Fileprobleem en mogelijke oplossingen

De oplossing voor files

Elke ochtend weer hetzelfde liedje: iedereen is weer onderweg naar zijn of haar werk. Alle grote wegen staan potdicht. Een half uur vertraging is zonder meer standaard. Wie richting Randstad moet, kan beter een uur eerder vertrekken. Maar dat is natuurlijk niet echt de oplossing. Volgens vele deskundigen kan het anders. Maar hoe? Wat zijn wel echte oplossingen?

Fileproblemen opgelost door

Meer wegen?

Een heel bekende oplossing: door meer wegen aan te leggen of bestaande wegen te verbreden, kunnen er meer auto’s op onze wegen. Het klinkt heel logisch maar toch zijn veel mensen tegen dit voorstel. De belangrijkste punten van kritiek: het gaat heel veel geld kosten en natuurgebieden zullen sneuvelen.

Benzineprijs omhoog, belasting omlaag?

 

Klinkt heel logisch. Door benzine heel duur te maken en de belasting goedkoper zullen we met zijn allen minder snel de auto pakken! Je kunt het vergelijken met prepaid bellen of bellen met een abonnement: als je een prepaid simkaart hebt, zal je veel minder snel iedereen bellen dan wanneer je een abonnement hebt omdat je met prepaid per minuut betaalt. Met hele dure benzine en lage belasting betaal je eigenlijk per liter die je rijdt dus zal je minder snel de auto pakken. Een nadeel is wel dat bij veel forensen de reiskosten worden betaald door de werkgever dus zal de forens niet minder met de auto gaan rijden, behalve als de werkgever het te duur vindt worden.

Kilometerheffing?

Een oplossing die de laatste tijd heel veel in het nieuws is. Kilometerheffing, het woord zegt het eigenlijk al, wil zeggen dat automobilisten moeten betalen per gereden kilometer. Eigenlijk komt het op hetzelfde neer als de vorige oplossing, alleen is het idee dat de kilometerheffing de wegenbelasting vervangt. De gereden kilometers worden gemeten door een kastje dat in elke Nederlandse auto zou worden gebouwd en dat werkt via gps. Een voordeel ten opzichte van de vorige oplossing is dat met dit kastje kan worden gemeten wanneer de kilometers worden gereden. De kilometers die worden gereden tijdens de spitsuren zouden dan extra duur worden. Tegenstanders geven als kritiek op deze oplossing dat het kastje de privacy van mensen schendt. Ten tweede: er makkelijk gefraudeerd worden. Ook de kosten zullen heel hoog zijn. Denk hierbij aan het inbouwen van de kastjes in alle auto’s.

Snelheidslimiet verhogen?

Een heel andere oplossing is het verhogen van de snelheidslimiet op de snelwegen. Doordat alle auto’s sneller weg rijden, lost een ontstane file sneller op, is het idee. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook veel aanvoer van auto’s, dus je kan zeggen dat er uiteindelijk niets verandert. Maar doordat mensen buiten de files om sneller rijden, maken ze veel tijd goed die ze hebben verprutst in de file.

Gratis O.V., wegenbelasting omhoog?

Door het openbaar vervoer gratis te maken en de wegenbelasting duurder, gaan mensen minder met de auto rijden en worden de files minder lang. Tenminste, dat is het idee. De meeste forensen staan echter niet te springen om over te stappen van hun luxe auto naar de trein. Een alternatief voor deze oplossing is om alle forensen in november, de maand met de meeste files, gratis met het openbaar vervoer te laten reizen, 1e klas. Het is goedkoper omdat het maar één maand is, en hopelijk zien veel forensen dan in dat reizen met het O.V. ook heel goed kan. Als forensen dan ook nog korting kunnen krijgen voor 1e klaskaartjes tijdens spitsuren, stappen veel filerijders hopelijk over.

Dichtbij huis/thuis werken stimuleren?

Een andere oplossing is om mensen subsidies te geven als ze dichter bij hun werk gaan wonen. Als iedereen werkt in de plaats waar hij of zij woont, zouden er ook minder tot geen files zijn. Natuurlijk werkt dit niet voor sommige werknemers want ze hebben het naar hun zin op de plek waar ze wonen. Maar vooral mensen die twijfelen, zullen met deze subsidies over de streep worden getrokken. Een alternatief voor deze oplossing is het werk naar huis halen. Als dit wordt gestimuleerd, bijv. ook met subsidies, kan dat heel veel filerijders schelen.

Winterbanden verplicht stellen?

In de wintermaanden staan er altijd veel meer files door het slechte weer. Dat is een feit. Een oplossing die hiervoor bedacht is, is om winterbanden verplicht te stellen. Het idee is dat alle automobilisten in oktober hun zomerbanden moeten inwisselen voor winterbanden. Die zijn dan verplicht in de maanden november, december, januari en februari. In maart moet iedereen dan weer terug wisselen. Elke auto moet dan ook worden verkocht met 8 banden. Doordat de banden meer grip hebben, kunnen auto’s ondanks het harde weer best harder rijden en zijn er minder slippartijen.

Aparte vrachtwagenstroken?

fileproblemen
Jaloers

Veel files worden ook veroorzaakt door langzamer rijdende vrachtwagens. Een voorstel voor oplossing is om aparte stroken te maken voor vrachtwagens op de snelwegen waar vaak files staan. Op deze vrachtwagenstroken mogen dan geen 'gewone' auto’s rijden. Zo hebben auto’s geen last meer van langzaam optrekkende vrachtwagens of van vrachtwagens die langzaam inhalen. Een nadeel is wel dat dit heel veel asfalt kost.

Conclusie

 

Iedereen is het er over eens dat er iets moet gebeuren om de files te verminderen. Maar welke oplossing of combinatie van oplossingen daarvoor moet zorgen, daar wordt nog steeds en veel over gediscussieerd. En zolang de regering dat blijft doen en niet komt met een goed beleid, blijft er voor ons maar één oplossing over: accepteren.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden