Wat te doen in je tussenjaar

Inleiding

There are so many roads to travel..

Als je nog niet precies weet wat je wilt studeren, er gewoon even helemaal tussenuit wilt of werkervaring op wilt doen, kan je kiezen voor een tussenjaar. In een tussenjaar kan je je horizon verbreden en nieuwe ideeën opdoen. Daarnaast is het een fantastische ervaring. Maar voor velen is de invulling van een tussenjaar een lastige keuze. Wat kan je allemaal doen in je tussenjaar?

Reizen

Een populaire invulling van het tussenjaar is reizen. Je kan zelf een reis uitstippelen, maar er zijn ook veel organisaties die je daarbij kunnen helpen. Populair is het backpacken door Australie, Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië.

Een taal leren

Een leerzame invulling van een tussenjaar is het volgen van een talencursus. De mogelijkheden zijn eindeloos; van Spaans leren in Costa Rica tot het leren van Chinees in Beijing. Je volgt een paar lessen per dag en daarnaast heb je nog genoeg tijd over om het land te ontdekken. Bovendien leer je de taal sneller, doordat het overal om je heen gesproken wordt. Na de cursus krijg je een diploma dat over de hele wereld wordt geaccepteerd, dit staat natuurlijk mooi op je cv!

Les geven

De Engelse taal is de meest verspreide en erkende taal in de wereld, er zijn veel mensen die deze taal willen leren. Als je van lesgeven houdt en goed de Engelse taal beheerst is dit misschien een goede invulling van jouw tussenjaar.

Als je kan snowboarden, skiën of surfen kun je ook hierin lesgeven. Je haalt dan eerst een lesdiploma waarmee je over heel de wereld les kan geven.

Au pair

Als je van kinderen houdt en graag naar het buitenland wilt om een andere taal en cultuur beter te leren kennen is werken als au pair misschien een mooie invulling van jouw tussenjaar. Je woont in een gastgezin en past er op de kinderen. In ruil daarvoor krijg je kost en inwoning en zakgeld. Een plus is dat je er het alledaagse familieleven meemaakt. In je vrije tijd kun je het land gaan ontdekken, de taal leren of bijvoorbeeld afspreken met andere au pairs.

Vrijwilligerswerk

Ook kan je kiezen om vrijwilligerswerk te doen in je tussenjaar. Er zijn veel organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden en voor jou regelen. Het werk is erg uitlopend van voetbaltraining geven in Zuid-Afrika tot verstandelijk gehandicapte kinderen verzorgen in India.

Werken

Je kan ook overwegen om in je tussenjaar te gaan werken. Er zijn ook hier genoeg keuzes te bedenken: werken in een supermarkt, administratief werk, werken in een restaurant etc. Het is belangrijk een baan te vinden die bij jou past en dat jij leuk vindt om te doen. Vacatures kun je vinden op internet en in de krant. Ook kan je natuurlijk zelf op een bedrijf afstappen of even langs gaan bij een uitzendbureau. Voordeel van een jaar werken in je tussenjaar is dat je werkervaring opdoet en een aardig zakcentje verdient. Ook kan je natuurlijk er voor kiezen om te werken in het buitenland. Dit is een goede combinatie van werkervaring opdoen, delen van de wereld zien en een andere taal en cultuur leren kennen. Regel wel eerst een werkvergunning!

Studeren in het buitenland

Als je tussen de 15 en 18 jaar bent is het mogelijk een jaar high school te volgen gedurende je tussenjaar. Als je ouder bent dan 16 is het mogelijk een collegejaar te volgen. Veel mensen kiezen ervoor om tijdens het tussenjaar een jaar naar school te gaan in bijvoorbeeld Amerika. Zo maak je een hele nieuwe schoolcultuur mee en maak je kennis met nieuwe inzichten en leermethoden. Ook leer je de taal en vergroot je je internationale contacten.

Combinatie

Vaak bestaat een tussenjaar uit een combinatie van bovenstaande mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld eerst een paar maanden werken om geld te verdienen en vervolgens voor een talencursus of vrijwilligerswerk naar het buitenland. Daarna kan je gaan reizen in je tussenjaar of werken in de regio. Kortom er zijn heel veel mogelijkheden te bedenken. Maar wat belangrijk is, is dat je voor jezelf bedenkt wat jij leuk vindt om te doen in je tussenjaar, waar heb je altijd al van gedroomd? Maak er een topjaar van!