Adverteren, reclame en het nut ervan

Het nut van reclame. Reclame en adverteren is een "big business" geworden in veel landen. Door zowel bedrijven als particulieren wordt er zeer veel geld in diverse reclamemogelijkheden gestoken om met hun product naar de voorgrond te treden bij toekomstige kopers.

Doel

Het grootste doel is voor bedrijven om hun (nieuwe) product een plek te geven in de markt. En het liefst op de eerste plek, boven de concurrent. Dit is alleen mogelijk door een zo groot mogelijk publiek te confronteren met hun product(en).

Het bereiken van potentiele kopers

Door reclame te maken ofwel te adverteren met een bepaalde dienst of product, laat je een bepaalde doelgroep of een breed publiek kennis maken met het product.

Terugverdienen

De kosten om reclame te maken zijn vaak fors hoog, maar op de langere termijn verdient dit zich zeker terug. Als er elke dag een reclamespotje op bijvoorbeeld de televisie is van een bepaald product, heb je een bepaald percentage mensen die het product gaan kopen en proberen.

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn tegenwoordig zeer groot wat betreft reclame maken. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een plek waar je kan adverteren. Kijk maar eens om je heen. Reclame op aanstekers, pennen en andere "weggevertjes". 

Traditionele media

  • TV en radio
  • kranten
  • uithangborden
  • folders

Nieuwe media

  • websites
  • social media
  • abri bushokjes
  • apps

Genoeg mogelijkheden. Mensen worden steeds creatiever als het gaat om hun product aan te prijzen bij hun publiek. En dit kan dus alleen door gebruik te maken van de advertentiemogelijken van bedrijven die hier handig op in zullen springen.

Effectiviteit

De effectiviteit van reclame is een interessant vakgebied op zich. Wie veel geld investeert in reclame op media waarop zijn of haar specifieke doelgroep niet actief is, zal weinig resultaat boeken. Hoe beter je doelgroep wordt bereikt, hoe groter de kans op een hogere verkoop van je produkt. Elk medium heeft hierbij zijn eigen voor en nadelen. Qua bereik en qua prijs.

Mediablindheid

Mediablindheid ontstaat wanneer er sprake is van een overflow van (terugkerende) reclame waarvoor een persoon zich afsluit. Dit komt voor bij ongewenste reclame zoals TV reclame en internet reclame. Bij TV reclame wordt er bijvoorbeeld vlug even koffie gezet en bij internet reclame worden banners genegeerd. Om dit probleem tegen te gaan, gaan adverteerders steeds verder. Reclame wordt irritanter of dwingender gepresenteerd. Hierdoor wordt de reclame als negatiever ervaren, maar desondanks blijft het wel beter hanger.

Terugkeer van traditionele media

Over de effectiviteit van oude en nieuwe media wordt vaak gediscussieerd. De toekomst van de traditionele media lijkt een stuk rooskleuriger dan een aantal jaar geleden. Omdat soms aan de effectiviteit van nieuwe media op computers en tablets wordt getwijfeld, zie je dat reclamemakers weer inzetten op traditionele media. Met een boodschap op de radio bereik je een zeer grote doelgroep met een grote kans op opname van informatie (in de auto heb je immers je aandacht vrij voor het opnemen van informatie via het gehoor). Ook online folders laten drukken geniet nog steeds van populariteit (reclameland). Voordeel hiervan is dat de doelgroep er juist vaak op zit te wachten. Met een sticker op de voordeur wordt immers de voorkeur voor het ontvangen van reclame aangegeven.