Bitcoin het digitaal betaalmiddel gekend als cryptocurrency

Bitcoin is een digitale valuta

35690.jpegBitcoin is een vorm van digitale valuta, dus digitaal geld als betaal middel. Het is gecreëerd om elektronisch gehouden te worden. Niemand controleert het of heeft er de controle over. Bitcoins worden niet afgedrukt, zoals dollars of euro's. Ze worden geproduceerd door gewone mensen en steeds meer bedrijven die computers over de hele wereld runnen maken er gebruik van. Het wordt gebruikt en berekend met behulp van software die wiskundige problemen oplost. Het is het eerste voorbeeld van een groeiende categorie geld, het staat ook bekend als cryptocurrency.

Wat maakt het anders dan normale valuta's

Bitcoins kunnen gebruikt worden om dingen online of electronisch te betalen. In die zin is het zoals conventionele dollars, euro's of yen, die ook digitaal verhandeld worden. Het belangrijkste kenmerk van de Bitcoin is dat het wel verschilt aan conventioneel geld, door dat het gedecentraliseerd is. Er is geen enkele instelling die het Bitcoin netwerk beheert. Dit zet sommige mensen op hun gemak, omdat het betekent dat een grote bank hun geld niet kan controleren.

Wie heeft het gemaakt

Een software ontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto stelde de bitcoin voor als een elektronisch betalingssysteem dat is gebaseerd op wiskundig bewijs. Het idee was om een munt onafhankelijk van een centrale autoriteit te produceren, een munt die elektronisch overdraagbaar is, min of meer direct met een zeer lage transactiekost.

Wie drukt het af

Deze valuta wordt niet fysiek geprint in de schaduw van een centrale bank, een schaduw die onverklaarbaar is aan de bevolking, en een schaduw die zijn eigen regels maakt. Die banken kunnen gewoon meer geld produceren om de nationale schuld te dekken, waardoor hun valuta devalueren. In plaats daarvan wordt Bitcoin digitaal gemaakt door een gemeenschap van mensen die iedereen de kans geven om er aan mee te doen. Bitcoins worden gedolven, met behulp van computergegevens in een gedistribueerd netwerk. Dit netwerk verwerkt ook transacties die zijn gemaakt met de virtuele valuta, waardoor de Bitcoin een eigen betalingsnetwerk heeft.

U kunt dus niet onbeperkt Bitcoins uitkiezen

Dat is juist. Het bitcoin protocol - de regels die voor Bitcoin werken - zeggen dat er slechts 21 miljoen Bitcoins ooit kunnen worden gemaakt. Deze munten kunnen echter verdeeld worden in kleinere delen. De kleinste deelbare hoeveelheid is een honderd miljoenste van een Bitcoin en heet een 'Satoshi', naar de oprichter van Bitcoin.

Waar is Bitcoin op gebaseerd

Conventionele valuta is gebaseerd op goud of zilver. Theoretisch weet je dat als je een dollar bij de bank overhandigde, je wat goud terug kon krijgen (hoewel dit in de praktijk niet werkt). Maar de Bitcoin is niet gebaseerd op goud, het is gebaseerd op wiskunde. Over de gehele wereld gebruiken mensen softwareprogramma's die een wiskundige formule volgen om Bitcoins te produceren. De wiskundige formule is vrij beschikbaar, zodat iedereen het kan controleren. De software is ook een open source, wat betekent dat iedereen kan meekijken om ervoor te zorgen dat het doet waarvoor het bedoeld is.

Wat zijn de kenmerken

Bitcoin heeft verscheidene belangrijke functies die het onderscheiden van overheidsgecontroleerde valuta's. Het is gedecentraliseerd, het Bitcoin-netwerk wordt niet gecontroleerd door één centrale autoriteit. Elke machine die Bitcoin transacties verwerkt maakt deel uit van het Bitcoin netwerk en al die machines werken samen. Dat betekent dat er in theorie een centrale autoriteit het niet kan afronden met een monetair beleid en een ineenstorting kan veroorzaken, of gewoon besluiten om de Bitcoins van de mensen af te nemen, zoals ooit de Centrale Bank in 2013 op Cyprus heeft gedaan. En als er een deel van het netwerk om één of andere reden offline gaat, het geld blijft altijd vloeien.

Het is makkelijk in te stellen

Conventionele banken doen er alles aan omdat je een bankrekening zou openen. Het opzetten van handelaarsrekeningen voor betaling is een ander paar mouwen, aangezien het een zaak is die beslist wordt door bureaucratie. U kunt echter in enkele seconden een Bitcoin adres instellen, er worden geen vragen gesteld en er worden geen betalingskosten verrekend.

Is het anoniem

Ja en nee. Gebruikers kunnen meerdere Bitcoinadressen hebben, en ze zijn niet gekoppeld aan namen, adressen of andere persoonsgegevens. Alhoewel; Bitcoin slaat details op van elke transactie die ooit in het netwerk is gebeurd. Het is een enorme versie van een algemene grootboek, de blockchain genoemd. Die blockchain vertelt alles.

Tot slot: Het is helemaal transparant

Als je een publiek Bitcoin adres heeft, kan iedereen vertellen hoeveel Bitcoins op dat adres zijn opgeslagen. Maar ze kunnen niet weten dat het van jou is. Er zijn maatregelen die mensen kunnen nemen om hun activiteiten ondoorzichtig te maken op het bitcoin netwerk, niet altijd dezelfde Bitcoin adressen gebruiken en niet teveel Bitcoins overbrengen naar hetzelfde adres, transactiekosten zijn heel klein. Je kan overal geld naartoe sturen, van zodra het Bitcoin netwerk de betaling verwerkt heeft komt het enkele ogenblikken later aan en is het ook beschikbaar. Wanneer je bitcoins worden verzonden, kan je ze niet terugkrijgen, tenzij de ontvanger ze aan u terugstuurt. Anders zijn ze zijn voor altijd weg. 

Link

Foto credit: Bitcoins werden anno 2013 geaccepteerd in het Delftse stadscafé De Waag