Hoe kom je van je slechte gewoontes af

Inleiding

Iedereen heeft ze wel: slechte gewoontes. Als het er niet één is, danzijn het er wel meerdere. Veel mensen weten van zichzelf dat ze een slechte gewoonte hebben en zouden er het liefst ook vanaf willen. Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Een gewoonte zegt het al, het is iets wat je altijd doet en wat bij je leven hoort. Het is heel moeilijk om daar van af te komen. Nu oud en nieuw er weer aan komt, beginnen veel mensen weer met goede voornemens. Met hun goede voornemens willen ze van hun slechte gewoontes afkomen. Hieronder tips om van je slechte gewoontes af te komen.

Top 10 slechte gewoontes

  1. Roken
  2. Teveel en ongezond eten
  3. Teveel alcohol drinken
  4. Te weinig lichaamsbeweging
  5. Niet met geld kunnen omgaan
  6. Kort lontje
  7. Nagelbijten
  8. Rommel maken en het niet opruimen
  9. Altijd te laat komen
  10. Verslaving aan internet/tv/telefoon

Hoe kom je van je slechte gewoontes af

Heel simpel gezegd zou je denken dat je van je slechte gewoontes afkomt door het gewoon niet meer te doen. Wanneer je goed nadenkt weet je waarom je slechte gewoontes niet goed voor je zijn en dat je er beter mee kan stoppen. Maar helaas zijn we geen robot en luisteren we niet altijd zo goed naar onszelf. Slechte gewoontes kunnen niet uitgeschakeld worden. Iedereen kent momenten van zwakte waarop we toch gewoon doen wat eigenlijk niet goed voor ons is. En omdat we dan toch al zo zwak zijn omdat er gefaald is doen we het gewoon nog een keer. Op deze manier blijft de slechte gewoonte in stand. De grote vraag is dus hoe komen we van onze slechte gewoontes af.

Kijk in plaats van wat je niet moet doen naar wat je wel moet doen.

Het is heel makkelijk om voor jezelf te bepalen wat je allemaal niet mag doen, maar een betere oplossing is te bekijken wat je wel mag doen. Stel, je vindt van jezelf dat je bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging hebt, dan is de oplossing dus simpel om meer te gaan sporten. Wanneer je dit van jezelf weet, probeer je sportmomenten in de week te plannen, bijvoorbeeld met iemand samen. Houd je aan je afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Een ander voorbeeld is wanneer je verslaafd bent aan internet/tv/telefoon. Je weet van jezelf dat je er veelste vaak mee bezig bent. Om het gebruik te minderen moet je voor jezelf bedenken waar je dan wel je tijd aan wilt besteden. Lees bijvoorbeeld eens een goed boek in plaats van uren achter de computer te zitten of trek er op uit.

Doorbreek je gewoontes

Veel slechte gewoontes heb je je zelf aangeleerd. Je rookt bijvoorbeeld altijd na het eten of in de reclame van je tv programma een sigaret. Wanneer je van jezelf weet wanneer je je slechte gewoonte doet, dan heb je al de eerste stap gezet om van je slechte gewoonte af te komen. Op de momenten dat je bijvoorbeeld altijd een sigaret zou roken spreek je nu met je zelf af om wat anders te gaan doen. Eet een kauwgompje, loop een stukje of drink een glas water, als je op je sigaret moment maar wat anders doet. Wanneer je dit lang genoeg volhoudt, dan zal je zien dat het kauwgompje eten, een stukje lopen of een glas water drinken je nieuwe gewoonte wordt. Zorg er wel voor dat de nieuwe gewoonte een gezonde gewoonte is! Een stuk chocola eten in plaats van roken is geen goede vervanger.

Heb je veel momenten met slechte gewoontes? Houd dan eens een paar dagen op papier bij wanneer en waarom je iets doet. Zo kun je gemakkelijk een plan van aanpak maken om van je slechte gewoontes af te komen.

Help elkaar van je slechte gewoontes af.

Wanneer je van je slechte gewoontes afwilt kan het een idee zijn om dit samen met lotgenoten te doen. Twee of meer weten nog altijd meer dan jij alleen. Een ander heeft misschien goede tips waar jij nog niet aan hebt gedacht. Verder kan je elkaar motiveren om het vol te houden om niet aan je slechte gewoontes te beginnen.

Beloon jezelf en wordt niet boos op jezelf als het even niet lukt.

Sommige mensen hebben een motivatie nodig om van hun slechte gewoontes af te komen. Dat het slecht is, oke, maar dat is niet altijd belangrijk genoeg om er mee te stoppen. Zeker niet op de zwakke momenten, dat je je afvraagt waarom je eigenlijk van je slechte gewoonte afwilt. Wanneer je jezelf iets moois beloofd als je het een bepaalde tijd volhoudt om niks met je slechte gewoonte te doen, dan is de wilskracht misschien groter om het vol te houden. Heb je het een bepaalde tijd volgehouden dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je het na die tijd ook volhoudt. Materiale zaken zijn altijd een goede beloning! Beloof jezelf een leuke nieuwe outfit of een nieuw hebbeding! Het moet iets zijn waar je echt naar uit kijkt en wat je graag wilt hebben. Zo wordt de motivatie groter om van je slechte gewoontes af te komen.

Je partner

Betrek je partner is je pogingen om van je slechte gewoontes af te komen. Hij kan bijvoorbeeld ingrijpen als je een zwak moment hebt. Maar het is ook fijn als de ander je complimenten maakt als het wel goedgaat!

Conclusie

Veel mensen hebben het goede voornemen om met hun slechte gewoontes te stoppen, maar zodra ze weer de fout in gaan geven ze het maar gelijk op. Accepteer van jezelf dat je zo nu en dan de fout in gaat en probeer het gewoon weer opnieuw. Met bovenstaande tips moet het zeker lukken om een poging te wagen om van je slechte gewoontes af te komen!