Wat is huiswerkbegeleiding

Inleiding

Huiswerk: je kind gaat naar de middelbare school en krijgt (ineens) heel veel huiswerk. Het valt allemaal niet mee en je kind moet ook nog eens leren hoe hij of zij zijn of haar huiswerk moet leren en vooral ook hoe het huiswerk gepland moet worden. Een beetje huiswerkbegeleiding zou dan wel fijn zijn. Dit artikel gaat in op de vragen wat huiswerkbegeleiding precies is, wat het verschil is tussen huiswerkbegeleiding en bijles, wie huiswerkbegeleiding geeft, welke kinderen baat hebben bij huiswerkbegeleiding en of huiswerkbegeleiding ook thuis gegeven kan worden. Lees meer.

Wat is huiswerkbegeleiding nu precies?

Huiswerkbegeleiding is iets anders dan bijles. Bijles betreft vooral het bijspijkeren van veelal een vak, terwijl huiswerkbegeleiding het functioneren van de leerling op school als geheel als uitgangspunt neemt voor het doorvoeren van verbeteringen. Kortom, wanneer een kind het op school niet goed doet, zou huiswerkbegeleiding mogelijk uitkomst bieden. Hieronder kun je de ins en outs van huiswerkbegeleiding te weten komen.

Wie geeft huiswerkbegeleiding?

Er zijn gespecialiseerde huiswerkbegeleidingsinstituten die de begeleiding van het huiswerk op zich kunnen nemen. Iedere ouder weet uit eigen ervaring wel dat het begeleiden van de eigen kinderen niet altijd even makkelijk is en zeker ook niet altijd even effectief. Daarnaast heb je als ouder ook niet altijd zicht op effectieve leermethoden die voor jouw kind geschikt zijn. In dergelijke gevallen kan een huiswerkbegeleidingsinstituut uitkomst bieden. Uiteraard kun je als ouder ook de benodigde kennis opdoen, of een training volgen om je eigen kind te begeleiden. Wanneer jouw begeleiding niet effectief blijkt te zijn, kun je nog altijd besluiten een ervaren huiswerkbegeleider in de arm nemen; huiswerkbegeleiding kan namelijk best in de papieren lopen. De kosten bedragen al gauw een paar honderd euro per maand, bij een gebruikelijke begeleiding. Gelukkig hoeft niet ieder kind tot zijn of haar examen begeleid te worden. Ook kan de frequentie van de huiswerkbegeleiding in de loop van de tijd worden verminderd of gestopt, wanneer blijkt dat het kind zelfstandig in staat blijkt om het plannen en maken van het huiswerk onder de knie heeft.

Welke kinderen hebben er baat bij?

Welke kinderen hebben nu eigenlijk baat bij het begeleiden van huiswerk? Kinderen die niet goed presteren op school kunnen opbloeien door huiswerkbegeleiding. De begeleider gaat na wat er precies aan de hand is en stemt zijn aanpak hierop af. Het kan bijvoorbeeld gaan om een veelheid aan problemen; concentratieproblemen, planningsproblemen, te weinig aandacht of zorg op school, kortom om problemen die met de extra aandacht en zorg van een huiswerkbegeleider te verhelpen zijn.

Kan huiswerkbegeleiding thuis worden gegeven?

Huiswerkbegeleiding kan zowel thuis als bij het instituut worden gegeven. Het hangt van het kind en natuurlijk ook van de ouders af wat het best is voor het kind. Dat lijkt een open deur, maar dat is het beslist niet. De huiswerkbegeleider kan hierin het best adviseren, gegeven onder meer de problematiek van het kind, de instelling en het gedrag van het kind en de verhouding van het kind met zijn of haar ouders.