Controleren of opleiden

Eenheidsworst

Verkeersbord verboden voor auto'sWaarom willen we zo graag dat anderen consequent zijn en in vergelijkbare situaties vergelijkbaar gedrag vertonen? Wat hopen we daarmee te bereiken? Het enige wat je bereikt met mensen die controleerbaar zijn als het gaat om hun gedrag is toch eenheidsworst. Wat is er zo leuk aan eenheidsworst? Op ons bord willen we het allang niet meer. Tenminste als je kijkt naar het aantal traitteurs en kookprogramma’s op televisie. Maar als het om andere mensen gaat, dan zien we het liefst een grote grijze massa van eensluidendheid.

⬇ Index

Controle

Natuurlijk is controle een heerlijk gevoel, de zekerheid dat je krijgt wat je verwacht het is ontspannend en rustgevend. Je hoeft je niet druk te maken en je niet in te dekken. Je hoeft niet na te denken of op je qui vive te zijn. Als alles onder controle is, is er geen stress.Stoplicht Hoewel er zijn zelfs mensen die bij volledige controle juist in de stress schieten, omdat ze dan voortdurend verwachten dat er iets buiten hun invloedssfeer verkeerd zal gaan. Maar met uitzondering van deze afwijkende gevallen zijn de meeste mensen juist heel blij als ze de controle hebben. Weten dat alles zal gaan zoals zij dat willen is de hemel op aarde voor hun. Dat er ook wat nadelen aan controle zit, dat nemen ze dan maar op de koop toe.

Probleem

Het probleem met controle is natuurlijk dat je geen controle hebt over de werkelijkheid, maar over de mensen in die werkelijkheid. De werkelijkheid zelf kan nog allerlei rare onverwachte zaken creëren. Helaas zit je dan met een probleem, zeker als je absolute controle uitoefent. Want de mensen die je controleert wachten nu op jouw inbreng om het probleem op te lossen. Ergo je moet zelf het probleem op lossen dat ontstaat door de onverwachte gebeurtenis uit de werkelijkheid, dit terwijl je meerdere mensen onder je controle hebt.

Je zult dus een keuze moeten maken, tot hoe ver ga je met je controle. Wil je volledige zekerheid en dus volledige controle. Of neem je genoegen met de zekerheid dat de mensen onder je hun werk goed doen en zelfstandig problemen kunnen oplossen. Er is dus een andere manier om controle uit te oefenen. Een manier die de mensheid al vele eeuwen geleden heeft bedacht, nog in de tijd dat we rondliepen op de steppes van Afrika.

⬇ Index

Cultuur

Het simpelste controle model dat mensen al sinds jaar en dag toepassen is cultuur. Of zoals dat zo mooi heet opvoeden. Het doel van cultuur is het creëren van de wetenschap bij alle leden van de cultuur dat anderen net zo denken en doen als jijzelf. Je kunt de ander vertrouwen doordat hij zich op dezelfde manier uit en dezelfde kleding draagt als jij.

Dat culturele opvoeding mogelijk is, komt omdat mensen kunnen leren. Daar zit in veel gevallen dan ook de oplossing als je controle zoekt. Door mensen op te leiden tot het gewenste niveau van vaardigheid, verzeker je jezelf ervan dat je erop kunt vertrouwen dat ze zonder jouw inbreng met een door jouw gewenste oplossing komen. Natuurlijk is opleiden niet zo betrouwbaar als volledige controle. Maar het laat je wel de ruimte om je meer bezig te houden met wat jij belangrijk vindt en minder met hoe krijg je mensen onder je controle.

⬇ Index

Opleiden

Opleiden biedt echter een extra voordeel ten opzichte van controle. Als je mensen tot probleemoplossers opleidt, zijn ze niet alleen instaat om dat te leveren wat je verwacht. Bijkomend voordeel is dat ze ook onverwachte problemen, die de werkelijkheid nu eenmaal altijd creëert, kunnen oplossen. Waarbij jij als controleur je niet druk hoeft te maken over de oplossing, want als het goed is is de oplossing net zo goed als wanneer jij hem had bedacht. Misschien nog wel beter.

⬇ Index

Controle versus opleiden

Je hebt dus twee keuzes in dit leven. Directe controle en de verplichting om altijd aanwezig te zijn om iedereen te controleren. Of indirecte controle door mensen op te leiden voor hun taak en tijd vrij maken voor jezelf om je bezig te houden met zaken die eigenlijk belangrijker zijn dan controle.Het is te hopen dat je dan de culturele opvoeding hebt gehad, dat indirecte controle beter is, dan directe. Want van directe controle kun je alleen maar zeggen dat ze duidt op angst voor het onbekende, waarbij alles en iedereen het onbekende is. Terwijl opleiden duidelijk maakt dat je vertrouwen hebt in de ander, waardoor je weer meer kans krijgt dat als er iets gebeurd waar je bang voor moet zijn, de ander klaarstaat om je te helpen.

Dus wat heb je liever angst voor alles en geen tijd voor jezelf. Of rust en ontspanning omdat je anderen kunt vertrouwen en je tijd overhoudt voor dingen die je leuk vindt om te doen.

Extra

Afbeeldingen

Index van koppen

Eenheidsworst
Controle
Probleem
Cultuur
Opleiden
Controle versus opleiden
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen