Is er een verschil tussen tennisrackets

Is er een verschil tussen tennisrackets?

Tegenwoordig is tennis na voetbal de meest populaire sport in Nederland. Voor het beoefenen van deze sport heb je een tennisracket nodig. Hoewel de rackets in weze allemaal op elkaar lijken is er toch een klein verschil, sommige hebben een andere kleur, snarenpatroon of frame en nog belangrijker een ander prijskaartje. In onderstaand artikel wordt dit verschil nader uitgelegd.

Blad oppervlakte

De blad oppervlakte is het oppervlak waarmee een bal geraakt kan worden. Bij vrijwel alle tennis rackets is dit aangegeven waarbij gebruik gemaakt wordt van square inches (+-2,7 cm). Om dit toch iets overzichtelijker te maken zijn de oppervlaktes ingedeeld in 3 maten:

  • mid-size: 85-94 sq inches
  • mid-plus: 95-105 sq inches
  • oversize: 106-115 sq inches

Een groter blad zorgt voor meer power en spin maar geeft ook minder controle en stabiliteit over het racket. Een kleiner blad op zijn beurt zorgt weer voor veel meer controle.

De plaats op het racket waar de bal het meest gemakkelijk van het racket komt heet de sweet spot. Dit is het punt waar de speler de bal wil raken op het racket. Bij rackets met een groot bladoppervlak is deze sweet spot een stuk groter dan bij rackets met een klein bladoppervlak.

Om deze rede spelen vooral beginnende spelers met een groot bladoppervlak. De sweetspot is veel makkelijker te raken waardoor het minder moeilijk is een bal goed te raken. Gevorderde spelers zullen vanzelfsprekend minder moeite hebben de bal met dit punt te raken, waardoor deze voor de meer controle zullen gaan die een racket met een klein oppervlak geeft.

Frame

Het frame van een racket bepaald het gewicht en de slagsnelheid. Zwaardere frames zorgen voor meer kracht en minder vibratie maar zullen een stuk moeilijker te hanteren zijn door beginners. Gevorderde spelers willen over het algemeen wat stijvere frames die zorgen voor een sterkere slagkracht. Over het algemeen, hoe dikker het frame, hoe stijver het is.

De reden dat stijvere rackets voor meer kracht zorgen is de flexibiliteit. Deze flexibiliteit beschrijft de weerstand van een racket wanneer het de bal raakt. Een stijver racket zal minder met de bal meebuigen waardoor er meer druk op de bal komt te staan. Deze druk zorgt ervoor dat de bal met een hogere snelheid loskomt van het racket.

Beginners hoeven zich hier niet bezig mee te te houden. Voor een beginner is hoofdzakelijk de grote van het blad van belang. Vooral omdat kracht en controle nog niet echt van belang is bij het slaan van een bal.

Gevordere spelers daarentegen, die meer kracht en controle willen zouden dat wel moeten doen.


Snarenpatroon en het aantal kilo's

De meeste snaren zijn gemaakt van nylon of polyester. Deze snaren zijn geliefd vanwege de duurzaamheid en lage kosten. Een snarenpatroon is gelinked aan het bladoppervlak. Een nauwer patroon zorgt voor meer controle, en een meer open patroon zorgt voor meer kracht en spin.

Hoe meer 'kilo's' spanning er op de snaren staan hoe meer controle je met een racket hebt. Wanneer deze spanning minder word geeft het racket steeds minder controle. Hierdoor is het belangrijk dat tijdig de bespanning wordt vervangen.

Goed advies bij de aanschaf

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig sportzaken die zich toeleggen op enkel tennis. Daarom is het advies in veel van deze zaken niet goed te noemen. Hierdoor is het beter voor advies een speciaal tennisbedrijf te contacteren. Bedrijven als Racketservice Express zijn hiervoor goede oplossingen.