Tips bij het spieken voor een toets

Tips om te spieken

Het komt iedereen weleens voor dat je simpelweg de motivatie of de tijd niet kunt vinden om te leren voor een bepaalde toets. Maar natuurlijk wil je zelfs dan geen onvoldoende halen, en haal je alles uit de kast om alsnog een voldoende te halen d.m.v. spieken. Dit is prima, zolang je maar goed beseft wat de gevolgen hiervan kunnen zijn!

De beste manieren om te spieken voor een toets

 • Schrijf de tekst aan de binnenkant van je been, dus net boven de enkel. Ga dan tijdens de toets met je benen over elkaar zitten. Zorg ervoor dat je het een paar uur voor de toets opschrijft zodat de tekst niet vervaagt maar goed leesbaar blijft. Draag ook geen strakke broek want dan werkt de truc niet! Wanneer de leraar niet kijkt, schuif je je broek een stukje naar boven zodat je de tekst kunt lezen.
 • Schrijf de tekst op je onderarm en trek een trui met wijde mouwen aan zodat je de mouwen gemakkelijk omhoog kunt schuiven en de tekst kunt lezen. Je kunt in plaats van een trui met wijde mouwen dezelfde truc ook uitvoeren door een brede zweetband of veel brede armbanden te dragen en die wegschuiven tijdens de toets.
 • Als je een etui op tafel mag houden, dan kun je hier een klein briefje in doen die je goed kunt lezen tijdens het tentamen.
 • Koop een grote gum en schrijf deze aan 1 kant vol. Leg tijdens de toets de volgeschreven kant naar beneden zodat niemand ziet dat er op geschreven is. Als je een antwoord nodig hebt, doe je gewoon alsof je iets uit moet gummen en lees je snel tussendoor de tekst.
 • Plak een spiekbriefje onder de klep van je pet. Dit werkt alleen als je petten op mag hebben in de klas.
 • Als je muziek mag luisteren tijdens de toets (bij sommige scholen is dit toegestaan!) dan kun je een samenvatting van de stof inspreken op je iPod of MP3-speler. Je kunt de samenvatting het beste inspreken per hoofdstuk, zodat je precies weet welke tekst in welk fragment is ingesproken, zodat je niet de hele tijd vooruit of terug moet spoelen, want dit kan opvallend worden.
 • Als je naast het raam gaat zitten, en er is een verwarming en een vensterbank (het liefst met bloemen of andere voorwerpen) dan kan je je spiekbriefje daar heel makkelijk tussen verstoppen.
 • Als je een rekenmachine gebruikt, kun je je spiekbriefje gemakkelijk verstoppen aan de binnenkant van het hoesje. Maar let op! Soms controleren leraren de rekenmachines voor de toets.

Voordelen van spieken

 • Je hebt meer vrije tijd om leuke dingen te doen omdat je niet hoeft te leren.
 • Je kunt voldoendes halen zonder dat je daar ook maar iets voor hebt hoeven doen (oké, alleen een spiekbriefje maken dan!)
 • De saaie vakken die je niet interesseren hoef je niet uitgebreid te bestuderen.

Nadelen van spieken

 • Als je betrapt wordt, krijg je (bijna) altijd een onvoldoende.
 • Soms krijg je, als je betrapt wordt, niet alleen een onvoldoende maar mag je de herkansing ook niet maken.
 • Als je een herkansing niet mag maken, kun je studievertraging oplopen.
 • Als je betrapt wordt, kan het zijn dat de leraar de volgende keer extra goed op je zal letten tijdens de toets, waardoor het onmogelijk wordt om nog een keer te spieken.
 • Je breidt je (algemene) kennis minder uit. Dit kan in het latere leven wat gênante situaties veroorzaken. Maar het kan ook problemen opleveren in je eventuele vervolgopleiding omdat je een gebrek aan basiskennis hebt!
 • Voor sommige tentamens moet je echt veel leren, en dan kun je lang niet alles op je lichaam of op een spiekbriefje schrijven. Dus zelfs met een spiekbriefje kun je nog gemakkelijk een onvoldoende halen bij uitgebreide toetsen!

Reacties (4)

Reageer
Anoniempje reageerde 9 jaar geleden
03 Jun 22:28
uhh mensen, kap aub echt gewoon met die hoofdletters. Het kan zijn dat de een voor spieken is en de ander tegen. Maar ik vind het raar dat je tegen bent omdat je waarschijnlijk op deze topic bent gekomen omdat je zocht voor spiektips. Dus ik snap je standpunt nu dus niet.
Tom van der Vlugt reageerde 11 jaar geleden
12 Apr 20:21
Commentaar op post #2:

Weet je wat NIET cool is:

Je bent geslaagd voor je examen door spieken, maar je mist je basiskenning op je vervolgopleiding. Dan sta je goed voor schut!

Ook NIET cool is als je betrapt wordt: je krijgt vrijwel altijd een onvoldoende en je staat flink voor schut.

Weet je wat WEL cool is:

Je bent geslaagd voor je examen door GOED te LEREN! Je hebt er veel aan bij je vervolgopleiding. Dit is om TROTS op te zijn!
Tom van der Vlugt-Hater reageerde 11 jaar geleden
07 Feb 15:35
Tom van der Vlugt......
dat is NIET cool.
Tom van der Vlugt reageerde 12 jaar geleden
09 Apr 13:42
Ik heb een paar goede tips voor spieken:

-- Ruim van te voren GOED leren onder andere je huiswerk bijhouden en HERHALEN!
-- Als je iets niet begrijpt in de tussentijd ALTIJD vragen aan je docent of aan iemand anders die bekend is met de leerstof!
-- Herhalen, herhalen, herhalen!

Kansen zijn groot dat je een HOGE voldoende haalt waarop je TROTS kan zijn omdat je je basiskennis beheerst ZONDER dat er daadwerkelijk gespiekt is.