Bitcoins Waarom zou je het gebruiken

Bitcoin is een nieuw betaalmiddel

35741.jpegBitcoin is een relatief nieuwe vorm van valuta die net begint- of toch langzaam aan bekend te worden, maar heel veel mensen begrijpen nog steeds niet waarom ze de moeite zouden moeten doen om van Bitcoins gebruik te maken. Waarom zou men nu gebruik moeten maken van Bitcoins? Hier zijn enkele heel goede redenen waarom het de moeite waard is, om de tijd te nemen om je in deze virtuele valuta te verdiepen en er uiteindelijk gebruik van te maken. 

Met Bitcoins betalen gaat snel

Wanneer je een cheque van een andere bank naar eigen bank betaalt, houdt de bank dit vaak een aantal dagen vast, omdat de banken er niet op vertrouwen dat het geld er ook daadwerkelijk is. Evenzo kunnen internationale overboekingen relatief lang duren. Bitcoin transacties zijn echter over het algemeen veel sneller. Transacties kunnen onmiddellijk beschikbaar zijn als ze geen bevestigingstransacties nodig hebben, wat dan betekent dat de handelaar het risico in acht neemt om een transactie te accepteren die nog niet is bevestigd door de bitcoin blockchain. Of het duurt ongeveer 10 minuten als een handelaar de transactie moet bevestigen. Dat is veel sneller dan eventuele bankoverschrijvingen. Waarschijnlijk zal je nu denken: creditcard transacties zijn toch ook snel. Wel ja dat is waar, maar je handelaar betaalt wel voor dat voorrecht te hebben. Handelaren zullen ook een vergoeding moeten betalen voor debetkaarttransacties, aangezien ze een swipe fee moeten betalen voor het voldoen aan de transacties. Bitcoin transactiekosten zijn minimaal, en in sommige gevallen zelfs geheel gratis.

Cyprus in maart 2013

Onthoud heel goed wat er in maart 2013 in Cyprus gebeurd is. De Centrale Bank wilde onverzekerde deposito's terugvinden van meer dan $ 100.000 om zich te helpen herkapitaliseren, waardoor er een wel erg grote onrust in de lokale bevolking ontstond. Het wilde oorspronkelijk een percentage deposito's onder dat cijfer nemen, dit is iets dat niet kan gebeuren met de Bitcoin. Omdat de valuta gedecentraliseerd is, bezit u het. Geen centraal gezag heeft controle en dus kan een bank het niet van u afnemen. Voor degenen die hun vertrouwen verloren zijn in het traditionele banksysteem is dat een groot voordeel. Zodra bitcoins zijn verzonden, zijn ze weg. Een persoon die bitcoins heeft verzonden, kan ze niet proberen terug te halen zonder de toestemming van de ontvanger. Dit maakt het op zijn beurt heel moeilijk om dat soort fraude die we vaak zien met creditcards te plegen. Een fraude waarbij mensen een aankoop doen en vervolgens contact opnemen met het creditcardbedrijf om een terugboeking te doen, waardoor de transactie effectief wordt omgekeerd.

Je informatie delen

Dit is een grote. De meeste online aankopen worden vandaag via creditcards gemaakt, maar in de jaren 1920 en 1930, toen de eerste voorlopers van creditcards verschenen, was er nog geen internet. Creditcards zouden nooit online moeten worden gebruikt en zijn eigenlijk wel een onzeker betaalmiddel. Online formulieren vereisen dat je al uw geheime informatie (het creditcardnummer, vervaldatum en CSV-nummer) in een webformulier invoert. Het is moeilijk om te denken aan een minder veilige manier om online zaken te doen. Daarom worden er ook nog steeds creditcardnummers gestolen. Bij Bitcoin transacties hoeft je echter geen geheime informatie op te geven. In plaats daarvan gebruiken ze twee sleutels: een publieke sleutel en een geheime sleutel. Iedereen kan de publieke sleutel zien (die eigenlijk jouw bitcoin adres is), maar je geheime sleutel is geheim. Wanneer je een bitcoin stuurt, teken je de transactie door je publieke sleutel en je geheime sleutel samen te combineren en een wiskundige functie toe te passen. Dit creëert een certificaat dat bewijst dat de transactie van u afkomstig is. Zolang je geen gekke dingen doet: zoals je geheime sleutel publiek maken zodat iedereen hem kan zien ben je veilig.

Regeringen kunnen zoveel geld afdrukken als ze zelf willen

Het probleem met de reguliere fiat-valuta is dat regeringen zo veel kunnen afdrukken als ze zelf willen, en dat doen ze vaak. Als er niet genoeg valuta is om de staatsschuld te betalen, dan kan de Federal Reserve eenvoudig meer geld afdrukken. Als de economie sputtert, dan kan de overheid nieuw gecreëerd geld nemen en in de economie injecteren. Dit gaat  via een bekend gemaakt proces, bekend als kwantitatieve versoepeling. Dit zorgt ervoor dat de waarde van een valuta afneemt. Als je plotseling het aantal euro's in omloop verdubbelt, betekent dat dat er twee euro’s zijn waar voorheen er maar één was. Iemand die een chocoladereep voor één euro heeft verkocht, moet de prijs verdubbelen om het hetzelfde te waarderen als voorheen, omdat een euro plotseling slechts de helft van zijn waarde heeft. Dit heet inflatie en het zorgt ervoor dat de prijs van goederen en diensten stijgt. Inflatie kan moeilijk zijn om te controleren, en kan de koopkracht van mensen heel sterk verminderen. Bitcoin is ontworpen om een maximaal aantal munten te hebben. Slechts 21 miljoen zullen ooit worden gecreëerd onder de originele specificatie. Dit betekent dat daarna het aantal bitcoins niet zal groeien, dus de inflatie zal geen probleem zijn. In feite is deflatie - de prijs van goederen en diensten in valt - in de bitcoin wereld waarschijnlijker.

Bitcoin is een relatief privé valuta

Soms willen we niet dat mensen weten wat we hebben gekocht. Bitcoin is een relatief privé valuta. Enerzijds is het doorzichtig - dankzij de blockchain weet iedereen hoe groot een bepaald bitcoin adres in transacties houdt. Zij weten waar deze transacties vandaan komen en waar ze zijn verzonden. Aan de andere kant, in tegenstelling tot conventionele bankrekeningen, weet niemand wie een bepaald bitcoin adres bezit. Het lijkt op een duidelijke plastic portemonnee zonder zichtbare eigenaar. Iedereen kan erin kijken, maar niemand weet wie het is. Het is echter de moeite waard te wijzen dat mensen die bitcoin onwetend gebruiken (zoals altijd hetzelfde bitcoin adres gebruiken of munten uit meerdere adressen combineren in een enkel adres) het risico maken dat ze online gemakkelijker worden geïdentificeerd.

Het conventioneel banksysteem en vertrouwen

In een conventioneel banksysteem moet je mensen vertrouwen om je geld op de goede manier te behandelen. Je moet bijvoorbeeld de bank vertrouwen, je moet wellicht ook een betaalprocessor van derden vertrouwen je moet ook vaak de handelaar vertrouwen. Deze organisaties vragen belangrijke gevoelige informatiegegevens van je. Omdat bitcoin helemaal gedecentraliseerd is, heb je niemand nodig wanneer je het gebruikt. Wanneer je een transactie stuurt, is het digitaal ondertekend en beveiligd. Een onbekende controleert het, en dan is de transactie voltooid. De handelaar hoeft niet eens te weten wie je bent, tenzij je het hebt geregeld om het te vertellen.

Je bank account is niet je eigendom

Er is geen ander elektronisch geldsysteem waarin je account niet iemand anders eigendom is. Neem bijvoorbeeld PayPal: als het bedrijf om één of andere reden besluit dat je account is misbruikt, hebben ze de mogelijkheid om alle in het account opgeslagen activa te bevriezen zonder je te raadplegen. Het is dan aan jou om het op te lossen zodat je toegang hebt tot je geld. Met bitcoin bezit je de geheime sleutel en de bijbehorende publieke sleutel die een bitcoin adres vormt. Niemand kan dat van je afnemen (tenzij je het zelf kwijt raakt, of host met een web based service die het voor je verliest).

Tot slot: Je eigen geld maken

Ondanks de geweldige vooruitgang in de kleurendruktechnologie, geven de meeste nationale overheden geen mogelijkheid om je eigen geld te printen. Met bitcoin wordt eigen geld printen echter aangemoedigd. Je kunt zeker bitcoins kopen op de open markt, maar je kunt ook je eigen Bitcoins maken als je genoeg computerkracht hebt. Nadat je, je initiële investering in computer apparatuur en elektriciteit hebt gedaan, mining bitcoins is gewoon de machine inschakelen en de software draait. En wie zou dit nu niet willen dat hun computer geld aan het verdienen is terwijl je slaapt.

Link