Studeren in Australië

Studeren in Australië

Tegenwoordig is studeren in het buitenland erg populair. Het biedt de mogelijkheid om een andere cultuur te verkennen tijdens de studieloopbaan. Naast dat dit een geweldige ervaring is op persoonlijk gebied, draagt het bij aan een aantrekkelijk CV. Mensen die zo'n uitdaging aan durven gaan zijn vaak ondernemend, avontuurlijk, leergierig en zelfstandig. Door een groeiende samenwerking tussen universiteiten over de hele wereld wordt de drempel voor veel studenten een stuk lager om een paar maanden in een ander land te studeren.

Australië is één van de meest populaire bestemmingen voor zo'n dergelijk studieprogramma. Er zijn tientallen universiteiten in dit land; de keuze is groot maar zal bewust gemaakt moeten worden. Vergeet niet dat Australië een continent is; naast de kwaliteit van de universiteit spelen ook het gebied en afstand een rol bij het kiezen.

Bekende universiteiten in Australië zijn o.a. Deakin University (Melbourne, VIC), Monash University (Melbourne, VIC), University of Sydney (Sydney, NSW), Macquarie University (Sydney, NSW), University of Tasmania (Hobart, TAS), en University of New South Wales (Sydney, NSW).

In dit artikel wordt beschreven waar men zoal rekening moet houden wanneer men (tijdelijk) in Australië wil studeren.

Visum

Om als buitenlander toegang te verkrijgen tot Australië heeft men een visum nodig. De drie belangrijkste visa zijn:

 • Tourist Visum
 • Working Holiday Visum
 • Student Visum

Via de Australische ambassade in Den Haag kan een visum verkregen worden. Een studentenvisum aanvragen kan alleen wanneer men een voltijdstudie aan geregistreerde opleiding doet. Daarnaast moet aan bepaalde criteria voldaan worden, waaronder gezond zijn, geen crimineel verleden hebben, voldoende geld hebben en kunnen aantonen dat je bent aangenomen voor de opleiding. Op aanvraag kan er maximaal 20 uur per week gewerkt worden onder dit visum. Met een Working Holiday Visa, welke maar twee keer in het leven aangevraagd mag worden, mag 3 maanden gestudeerd worden.

Woonruimte

Veel universiteiten hebben campus waarop (beperkt) woonruimte wordt aangeboden. Deze moet vaak enkele maanden van te voren aangevraagd worden. Deze woonruimte bestaat vaak uit appartementen voor een paar personen of dorms voor grotere aantallen studenten. Hierbij zijn kook- en douchegelegenheden vaak gedeeld.

Ook kan men ervoor kiezen om off-campus te gaan wonen. Via websites als gumtree.com of au.easyroommate.com worden advertenties geplaatst voor kamers die te huur zijn. Trek een paar dagen uit om goed te zoeken en bekijk alle kamers eerst voordat een beslissing gemaakt wordt. Kamerhuur is vaak exclusief 'bills' en per week berekend.

Vakkenpakket

Bij het kiezen van een universiteit is het vakkenaanbod een belangrijke factor. De vakken moeten bij het 'thuiscurriculum' passen, van voldoende of gelijkstaand niveau zijn en voldoende credits geven. Opgeteld moeten de vakken 30 ECTS geven wil het semester goedgekeurd worden aan de Nederlandse universiteit. Het niveau en diversiteit van de aangeboden vakken verschilt per universiteit, maar zijn vaak goed te combineren met het eigen curriculum van de thuisuniversiteit.

Kosten

Australië is werkelijk aan de andere kant van de wereld, vanuit Nederland gezien. Een vliegticket kost daarom al gauw €1500 - €2000. Op tijd boeken en goed uitzoeken kan aanzienlijk schelen in de kosten. Het studentenvisum kost AUD$540. Met een Working Holiday Visa kan 3 maanden gestudeerd worden en deze kost AUD$180. Kamerhuur ligt rond de AUD$200 per week. In veel steden zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor het openbaar vervoer, zoals week- en studentenpassen. Toch is het ook handig om een International Rijbewijs bij de ANWB aan te vragen (€10). Het reisbudget kan geheel naar eigen wens ingevuld worden; er zijn opties voor zowel budgetreizen en luxere trips binnen Australië en omringende bestemmingen.

Voor studenten aan een Nederlandse universiteit is het mogelijk om een Trajectum beurs aan te vragen. Deze mag 1 keer aangevraagd worden voor een buitenlandse stage of studieperiode en bedroeg in 2009 €260. Vaak wordt na het inleveren van het verplichte verslag nog een extra bedrag uitgekeerd. Voor volledige studies zijn er vaak studiebeurzen van de betreffende universiteit voor internationale studenten beschikbaar, waarvoor een selectieprocedure geldt.

Tips

 1. Licht jezelf goed in over het land, de cultuur, het nieuws en de stad
 2. Lees de website van de ontvangende universiteit aandachtig door
 3. Zorg bij het aanmelden voor een 'Study Abroad' programma voor een complete en verzorgde aanmelding
 4. Lees verhalen van andere studenten en reizigers
 5. Regel alles ruim op tijd
 6. Zorg voor voldoende geld op de bankrekening
 7. Zoek een adres van een bekende op, en zorg voor accommodatie voor de eerste nachten na aankomst
 8. Vraag het Internationaal Rijbewijs aan

Lijst Australische Universiteiten

Conclusie

Een tijdje studeren in het buitenland, en vooral in Australië, is een fantastische ervaring, door het leren kennen van een ander land, een vreemde cultuur, en nieuwe mensen. Begin op tijd met de aanmeldingsprocedure en denk goed na over de bestemming, de universiteit en het vakkenpakket, het financiële plaatje, en de mogelijkheden binnen het eigen curriculum. Dan wordt studeren in Australië echt genieten!