Open Dag Hogeschool of Universiteit

Open Dag in maart

Deze maand organiseren bijna alle Hogescholen en Universiteiten in Nederland weer een Open Dag voor haar toekomstige studenten. Dit is meestal de 2e Open Dag van het studiejaar. Veelal in de maand november heeft de eerste kennismaking met een Hogeschool of Universiteit plaatsgevonden.

Open Dag bij het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO)

Open dagen zijn erg handig als je nog niet weet welke HBO Opleiding je wilt gaan volgen. Op de Hogescholen zijn tijdens Open dagen altijd genoeg mensen aanwezig die jou veel kunnen vertellen over de verschillende HBO studies. Hierbij valt te denken aan studenten, docenten, maar ook ondersteunend personeel van een bepaalde opleiding. Meestal kennen de Open Dagen een verdeling per sector. Bijvoorbeeld informatie over de economische of technische sector. Daarnaast kun je vaak een presentatie bijwonen van de opleiding die jouw voorkeur heeft. Doorgaans zal een Hogeschool zich op een Open Dag altijd mooier presenteren dan op een gewone doordeweekse collegedag. Denk maar eens aan de bloemetjes en kleedjes op de tafels die je normaal gesproken niet zult vinden. Daarnaast zullen je ook de enthousiaste studenten spreken die hun opleiding heel leuk vinden. Anders zouden ze waarschijnlijk niet op een Open Dag willen werken. Laat je dus goed informeren bij het kiezen van de opleiding en/of hogeschool.

Open Dag Universiteit

Ook de Open Dagen zijn handig als je niet weet welke van de Universitaire Opleidingen je wilt gaan studeren en aan welke Universiteit. Daarnaast als je twijfelt tussen een Hogeschool of een Universiteit is het tijdens een Open Dag van beide instellingen ook goed om het verschil te ervaren. Heb je een twijfel, omdat je bijvoorbeeld examen doet op het VWO en je niet weet of je praktijkgericht of meer theoretisch bezig wilt zijn? Bezoek dan beide instellingen om een idee van de verschillen te krijgen.

Open Dag in juni

Vaak organiseren Hogescholen en Universiteiten ook nog een Open Dag in de maand juni. Deze Open Dag heeft vaak een iets ander karakter dan de Open Dagen in maart en november. Het is vaak iets minder massaal opgezet aangezien je dan geen informatie meer krijgt over de opleiding waarvoor je je niet meer kunt inschrijven. Denk aan: lotingstudie (bijvoorbeeld Fysiotherapie, Geneeskunde) of opleidingen met een toelatingstest (bv. Dansacademie, Kunstacademie…).

Tips &Trucs

Kijk van te voren goed, waar je tijdens de Open Dag moet zijn: veel Hogescholen en Universiteiten hebben verschillende locaties waar hun opleidingen zich bevinden.

Bereid een Open Dag goed voor, door bijvoorbeeld van te voren 3 vragen op papier te zetten waar je antwoord op wilt hebben. Je kan dan omschrijven wat voor jou belangrijk is, zonder een wenselijk antwoord te krijgen van de student of docent die je spreekt.

Bezoek meerdere Open Dagen om sfeer te ‘proeven’ en te vergelijken.

Je kan je voor een lotingstudie tot uiterlijk 15 mei inschrijven!

Voor een opleiding met een toelatingstest of assessment moet je je vaak al ingeschreven hebben voor 1 april!

Inschrijven bij een Hogeschool of Universiteit gaat via www.studielink.nl – hiervoor heb je een digiD nodig.

Meer informatie?

Wil je weten wanneer een Open Dag plaatsvindt? Doorzoek dan op de website van studiekeuze123 de Open Dagen bij de Hogescholen en Universiteiten. Ook kun je op deze website vinden wanneer Proefstuderen of Meeloopdagen worden aangeboden.

http://www.studiekeuze123.nl/open+dagen/default.aspx

Daarnaast kun je natuurlijk ook op de website van de Hogeschool of Universiteit van jouw voorkeur kijken.