Tips voor meer vrije tijd voor studenten

Meer vrije tijd voor studenten

Veel studenten komen regelmatig in tijdnood te zitten, met name in periodes waarin veel deadlines voorkomen en tijdens de tentamenweken. Door efficiënter om te leren gaan met je tijd, zul je merken dat je tussendoor meer tijd over hebt en dat je minder stress zult ervaren tijdens de studie. Door meer tijd te hebben voor je vrienden, familie, hobby, sport, bijbaan en natuurlijk jezelf, zul je bovendien ook lekkerder in je vel zitten en dit zal zich natuurlijk ook uiten in je studieprestaties. Leer daarom snel hoe je met onderstaande tips het maximale uit je tijd kunt halen!

Tips voor meer vrije tijd voor studenten

  • Veel studenten die nog bij hun ouders wonen, zijn lang onderweg naar hun hogeschool of universiteit. Je kunt dit zien als tijdsverspilling, maar dit hoeft niet perse het geval te zijn! In deze tijd kun je namelijk gemakkelijk de colleges voorbereiden, aantekeningen doornemen of leren voor de tentamens. Door regelmatig de colleges voor te bereiden en je geheugen op te frissen door de aantekeningen door te nemen, zul je minder lang hoeven te leren voor de tentamens omdat je de stof in principe al beheerst. Hierdoor hoef je 's avonds de colleges niet meer voor te bereiden en heb je ook meer tijd voor jezelf tijdens de tentamenperiodes, omdat het dan slechts een kwestie van herhalen is. Door het optimale uit je reistijd te halen, sla je dus heel veel vliegen in één klap!
  • Leer niet te lang achter elkaar, maar verspreid de te leren stof over meerdere dagen. Leer bovendien ook niet langer dan hooguit zo'n twee uur achter elkaar. Neem daarna een pauze om je hersenen even wat rust te gunnen en de geleerde stof te kunnen verwerken. Ga bijvoorbeeld even buiten een wandeling maken of luister naar je favoriete muziek. Je zult merken dat je concentratie afneemt als je te lang achter elkaar door leert. Na een uur of twee zul je dus veel minder informatie kunnen opslaan en dit is natuurlijk pure verspilling van je kostbare tijd!
  • Maak goede planningen voor jezelf en houd je hier ook dagelijks aan. Mensen zijn vaak van nature geneigd om dingen voor zich uit te schuiven, maar het gevaar hiervan is dat je op een bepaald moment te veel hooi op de vork moet nemen waardoor je oververmoeid en gestrest bent omdat je veel moet doen maar er geen tijd voor hebt. Maak daarom dagelijks een planning voor jezelf en vink iedere activiteit af wanneer deze voltooid is, zodat je jezelf gemotiveerd houdt.

Let op

Wat studenten vaak doen als ze een gebrek aan tijd hebben, is minder slapen. Het komt dan vaak door dat de student later naar bed gaat of eerder opstaat zodat hij of zij kan leren (of andere dingen kan doen). Helaas is deze methode echter niet effectief, omdat je veel minder informatie kunt opslaan wanneer je vermoeid bent en de informatie bovendien veel sneller vergeet. Probeer dus altijd voldoende te slapen (behalve wanneer het echt niet anders kan) en maak liever gebruik van bovenstaande effectieve tips!

Lees ook