Wat is een uitzendbureau

Inleiding

Vandaag de dag worden uitzendbureaus regelmatig bezocht door werkzoekenden om er een uitdagende (nieuwe) baan te vinden. Bedrijven zetten hun vacatures namelijk vaak uit bij een uitzendbureau om zo gebruik te maken van de expertise en het netwerk van het uitzendbureau. De reden hiervan is dat zij dan veel meer kans hebben op die ene perfecte kandidaat, waar zij zo hard naar op zoek zijn.

Dat uitzendbureaus niet meer weg te denken zijn is wel duidelijk, maar wat zijn uitzendbureaus eigenlijk?

Wat is een uitzendbureau

Een uitzendbureau verbindt vraag en aanbod door enerzijds veel contacten te hebben met bedrijven over (onder andere) vacatures en anderzijds door veel werkzoekenden in te schrijven in hun systeem. Zij is dus feitelijk een tussenpersoon tussen de werkzoekenden (bij uitzendbureaus ‘de kandidaat’) en de werkgevers (bij uitzendbureaus ‘de opdrachtgever’).

Bij een uitzendbureau zijn intercedenten of consultants aan het werk die elke dag bezig zijn met het vervullen van openstaande vacatures, het binnenhalen van nieuwe vacatures (acquisitie) en het inschrijven en voorstellen van de juiste kandidaten (werving en selectie). Daarnaast zitten de intercedenten en consultants regelmatig om de tafel bij de opdrachtgevers om diverse (commerciële) zaken met elkaar te bespreken. Meer informatie over de werkzaamheden bij een uitzendbureau is hier te vinden: Werken bij een uitzendbureau.

Hoe maakt een uitzendbureau winst

Het inschrijven bij een uitzendbureau gebeurt ‘gratis’, dat wil zeggen dat er voor de kandidaat geen kosten aan verbonden zijn. Ook aan het plaatsen van vacatures voor een opdrachtgever zit geen prijskaartje. Een uitzendbureau verdient alleen aan het vervullen van vacatures.

Voorbeeld: De opdrachtgever betaalt aan het uitzendbureau een bepaald tarief en als uitzendkracht of als gedetacheerde verdien je een bepaald uurloon. Van het verschil tussen het tarief en uurloon betaalt het uitzendbureau de sociale lasten voor de uitzendkracht, maar ook de kosten van de werving en selectie en andere overheadkosten. Als het goed is, blijft er vervolgens een kleine winstmarge over voor het uitzendbureau.

Wat biedt een uitzendbureau

Bij een uitzendbureau zijn verschillende vacatures te vinden. Deze vacatures zijn allang niet meer ‘uitsluitend’ tijdelijk van aard. Vroeger lag de nadruk inderdaad op de korte, flexibele en tijdelijke klussen. Tegenwoordig is dit al veel verder uitgebreid. Het aanbod bevat nu deze diensten:

  • Uitzenden - Dit betreft over het algemeen tijdelijke klussen van enkele dagen tot aan een paar maanden.
  • Detacheren - Meestal zijn dit de wat langere klussen (vanaf ongeveer een half jaar) of klussen waar meer zekerheid voor nodig is (detacheren is wat minder flexibel dan uitzenden).
  • Payroll - Een bijzondere vorm van uitzenden en detacheren, waarbij de opdrachtgever de kandidaat heeft gevonden en bij een uitzendbureau onderbrengt.
  • Werving en Selectie - Dit zijn de contracten die rechtstreeks met de opdrachtgever worden afgesloten. Het uitzendbureau regelt hier alleen de werving en selectie voor de opdrachtgever.

Meer informatie over de dienstverlening van een uitzendbureau is hier te vinden: Dienstverlening van een uitzendbureau.

Bekende uitzendbureaus

Er zijn talloze uitzendbureaus op te noemen en er verdwijnen jaarlijks bijna net zoveel bureaus als dat er bij komen. Toch zijn er veel uitzendbureaus succesvol te noemen. Een aantal van de meest bekende uitzendbureaus zijn hieronder op een rijtje gezet (op alfabetische volgorde):

  • Adecco
  • Manpower
  • Start People
  • Randstad
  • Tempoteam
  • Timing

Hoe onderscheidt een uitzendbureau zich

Gezien het feit dat er zo veel verschillende uitzendbureaus zijn, is het niet mogelijk om allemaal hetzelfde te zijn als de concurrentie. Gelukkig is het ene uitzendbureau het andere niet, maar zijn er wel degelijk verschillen tussen de talloze bureaus. Door je als uitzendbureau te onderscheiden van de rest kun je jezelf beter op de kaart zetten en dus interessant maken voor zowel opdrachtgever als kandidaat. Hoe doen uitzendbureaus dat?

  • Vaak heeft een uitzendbureau zich gespecialiseerd in een bepaalde sector of een bepaald werk- en denkniveau. Te denken valt bijvoorbeeld aan alleen administratieve banen of juist specifiek technisch personeel, maar ook ongeschoold werk of vacatures voor hoger opgeleiden.
  • Een andere manier waarop uitzendbureaus zich onderscheiden van elkaar is door de manier van omgang met de opdrachtgever en de kandidaat. Het ene bureau komt jong en creatief over, terwijl een ander zich juist professioneel en zakelijk opstelt.

Conclusie

Een uitzendbureau verbindt dus de vraag van de opdrachtgever aan het aanbod van kandidaten. Door actief op zoek te zijn naar vacatures en het inschrijven van geschikte kandidaten, kan een uitzendbureau vacatures vervullen. Dankzij het succesvol vervullen van vacatures, komt er geld binnen en daarmee ook gelijk een stuk winst voor het uitzendbureau. Aangezien er talloze uitzendbureaus zijn, is het onderscheiden van de rest een belangrijke taak van uitzendbureaus om kandidaten en opdrachtgevers aan te spreken en te binden.