Wat is de Port of Rotterdam

Inleiding

Wat is de Port of Rotterdam? Dit is de Engelse vertaling van de Haven van Rotterdam. Het gemeentelijk havenbedrijf gebruikt deze term dan ook in hun logo op hun schepen. Op die manier herkennen opvarenden van  Internationale schepen, de schepen zijn van het gemeentelijk havenbedrijf. Die een belangrijke functie hebben in de haven van Rotterdam.

Geschiedenis

Rotte dam zoals het in de 14 e eeuw de plaatsnaam was lag aan de uitmonding van het veenriviertje de Rotte (toen nog Merwe) in de nieuwe Maas . Het was niet veel meer dan een nederzetting en vissersdorp. (Bron: gemeentelijk havenbedrijf ) Toen de nederzetting in de jaren uitgroeide tot een stad, onstonden er meer havens zoals, de Wijnhaven, Bierhaven, de Scheepsmakershave en de Glashaven. Deze havens lagen allemaal aan de noordelijke over van de nieuwe Maas. Toen 1869 de Rijn tolvrij was, werd er aan de zuidelijke oever van de nieuwe Maas nieuwe pakgoed havens gebouwd, voor overslag van zeeschepen naar rijnaken. Mede met deze uitbreiding werd het spoorwegnetwerk uitgebreid. Tijdens deze periode werden de Entrepohaven, Binnenhaven en Spoorweghaven gebouwd. Deze havens zijn inmiddels zijn niet meer actief. De ontwikkelingen gingen steeds sneller en er kwam steeds meer behoefte voor ligplaatsen van schepen. Om de verhoogde aanvoer van stukgoed aan te kunnen is de Rijnhaven en Maashaven gebouwd. Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd er door de bezetter kades en loodsen vernietigd. Hierdoor moest de haven hersteld worden wat gelijk een reden was voor herinrichting van de haven. Door de komst van de Waalhaven, Botlek gebied met de Petroleumhavens, Europoort en 1e Maasvlakte, wist Rotterdam uit te groeien tot de grootste wereldhaven. In 2006 verloren ze deze positie door de havens in Azië.

Havens van nu

Momenteel spelen de havens in de Waalhaven, Petroleumhavens in het Botlekgebied en Europoort en de 1e Maasvlakte een grote rol in de huidige haven activiteiten.

  1. Waalhaven met container overslag en distributie.
  2. Botlek gebied met de Petroleumhavens met Petro Cemische bedrijven
  3. Europoort gebied met de Petroleumhavens Petro Chemische bedrijven en Tank en Erts overslag.
  4. Eerste Maasvlakte met Tank Opslag en Containeroverslag
  5. Tweede Maasvlakte in aanbouw.

De tweede Maasvlakte zal voor een groot deel ook weer gebruik gaan worden als Containeroverslag. Ook windmolenparken begint nu een belangrijke activiteit te gaan worden in de Europoort en de Maasvlakte.

Port of Europe

Ondanks dat Rotterdam de naam kwijt is als grootste wereldhaven, is het nog wel steeds de grootste haven van Europa. De naam Europoort is ontstaan door de gedachte dat het Europoortgebied met de Nieuwe Waterweg de poort van Europa is. De Containerschepen leveren het aan en vanuit Rotterdam wordt het per Rijnaak, Vrachtwagens of trein naar het achteland getransporteerd, tot zelfs diep in Europa.

Werk in de haven

In de haven is het één en al bedrijvigheid, van werkende mensen, waarvan hieronder een opsomming van een aantal beroepen.

  1. Loodsen (van het loodswezen
  2. Havendienst
  3. Douane
  4. Havenpolitie
  5. Haven arbeiders (stukgoed en container overslag)
  6. Roeiers (mensen die de zeeschepen afmeren aan de kades)
  7. Bemanning van de zeeslepers.
  8. Operators en onderhoudspersoneel in de Petro Chemie

TIPS

Wanneer je meer wilt weten over de Rotterdamse haven, ga dan naar de site van het gemeentelijk havenbedrijf. Bezoek Rotterdam is en laat je is rondvaren door de havens met in-mens grote schepen met een rondvaartboot van de Spido.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden