Wakker Nederland, tv zender van De Telegraaf

Inleiding

Algemeen

De Telegraaf is als sinds 1 januari 1893 de ochtendkrant van “Wakker” Nederland. Op 17 februari 2009 werd bekend gemaakt dat De Telegraaf gaat komen met een eigen omroep. Met meer dan 2.000.000 dagelijkse lezers wil De Telegraaf ook via de tv de kijkers benaderen. Overigens is De Telegraaf de enige krant in Nederland die ook een zondageditie heeft.

Stappen

Sjuul Paradijs

De hoofdredacteur van De Telegraaf is geboren op 27 juli 1962 als zoon van een bakker. Hij heeft ooit rechten gestudeerd in Leiden. Volgens buitenstaanders is hij daadkrachtig. Verwacht wordt dan ook dat de krant naar “rechts” zal gaan neigen.

Sinds 1988 is Sjuul betrokken bij De Telegraaf, in eerste instantie als parlementair redacteur in Den Haag. Van 2003 tot 2005 was hij werkzaam voor de societyrubriek, het Stan Huygens Journaal. Gedurende deze periode werd er door hem dagelijks verslag gedaan over het hoe en wat van het koningshuis en de diplomaten. Wie op de verschillende high societyparty’s en wijnproeverijen aanwezig waren en wie de grote afwezigen waren.

Vanaf 2005 was hij adjunct-hoofdredacteur, een functie die hij tot 2009 vervulde want toen werd hij hoofdredacteur van De Telegraaf. Hij werd de opvolger van Eef Bos die de afgelopen 3 jaar de scepter als hoofdredacteur zwaaide. Sinds 1 januari is hij leidinggevende aan meer dan 250 redactieleden van zowel de krant als de website.

Andere werkzaamheden van Paradijs

Naast zijn functie als hoofdredacteur bekleed hij ook andere functie’s zoals:

  • Lid van Bestuur van de Stichting Young Captain Award. Een stichting die “jong culinair en zakelijk toptalent” aanmoedigt en erkent.
  • Adviseur van de jury van de “Prix Veuve Cliquot”. De verkiezing van de “Zakenvrouw van het Jaar” wordt gesponsord door het bekende champagne-huis.
  • Ooit (2000) was hij lid van de commissie “Paradijs”, een commissie die de onderlinge verstandhouding probeerde te verbeteren tussen journalisten, politici en de voorlichters. De oprichting van deze commissie kwam tot stand gezien de toen ter tijd slechte relatie tussen aan de ene kant de politiek en aan de andere kant de journalistiek.

Wakker Nederland

Op 16 februari 2009 werd de oprichtingsakte ondertekend. De oprichter is Sjuul Paradijs, de voorlopige voorzitter van Wakker Nederland is Frank Volmer. Volmer is ook de directeur van “Telegraaf Media Nederland”.

Het is de bedoeling dat er meer balans komt tussen het nieuws en de actualiteiten van de omroepen. Paradijs meent dan ook dat de omroep “Wakker Nederland” een grote groep mensen vertegenwoordigd, de zogenaamde “ruggengraat”van de Nederlandse samenleving.

Volgens de site van Wakkernederland tv vindt de beoogde doelgroep: “dat zij het gevoel hebben dat zij hun mening niet meer terug vinden op tv en dat zij zich niet meer herkennen in het publieke bestel”.

Wakker Nederland is van plan om de waarden en normen van de eerder genoemde doelgroep te verdedigen. Hierbij denken zij onder andere aan:

  • Vrijheid voor de burgers
  • Veiligheid voor de burgers
  • Vrijheid van meningsuiting
  • Vrijheid van onderwijs

Contributie en leden

Per jaar zal het lidmaatschap van Wakker Nederland € 5,72 gaan kosten. De abonnees van De Telegraaf krijgen deze kosten weer terug via een korting op het abonnementsgeld van de krant (dus betalen in principe niets)

Het is de bedoeling dat in 2009 een ledenaantal van 50.000 bereikt gaat worden. Dan kan bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de huidige minister Ronald Plasterk een aanvraag tot erkenning van de omroep worden aangevraagd. Zodra deze binnen is wil Wakker Nederland in 2010 beginnen met uitzenden.

In november 2008 werd door de Populistische Omroep Nederland, de PON bekend gemaakt dat zij een eigen omroep willen beginnen. De oprichter van de PON is Ronald Sörensen (van Leefbaar Rotterdam) heeft aangegeven zijn omroep op te heffen als Wakker Nederland de gestelde 50.000 leden bereikt. Zij hebben namelijk dezelfde doelgroep voor ogen.