De World Solar Challenge

Inleiding

De World Solar Challenge is weer van start gegaan en er doen weer heel veel teams aan mee. De race is een wedstrijd tussen zonneauto's door Australië van 3021 Km van Darwin naar Adelaide. Veel universiteiten over de wereld doen mee en het is een soort prestige wedstrijd geworden. De wedstrijd bestaat nu 20 jaar en is begonnen in 1987.

Regels

Ook in de wedstrijd zijn er regels waar de deelnemers zich aan moeten houden. De belangrijkste van deze regels zijn:

  • De deelnemers moeten op de gewone wegen rijden en moeten zich dus ook houden aan de normale verkeersregels. Een mooie uitzondering hierop is dat het toegestaan is om aan de rechterkant van de weg te rijden(in Australie rijden ze links)
  • Er moeten minimaal 2 coureurs geregistreerd staan om te mogen rijden en elke coureur moet 80 Kg zijn anders moeten ze ballast mee nemen. Een leuk weetje hiervan is dat de teams die meedoen in de top een manier gevonden hebben om die regel een beetje te buigen. Wat ze namelijk doen is voordat ze gewogen worden heel erg veel water drinken, soms wel 5 liter. Op die manier zijn ze wel 80 Kg en ze worden maar 1 keer gewogen.
  • Er word gereden tussen 8 uur en 17 uur. Er mag dan 10 minuten doorgereden worden maar dan moet je de volgende dag 10 minuten later starten. Dit kan goed zijn doordat je dan een beter parkeerplaats hebt. Er warden namelijk vorig jaar teams die hun zonnecellen konden kantelen en dus moesten er geen hoge gebouwen in de buurt zijn.
  • Er zijn ook checkpoints waar de auto 30 minuten moet stoppen en hier mogen geen reparatie uitgevoerd worden.
  • Er is ook een limiet aan wat de capaciteit van de batterijen mogen zijn. De maximale capaciteit is 5kWh. bij de start mogen deze volledig geladen zijn en ze mogen niet vervangen worden.
  • Ook moeten de remmen goed werken en moeten die minimaal een vertraging hebben van 3.8 m/s².

In het verleden zijn er veel wijzigingen van de regels geweest die behoorlijk veel invloed hadden op de wedstrijd vooral omdat de auto's steeds beter werden. Hierdoor is de wedstrijd eigenlijk een nieuwe uitdaging geworden en dat is bouw een auto die ook door de gewone consument gebruikt kan worden voor woon werk verkeer. In 2007 zijn er toen veel regels verandert en met name het oppervlak van de zonnecellen is terug gebracht naar 6 vierkant meter. Ook moest de bestuurder rechtop zitten(hiervoor lagen ze in de auto om zo de weerstand laag te houden) en moet het voertuig bestuurd worden door een stuur. In 2009 zijn er nog wat regels verandert en een daarvan is dat er nu band met profiel gebruikt moeten worden.race

Geschiedenis

Het idee van de race is bedacht door Hans Tholstrup. Hij had in 1980 al in de gaten dat de fossiele brandstof op zou raken en heeft met behulp van BP een zonneauto gebouwd die in 20 dagen 4052 Km heeft afgelegd. Normaal werd de race elke 3 jaar gehouden maar dat is 1999 verandert en word de race nu elke 2 jaar gehouden.

  • De eerste race was in 1987 en is gewonnen door de GM's Sunraycer met een gemiddelde snelheid van 67 km/u.
  • In 1990 is de race gewonnen door 'Biel School of Engineering and Architecture' uit Zwitserland.
  • In 1993 en 1996 is de race gewonnen door Honda.
  • In 1999 is de race gewonnen door de Australische "Aurora"
  • Eindelijk deed in 2001 Nederland ook mee en de TU Delft die de auto ontworpen en gemaakt had won gelijk de eerste keer.
  • In 2003 won de TU Delft weer met de Nuna 2
  • Ook in 2005 won de Nuna 3 van de TU Delft met een record snelheid van 102.75 km/u en in 2007 pakten ze de overwinning weer met de Nuna 4. Ook deed dit jaar een team van de TU Twente mee.
  • In 2009 werd de reeks doorbroken doordat de Tokai University Solar Car Team de overwinning pakt met de "Tokai Challenger"

Links