Is reclame op TV nog wel effectief

Inleiding

Vroeger had je vaak leuke reclames op tv; ik herinner me bijv. Japie Kingcorn. Wat ik me van die tijd niet herinner, zijn de ergernissen, die ik tegenwoordig ervaar tijdens reclames. Soms vraag ik me af of ik de enige ben, die vindt, dat het geluid zo hard is dat je al snel geïrriteerd raakt. Ik hoop, dat er veel reacties op dit artikel komen om te lezen hoe over de reclames gedacht wordt.

De (irritatie)grens is bereikt

Iedereen begrijpt, dat herhaling van reclame nodig is, want je vergeet vaak weer snel waar het over ging en bovendien kijk je niet met volle aandacht. Velen gebruiken de reclametijd om even koffie te zetten, naar het toilet te gaan of iets dergelijks. Van sommige adverteerders word je als, tv-kijker gek gemaakt met hun indringende commercials met keihard volume en irritante stemmen.

Ook merk ik in mijn omgeving, dat mensen het vaker over de irritatie van reclames spreken, dan over een leuke of pakkende reclamespot. Ja, soms is er ineens weer een verrassend leuk filmpje, maar eerlijk gezegd, weet IK dan vaak na afloop niet eens meer over welk product of merk het ging.

Wegzappen

Ooit kon je nog gewoon naar een ander kanaal overzetten,waar geen reclame was. Tegenwoordig heeft dat geen zin meer; alle zenders hebben dezelfde tijd voor reclameblokken. Nu kun je dus gerust de vaatwasser inruimen, koffiezetten EN nog even de vuilnisbak buiten zetten, voor je weer verder naar het programma of de film kunt kijken. Helaas ben ik dan vaak, omdat ik toch probeer door te zappen, de irritante reclames te ontwijken, vergeten waar ik naar zat te kijken. Trouwens, je kunt toch niet met z'n allen in de keuken gaan staan en er hoeft maar 1 persoon de vuilnisbak vast buiten te zetten en dat ook nog maar 1 x in de week.

Minder TV kijken

Ik hoor steeds meer mensen zeggen; wij kijken niet zoveel televisie meer als vroeger. Al die reclame en ook die promoties van zenders voor hun eigen programma's dwars door films heen zijn zo ergerlijk! Want dat laatste is weer een extra ergernis; je zit naar een favoriet programma te kijken (evt. met ondertiteling) en dan komt er een strook overheen met een aankondiging over een programma dat volgende week wordt uitgezonden. Het spoort ons niet aan om daar dan naar te kijken of het in onze agenda te zetten.

Alternatieven

Gelukkig hebben we veel DVD's en natuurlijk de pc, waar je veel films kunt kijken zonder al die irritaties. Die kun je downloaden van internet of natuurlijk gewoon kopen. Wij hebben thuis nu hele series van vroeger, zoals bijvoorbeeld Catweazle en De Wrekers, maar ook recentere zoals Little Brittain. We kijken soms wel een paar keer naar zo'n dvd, maar dat verschilt niets met televisie kijken, want daar worden bepaalde series tot in het oneindige herhaald.

Met je eigen dvd's kun je zonder ergernis kijken en zelf bepalen wanneer je de film (even) op stop zet om welke reden dan ook. Je kunt op ieder moment weer verder kijken. Dat is zonder irritaties ontspannen. DAT is toch waar televisiekijken ooit voor bedoeld was; ontspanning en afleiding van de dagelijkse beslommeringen!