Hoe kom je aan gratis studieboeken

Gratis studieboeken

Studeren is voor velen een leuke, maar ook dure periode. Je betaalt schoolgeld, boekengeld en vele andere kosten. Als je het ouderlijk huis hebt verlaten zullen er nog vele extra kosten bij komen kijken. Als student wil je natuurlijk wel wat extra geld overhouden voor leuke dingen zoals uitgaan, kleding en vakantie. Een gemakkelijke manier om ieder jaar honderden euro's te besparen is door het gebruiken van gratis studieboeken. Maar waar vind je nu gratis studieboeken? En zijn gratis schoolboeken wel legaal?

Hoe kom je aan gratis studieboeken?

Internet

Op het internet zijn er enkele sites te vinden waar gratis studieboeken worden aangeboden. Op deze sites vind je veel studieboeken die volledig gratis te downloaden zijn. Je vindt er gratis studieboeken voor de meeste studierichtingen, dus de kans is groot dat de studieboeken van jouw opleiding er tussen zitten! De voordelen hiervan zijn dat je vele honderden euro's bespaart en dat je de gratis boeken direct op je pc kunt downloaden. De nadelen van het gratis downloaden van studieboeken zijn dat je de boeken alleen gratis kunt krijgen als e-book, dus je zult geen tastbaar boek hebben. Daarnaast zul je de gratis studieboeken uiteraard via de computer moeten lezen en dit kan vermoeide ogen als gevolg hebben. Bij het leren voor tentamens is dit natuurlijk niet gewenst. Een ander nadeel van het gratis downloaden van studieboeken is dat er allerlei reclames in de e-books staan. Maar aan de andere kant, zonder deze reclames zouden er geen gratis studieboeken in e-book vorm beschikbaar zijn!

Bibliotheek van de school

De meeste hogescholen en universiteiten beschikken over een eigen bibliotheek waar je vrijwel alle benodigde studieboeken kunt vinden. De voordelen van het lenen van boeken van de schoolbibliotheek is dat ze in ieder geval alle studieboeken van jouw opleiding hebben en dat je hoogstwaarschijnlijk toch dagelijks langs de bibliotheek loopt, dus het zal je weinig moeite kosten. Er zijn wel enkele nadelen aan verbonden, zoals de limiet van het verlengen van de studieboeken. Als je de studieboeken onbeperkt zou kunnen verlengen, dan zouden er maar weinig studenten zijn die nog zelf studieboeken aan zouden schaffen! Daarnaast is een ander groot nadeel dat een hogeschool vaak veel studenten heeft en slechts enkele exemplaren per studieboek. Je moet er daarom vroeg bij zijn als je een boek wilt lenen en dan nog heb je niet de garantie dat het boek niet is uitgeleend.

Bibliotheek van je woonplaats

Een andere optie voor het lenen van studieboeken is door een kijkje te nemen in de bibliotheek van je woonplaats. De voordelen zijn dat je vaak onbeperkt studieboeken kunt verlengen. Bovendien kunnen ze vaak gratis de studieboeken reserveren van andere vestigingen zodat je meestal wel het benodigde studieboek kunt lenen. De nadelen ervan zijn dat je de boeken soms niet kunt verlengen als iemand anders het boek reserveert. Je zult dan alsnog genoodzaakt zijn om het boek te kopen.

Studieboeken lenen van vrienden

Een handige manier om aan gratis studieboeken te komen, is door de studieboeken te lenen van vrienden. Bij veel opleidingen die weinig van elkaar verschillen gebruiken ze dezelfde studieboeken zodat je de ontbrekende studieboeken eventueel van vrienden kunt lenen.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen heeft het gratis gebruiken van studieboeken veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Iedere manier om aan gratis studieboeken te komen brengt enkele risico's met zich mee waar je rekening mee dient te houden. Zorg er in ieder geval voor dat je ruim op tijd begint met het zoeken naar gratis studieboeken op één van bovenstaande manieren en zorg er daarnaast ook voor dat je altijd een 'plan B' hebt!