Ouders als onderwijsprobleem

Onderwijsproblemen

Schoolbus

De problemen in het onderwijs zijn niet zozeer complex als wel uitgebreid. Het lukt ons niet om creatieve afstudeerders te creëren. Het management heeft zoveel verantwoordelijkheden gekregen dat het zich volledig op managementtechnieken heeft geworpen om haar verantwoordelijkheden uit te kunnen voeren. Het meten van prestaties is belangrijker geworden, dan het vergroten van het rendement . We vinden het moeilijk om van theorie en praktijk gelijkwaardige partners te maken in het onderwijs. Waarna we ook nog te maken hebben met het feit dat leerkrachten vaak met een te rooskleurig beeld beginnen aan hun vak. Maar dat is niet alles.

⬇ Index

Ouders en onderwijs

Voor de meeste ouders is het wel duidelijk dat hun kinderen een goede opleiding nodig hebben om een succes te worden in een maatschappij die sterk kennis afhankelijk is. Het gevolg is dan ook vaak dat veel ouders eigenlijk eisen dat het onderwijs meer van hun kinderen maakt dan die
Leerkracht
kinderen aankunnen. Een veel gehoorde klacht in het onderwijs tegenwoordig is dat veel ouders denken dat hun kinderen hoogbegaafd zijn, omdat ze zo slim of inzichtelijk uit de hoek weten te komen. Zonder dat ouders eigenlijk goed weten wat nu eigenlijk bedoeld wordt met hoogbegaafd en wat hoogbegaafdheid echt is.

Maar naast het feit dat ouders eisen stellen aan het onderwijs van hun kinderen, waar dat onderwijs helemaal niet aan kan voldoen vormen ze nog een tweede probleem. Ouders denken dat hun kinderen het zonder voorbeeld wel goed zullen doen. Zij hebben het tenslotte ook gehaald, zonder een goed voorbeeld. Naast dit ontbrekende voorbeeld voor kinderen, van ouders die laten zien dat leren belangrijk is, zijn ouders ook nogal eens lui als het gaat om het helpen van hun kinderen bij het leren. Zo hebben ze vaak geen enkele behoefte om fysiek ruimte te maken voor hun kinderen als het gaat om studeren. Waarbij fysiek zowel uit te leggen is als een kamer die rustig is tijdens het studeren, maar ook een thuis dat rustig is. Maar ouders maken ook geen ruimte in de tijd om hun kinderen te helpen bij het leren.

⬇ Index

Ouders die helpen

Toch zijn er ouders die hun kinderen met een overdreven voorsprong afgeven aan het onderwijs. Zo zorgen ze ervoor dat hun kinderen een behoorlijke taalschat bezitten als ze naar school gaan. Vaak is dat een gevolg van hun eigen opleidingsniveau of ontwikkelingsniveau. Dus je ziet dit vaak terug bij ouders met een hogere sociaal economische status. Maar deze
Studeerkamer?
ouders hebben natuurlijk ook de mogelijkheid om hun kinderen een eigen studeerkamer te geven, waarbij ze vaak in een wijk wonen die rustiger is omdat er bijvoorbeeld families wonen met kinderen in dezelfde levensfase. Vaak laten deze ouders ook in hun gedrag zien dat studeren belangrijk is, omdat ze bijvoorbeeld werk mee naar huis nemen. Daarnaast doen ze vaak twee of drie extra dingen voor hun kinderen. De eerste is dat ze ruimte maken voor hun kinderen om ze te helpen met studeren. Vanaf een bepaalde leeftijd leren ze hun kinderen bijvoorbeeld studeertechnieken. Een tweede is dat ze hun kinderen helpen bij het begrijpen van hun huiswerk. Een derde is dat ze als ze zelf niet kunnen helpen ze bereid zijn om geld uit te geven voor huiswerkbegeleiding. Verder vinden deze ouders onderwijs zo belangrijk dat ze het huiswerk van hun kinderen controleren. Waarnaast ze ook nog bereid zijn om tijd vrij te maken om school te bezoeken om te overleggen met de leerkracht en niet om de leerkracht te vertellen dat hun kind geweldig is.
⬇ Index

Onderwijsprobleem ouders

Begleiden
De succesvolle leerlingen hebben dus vaak een grote voorsprong dankzij hun ouders als het gaat om onderwijs. Terwijl de leerlingen die in het verdom hoekje zitten daar vaak terecht komen omdat ze het van thuis niet meekrijgen. Ze hebben ouders die voor afleiding zorgen. Bijvoorbeeld een vader die vindt dat omdat hij moe is van zijn werk het recht heeft met veel televsielawaai en veel drank zich te ontspannen. Of ze hebben ouders die op hoge poten op school gaan eisen dat de leerkracht hun kind beter lesgeeft want hun kind is hoogbegaafd of anders in ieder geval een toekomstige minister-president. Of ze hebben een alleenstaande moeder die na twee baantjes thuiskomt en te moe is om te helpen, waarbij de meisjes vaak ook nog moeten helpen in het huishouden en op hun broertjes moeten passen.
⬇ Index

Het ouder onderwijsprobleem

Het punt met de ouder als onderwijsprobleem is echter ook dat veel scholen de ouder niet echt als een oorzaak zien van een probleem. De ouder is de eigenlijke klant en niet de leerling. Het gevolg
Uitzichtloos
is dat veel scholen hun best doen om de wensen van de ouders te beantwoorden in plaats van te zoeken naar antwoorden op de oorzaken voor problemen met leerlingen. Zo zou je voor het ouderprobleem in het onderwijs bijvoorbeeld kunnen gaan samenwerken met de gemeente. Waarbij je nieuwe schoolouders uitnodigt om deel te nemen aan bijeenkomsten waarin methodes van een goede voorbereiding van je kind op het onderwijs worden gepresenteerd. Je zou als school vervolgens ouders die het moeilijk vinden om die begeleiding te organiseren ook kunnen aanbieden om hun kinderen te helpen. In sommige scholen gebeurt dat ook door te zorgen voor naschoolse opvang met huiswerkbegeleiding. Maar daarmee heb je alleen het probleem van studietijd opgelost. Het probleem van het slechte voorbeeld is daarmee niet verdwenen. Want wat zeg je tegen een ouder die meent dat zijn kind nergens geschikt voor is, omdat hijzelf of zijzelf volledig murw geslagen door alle mislukkingen in het leven, niet gelooft dat hij en de zijnen nog ooit uit hun ellende zullen komen? Dat vraagt toch echt om meer dan naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding.
⬇ Index

Conclusie

Aan het werk
Als wij als maatschappij echt een kennismaatschappij willen worden dan zullen we moeten leren dat het oplossen van onze problemen niet begint met het aanbieden van kleine oplossingen voor vervelende maatschappelijke problemen. We zullen moeten leren dat we moeten voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden. Dat betekent reageren op een probleem in zijn bijna onzichtbare toestand, zodat het eigenlijk geen probleem kan worden. Dat betekent dus ouders leren voordat hun kinderen naar school gaan wat zij kunnen doen om het schoolsucces van hun kinderen te vergroten. Dat betekent ouders die dat niet aankunnen of kunnen opbrengen helpen bij het vinden van oplossingen die hun kinderen helpen. Dat betekent ouders helpen om zich verantwoordelijk te voelen voor en te gedragen tegenover het onderwijssucces van hun kinderen.
⬇ Index

Extra

Interessante links

Hoe reageren op slecht schoolrapport :

Wat is een ondersteunende manier om te reageren op het slechte rapport van je kind? Zodat je kind zich gehoord en gemotiveerd voelt om betere cijfers te halen.

Afbeeldingen

Schoolbus door rjshiflet

Leerkracht door phaewilk

Studeerkamer? door xandert

Begleiden door taliesin

Uitzichtloos door spyroterra

Aan het werk door alvimann

Index van koppen

Onderwijsproblemen
Ouders en onderwijs
Ouders die helpen
Onderwijsprobleem ouders
Het ouder onderwijsprobleem
Conclusie
Extra
Interessante links
Afbeeldingen
Index van koppen