn getreden
 1. Ga nooit in zaken met vrienden of familie,
 2. Schoenmaker (of in dit geval pizzabakker?) blijf bij je leest: doe datgene waar je goed in bent (in dit geval uiteraard zingen en optreden) maar laat je goed omringen met mensen die je vertrouwt en er verstand van hebben!

Pandrecht

 • Bankbeslag: de bank heeft ‘beslag gelegd’ op de intellectuele eigendomsrechten van Borsato. Wat dit betekent?
 • Marco heeft verschillende merkenrechten vastgelegd: de (woord)merken BORSATO en Marco Borsato in de Benelux en Europa bijvoorbeeld. Woordmerken BORSATO,' LEONTINE BORSATO en Marco Borsato'.
 • Dit betekent dat je Borsato zomaar niet mag gebruiken als naam voor computers, drukwerken, foto's, kantoorartikelen (uitgezonderd meubelen), leer, reiskoffers, paraplu's, kleding, schoeisel, sportieve en culturele activiteiten, speelkaarten, reclame, opiniepeiling, zangles, boeken, kassa’s, computers, kortom zijn merkrechten waren zeer goed geregeld maar zijn nu wel eigendom van de bank!
 • Ook LEONTINE (BORSATO) is beschermd voor cosmetische producten, parfumerie, haarlotions, zepen, tandreinigingsmiddelen, afslankproafslankproducten, vitamines, voedingssupplementen.

Inmiddels (up date):

Is de online veiling achter de rug. Het meeste geld brachten de merken en domeinnamen van TEG op: met alle kosten inbegrepen zo'n EUR 15.000. Met name voor het woordmerk 'The Entertainment Group' en 'TEG' was er veel belangstelling. Een pakketje van 8 domeinnamen bracht ook nog eens EUR 10.300 op. Of de koper weet dat hij nog niet helemaal eigenaar is van deze merken, mag ik hopen. Wil je 100% eigenaar worden dan moet een merknaam altijd worden overgedragen van de oude naar de nieuwe eigenaar. Hiervoor is een door beide partijen ondertekende overdrachtsakte nodig... Zolang die niet officieel is ingediend, ben je wel je centen kwijt maar je mag je nog geen rechtmatige eigenaar noemen!

Varia

 1. Te goed van vertrouwen! In de artiestenwereld is het normaal gezien zo dat 80-85% van de opbrengst voor de artiest zelf is en de rest voor zijn manager. Borsato deed het anders: hij ontving 10% volgens bronnen die het kunnen weten en de rest investeerde hij in zijn bedrijf!
 2. De curator denkt dus dat er faillissementsfraude in het spel is. Volgens het laatste jaarverslag van 2007 bedraagt de schuld zo maar even 26 miljoen euro!
 3. Het is niet al goud wat er blinkt! In 2008 brachten de ‘Symphonica in Rosso’-concerten met hoofdattractie Lionel Ritchie nauwelijks geld op.
 4. See Tickets, de grootste ticketoperator van Europa (top 3 wereldwijd) organiseerde de kaartverkoop voor alle grote evenementen van Borsato's failliete ‘The Entertainment Group (TEG)’ (waaronder Symphonica in Rosso en de concerten van Guus Meeuwis in het PSV-stadion). Ook zij zitten in nauwe schoentjes aangezien zij een fors bedrag hebben voorgeschoten aan TEG, hetgeen in dit wereldje zeer normaal is.
 5. Jaarcijfers? Van de Kamer van Koophandel krijgt elke ondernemer 13 maanden tijd om zijn jaarcijfers in te leveren. De Borsato-onderneming leverde echter zijn cijfers 3 dagen te laat in. Dit noemt men onrechtmatig handelen en mag uiteraard niet. Dit is geen uitzondering: het gebeurt vaker maar is altijd een ‘teken van nakend onheil’, zeg maar faillissement!
 6. Rood! Gouden platen: zoek! In het hoofdkantoor in Hilversum blijken een aantal gouden platen van Marco gewoon gestolen te zijn.
 7. Schuldenberg? In totaal zou er € 26 miljoen aan schulden zijn waarvan er €16 miljoen in 2007 zijn opgebouwd. De film ‘Wit Licht’ kostte ‘maar’ € 7 miljoen!
 8. In 2006 was er nog een winst van € 5 miljoen! Eind 2007 stond er nog maar € 17000 op de bankrekening! En dat is niet veel als je elke maand 150 werknemers salaris moet betalen!
 9. Schuldeisers? Guus is ook de klos! De voornaamste schuldeisers, zeg maar slachtoffers, zijn Marco zelf en Guus Meeuwis. De kedeng-kedeng-zanger heeft naar men zegt nog 1 miljoen euro te ontvangen voor zijn ‘Groots met een zachte G-shows’ in Heerenveen en Eindhoven.