Betaald parkeren: Ramp voor winkeliers

Betaald parkeren wie heeft er geen hekel aan

Betaald parkeren wordt op steeds meer plekken in ons land ingevoerd. Het is niet alleen in het centrum van de steden waar u moet betalen om te parkeren ook bij de woonwijken om het centrum heen moet tegenwoordig betaald worden. Bij de stranden of recreatiegebieden rukken de parkeermeters ook op. Betaald parkeren is één grote ergernis van bijna alle Nederlanders. We betalen 1 miljard euro om onze auto weg te zetten.

Tarieven

Automobilisten ergeren zich aan de stijgende tarieven. De tarieven die u moet betalen lijken soms gelijk te blijven maar dat is niet zo. U betaald bijvoorbeeld 20 eurocent voor 15 minuten en dat wordt dan gewijzigd naar 20 cent per 12 of 10 minuten. U wordt dus aardig voor de gek gehouden. Sommige parkeergarages hebben ook geen uur tarief meer maar u betaald dan voor 50 minuten dus weer 10 minuten van uw winkeltijd gepikt.

Opbrengst betaald parkeren

De gemeenten haalden in 1990 50 miljoen euro parkeergeld op. In 2010 werd er 600 miljoen euro opgehaald aan parkeergeld. De prijsstijging was 1200 %. Koploper in deze prijsstijging voor betaald parkeren was Amsterdam. De opbrengst voor betaald parkeren was hier 135 miljoen euro. Hier zijn de opbrengsten van de commerciële parkeergarages niet meegerekend.

Test betaald parkeren

Volgens een test zijn de prijzen van betaald parkeren in 2011 al 20 %gestegen. Bij de test zijn in 26 steden 79 parkeergarages bezocht. 2 van de drie parkeergarages hadden hun tarieven verhoogd. Dit deden ze door de tijdseenheden in te korten. In een parkeergarage in Amsterdam was het uurtarief 4 euro. Dat tarief is gewijzigd in 1 euro per twaalf minuten. Dit is dus 5 euro per uur geworden.

Te veel betalen

Van de automobilisten die parkeergeld betalen gooit 75% teveel in de parkeerautomaat. Wat veel mensen ook vervelend vinden is dat u in een parkeergarage in sommige gevallen per uur moet betalen terwijl u misschien maar 1 uur en 5 minuten in die garage staat.

Als u in Utrecht bij de jaarbeurs parkeert dan wordt er per minuut afgerekend.

Winkeliers

De winkeliers zijn niet blij met het betaald parkeren. Het winkelend publiek blijft weg en zoekt plaatsen waar het parkeren gratis is of goedkoper. Volgens onderzoek loopt het aantal bezoekers aan de binnensteden met honderdduizenden mensen af. Betaalt parkeren is hier de grootste oorzaak van.

Ik heb ook een hekel aan betaald parkeren. Ik ga naar een omliggende gemeente waar ik nog gratis kan parkeren. Als het niet anders kan en ik heb echt iets nodig uit de stad dan gaan we met zijn tweeën. De ene persoon haalt gauw de boodschap terwijl de ander in de auto blijft wachten zodat we niet hoeven te betalen. Als je je parkeergeld en de daarbij komende benzine kosten gaat rekenen dan is winkelen in de stad niet meer zo voordelig en kun je beter de plaatselijke middenstand steunen.

Verwijderen parkeermeters en parkeerplaatsen

Sommige gemeenten gaan de parkeermeters met bijbehorende parkeerplaatsen op straat verwijderen zodat u verplicht bent in een duurdere garage te parkeren. Dit is weer een maatregel waar de winkeliers helemaal niet blij mee zijn. Als u bij een winkel een boodschap moet doen en u moet eerst 10 minuten naar de winkel lopen en dan ook weer 10 minuten terug dan betaald u al voor 20 minuten en heeft nog geen boodschap gedaan. Sommige winkeliers zien hun omzet met meer dan 20 % dalen omdat parkeren in hun buurt of voor de winkel is verdwenen.

Parkeergeld bij ziekenhuizen

Tegenwoordig moet ook betaald worden als u wilt parkeren bij een ziekenhuis. Dit gaat aardig oplopen als uw afspraak wat langer duurt dan verwacht. Sommige ziekenhuizen betalen wat van uw parkeergeld terug als uw behandeling lang duurt. In Den Haag In het Haga Ziekenhuis moet u dan wel eerst boven de 100 euro uitkomen en aan bepaalde voorwaarden voldoen. In Maastricht krijgt u een uitrijkaart voor 1 euro als uw behandeling langer dan 3,5 uur duurt.

Gemeente Rotterdam en Parkeerplekken

De Gemeente Rotterdam komt geld tekort en dat willen ze binnen halen door meer mensen te laten betalen voor het parkeren.

  • Het parkeerfonds van Rotterdam komt jaarlijks geld tekort. Op dit moment moet er jaarlijks 6 miljoen euro bij. Verwacht wordt dat er na 2016 10 miljoen euro bij moet. Uit het parkeerfonds van Rotterdam worden alle kosten betaald die worden gemaakt voor betaald parkeren. De hoofdoorzaak van het tekort is dat de inkomsten van de peperdure parkeergarages tegenvalt. Vandaar dat de gemeente parkeerplaatsen op straat wil verwijderen zodat u wel in de dure parkeergarages moet gaan staan.

De wethouder van Rotterdam wil dat er overal in het centrum een maximaal tarief van 3 euro betaald gaat worden. Dit is op sommige plekken een prijsstijging van 100 %.

Lijkt mij een foute beslissing van de gemeente Rotterdam. Ik denk dat er dan nog minder mensen naar de stad gaan om te winkelen.

  • Voor 2017 moeten er in de gemeente Rotterdam 20.000 parkeerplekken bijkomen waarvoor betaald moet worden. De mensen die in Rotterdam zuid wonen moeten er ook aan gaan geloven.

Vroeger ging ik nog wel eens naar de markt op zuid Afrikaanderwijk. Sinds het betaald parkeren is ingevoerd kom ik er niet meer. Prijs van parkeren komt boven op de uitgave van de boodschappen dus dan is de markt ineens niet meer zo goedkoop.

  • De gemeente Rotterdam wil er in IJsselmonde 5000 parkeerplekken bij hebben waarvoor u moet betalen. Ook hier zijn parkeergarages gebouwd en die moeten natuurlijk betaald worden. Waanzin en de winkeliers zijn er ook niet blij mee.

Tip

Als u uw auto toch bij een parkeerautomaat moet parkeren kijk eens een straatje verderop. U kunt in sommige gevallen 5 minuten langer staan voor hetzelfde geld. Als u per 10 minuten moet betalen dan kunt u toch mooi een half uur langer staan voor hetzelfde geld.

Conclusie

Betaald parkeren zal op sommige plaatsen best nodig zijn maar het moet geen melkkoe worden. De gemeenten maken zichzelf kapot als ze de parkeertarieven te hoog maken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden