Hoe importeer je Chinese spullen zonder belasting te betalen

Inleiding

Steeds meer Nederlanders bestellen spullen online. Dit beperkt zich echter niet tot alleen Nederland of België maar over de hele wereld. Een van de meest populaire plaatsen om dit te doen is China.

Het is hier mogelijk om voor een fractie van het bedrag in Nederland spullen te kopen. Deze spullen kunnen kleding zijn, maar ook juwelen, elektronica en vele andere zaken die makkelijk te versturen zijn.

Echter heeft het kopen van spullen in China een heel groot nadeel. Hoewel je de spullen voor een schijntje kunt kopen, zijn de invoerkosten vaak duurder dan het product zelf. Maar hoe ontwijk je deze 'invoerkosten' zonder eventueel in de problemen te komen? In dit artikel wordt precies duidelijk gemaakt hoe ook jij zonder extra kosten van je Chinese spullen kunt genieten!

Hoogte van de belasting

Hoe wordt er bepaald of er belasting verschuldigd is?

Allereerst wordt er vastgesteld waar het pakketje vandaan komt. In dit geval komst het pakketje uit China,  wat buiten de EU ligt. Dit zorgt ervoor dat er over het pakketje mogelijk douanerechten moeten worden betaald. 

Hoeveel belasting moet er eventueel betaald worden?

De hoeveelheid belastingen, douanerechten, omzetbelasting en accijns er betaald moet worden, verschilt per het soort goederen. De belastingen die normaal gesproken betaald moeten worden zijn:

  • omzetbelasting (21%, 6% of niets over de waarde van de goederen)
  • Invoerrechten
  • accijnzen 

De bovenste twee worden bepaald over de waarde van de goederen. De accijnzen zijn specifiek afhankelijk van de producten. Voorbeelden hiervan zijn alcohol, tabac etc. 

Gezien het feit dat we het hier specifiek over producten uit China hebben voor dagelijks gebruik zul je vrijwel alleen met omzetbelasting en invoerrechten te maken hebben.

Onderstaande tabel bepaalt of en hoeveel er van welk betaald moet worden:

Waar komen

de goederen

vandaan?
Waarde van de zending

(exclusief verzekerings-

en vervoerskosten)
Belastingen bij invoer
Uit een EU-land

Waarde onbeperkt

Geen douanerechten Wel omzetbelasting, u betaalt de omzetbelasting aan de ondernemer van wie u de goederen ontvangt, niet aan de Nederlandse Douane
Uit een niet-EU-land

Tot € 22

Geen douanerechten Geen omzetbelasting
Uit een niet-EU-land

Van € 22 tot € 150

Geen douanerechten Wel omzetbelasting
Uit een niet-EU-land

€ 150 of meer

Wel douanerechten

Wel omzetbelasting

 

Wanneer betaal ik niets?

Zoals uit bovenstaande tabel al blijkt hoef je nooit belasting te betalen wanneer je onder de €22,- aan spullen laat invoeren. Deze €22,- is het totale bedrag van de bestelling.

In praktijk zul je zien dat in China zeer vaak de prijs inclusief verzendkosten is. In dit geval mag de totale prijs (dus inclusief verzendkosten) niet boven de €22,- uitkomen.

Hoe bewijs ik dit?

Het komt vrij vaak voor dat de duane het pakketje inneemt. In dit geval moet je bewijzen dat het pakketje inderdaad onder de €22,- is. Hierbij volstaat een factuur of een bankafschrift. 

Conclusie

Samengevat, waar moet je rekening mee houden wil je invoer en belastingvrij importeren:

  • Het pakketje moet onder de €22,- waarde zitten.
  • Hier moet altijd bewijs van zijn in de vorm van een rekening of afschrift
  • De producten moeten legaal en accijnsvrij zijn in Nederland

Invoeren kan dus zonder problemen maar wel onder de 22 euro!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden