De waarde van goud berekenen

De waarde van goud berekenen

Tegenwoordig zijn er maar weinig zaken die echt de originele waarde behouden, of zelfs meer waard worden. Waren het vroeger nog huizen, grond en verzamelobjecten die snel in waarde stegen is dat nu goud geworden. De reden hiervoor is dat in slechte tijden er veel meer vraag is naar goud, waardoor hiervan de prijs ook flink stijgt.

Nu zullen de meeste mensen geen kilo's goud in huis hebben, maar sommige ringen, hangers, horloges of zelfs tanden kunnen letterlijk goud waard zijn. Maar hoe bereken je nu de waarde van deze voorwerpen? Dit artikel beschrijft hoe je dit op een zeer simpele manier kunt berekenen.

Sorteer je goud per karaat

Sieraden heb je in veel verschillende vormen en maten, ook is de zuiverheid van goud hierbij van belang. Hoe zuiverder het goud, hoe duurder het is. Ofwel, hoe hoger het karaat, hoe zuiverder het goud is. Hierdoor is het verstandig eerst je goud per karaat te sorteren, om dit karaat te bepalen heb je een paar opties:


  • Veel gouden sieraden hebben het karaat geingraveerd, dit kun je makkelijk zien door middel van een vergrootglas. Een kleine kanttekening hierbij is dat sieraden van voor 1980 een iets lager karaat hebben (17,5k ipv 18). Dit komt omdat de wetgeving omtrend de waarde van goud veranderd is in 1980.
  • Wanneer dit niet geingraveerd staat kun je het zelf testen, meer hierover hieronder.
  • Mocht je dit geen optie vinden kun je zelf een professionele goudtester bezoeken, deze kan je precies vertellen hoeveel karaat goud je sieraden zijn.

Zelf het karaat van je goud bepalen

  1. Koop een speciale 'goudkit' deze zal flesjes zuur en een steen bevatten waarmee je het aantal karaat kan bepalen, deze kit's kun je bij speciaalzaken en op het internet kopen. Een dergelijke set zal bestaan uit flesjes van 10k, 14k, 18k en 22k wat normaal gesproken salpeterzuur zal zijn. De steen is een novaculit steen, wat beter bekend staat als een strijk steen. De meeste kits zullen ook meteen een weegschaal bevatten.
  2. Wanneer je kit eenmaal hebt kun je het goud gaan testen.
  • Wanneer je denkt dat het sieraad 14k gaat bevat ga je het goud eerst testen op de volgende manier.
  • Schuur het sieraad tegen de steen. Het salpeterzuur voor 14k goud moet je hierna op de afdruk druppelen die het achterlaat.
  • Als het sieraad echt 14 karaats goud is zal het zuur niet veranderen en gewoon op de steen blijven zitten. Wanneer het 10 karaats goud is zal het zuur bruin worden. Wanneer de het zuur helemaal verdwijnt betekend dit dat het geen goud is.

Stel dat je een sieraad hebt waarvan je niet weet hoeveel karaat het is moet je het op een andere manier aanpakken.


  • Eerst begin je met het zuur van 22k. Test deze op bovenstaande manier.
  • Mocht deze bruin worden moet je doorgaan met het potje van 18k.
  • Ga hiermee net zolang door tot de kleur niet veranderd, dan weet je hoeveel karaat goud het is.

Voor gouden munten is het aan te raden deze eerst naar een expert te brengen. Heel vaak is het zo dat deze meer waarde hebben dan het gewicht in goud.

Weeg je goud

Weeg je goud per karaat, aan de hand van deze grammen kun je dalijk je waarde bepalen.

Bepaal de actuele goudprijs

Via diverse sites kun je de actuele goudprijs opvragen. Op het moment van schrijven is de actuele goudprijs per gram 40,92 euro.

Hierna kun je de prijs per karaat gaan bepalen. De prijs per gram van 40,92 is wanneer het goud in zijn meest pure vorm is namelijk 24k. In onderstaand model kun je zien hoe je de prijs kunt bepalen per karaat.

  • 10k = 10/24 = .4167
  • 14k = 14/24 = .5833
  • 18k = 18/24 = .750
  • 22k = 22/24 = .9167

Mocht je bijvoorbeeld 10 gram 14 karaats goud hebben is de prijs als volgt:

10 gram x 0.5833 = 5.833 gram x 40,92 euro = 240,73 euro.

Dit kun je ook zo berekenen voor al het andere goud.

Tip

Wanneer je je sieraden voor de waarde in goud wil verkopen, zorg dan altijd dat eventuele stenen uit het sieraad verwijderd zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat je deze niet meer terug zal krijgen en je hier ook geen bedrag voor zult ontvangen. In het geval van diamanten etc. zal je dit veel geld kosten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden