Invalshoeken naar de basisregistraties

Inleiding

De basisregistraties bevatten straks voor de hele overheid een bepaald gegeven. De kern van de invoering van de basisregistraties is de sterk variërende interesse binnen de overheid, met name voor de lokale overheid. In dit artikel wordt vanuit verschillende invalshoeken o.a. de politiek, burger, (geo)-coördinator ingaan op de huidige situatie van de basisregistraties, in het bijzonder de basisregistraties adressen en gebouwen(BAG), die nu worden ingevoerd. Na de invoering moet iedereen binnen de overheid gebruik gaan maken van één uniek adres dat gekoppeld is aan een uniek verblijfsobject, een eenheid van gebruik en beheer een woning of bedrijf, die altijd onderdeel is van een pand.

Wat betekent dit voor de organisatie?

Politiek

Voor de politiek betekent deze ontwikkeling, dat de burger steeds sneller en beter worden bediend. Hij hoeft geen formulieren (analoog of digitaal) meer in te vullen met reeds bij de overheid bekende gegevens. Maar de coördinator I&A vraagt zich tegelijk af, hoelang het duurt om alle tientallen formulieren hieraan te laten voldoen, dat op internet op basis van het burgerservicenummer alle relevante gegevens direct worden ingevuld.

Coördinator Informatie en Automatisering

De coördinator zijn door de diverse leveranciers op dit gebied, waaronder Pink Roccade, Centric, Gouw IT en NedGraphics geïnformeerd. VROM heeft met deze softwareleveranciers gesproken om te waarborgen dat de verbinding(en) met de centrale voorziening - waar de afnemers; de gehele overheid, hun gegevens moeten ophalen - op de juiste wijze worden gelegd. De coördinator regelen, dat alle applicaties nu en de komende jaren, die niet voldoen aan deze eisen worden aangepast of vervangen. Bij verschillende projecten is gebleken dat de meeste applicaties hieraan niet voldoen.

Geo-informatie coördinator

In veel gemeenten is hij de persoon die als projectleider, probleemeigenaar erop wordt aangesproken dat de basisregistraties van de grond komen. Hij, maar ook steeds vaker een zij, moet waarborgen dat het management gelden vrijmaakt, dat er een plan van aanpak komt, dat de organisatie wordt geïnformeerd. Bovengenoemde leveranciers geven voor de verschillende doelgroepen daarom op hun belangstelling en beleidsniveau presentaties, advies en ondersteuning, soms gemeentebreed of alleen voor het managementteam.

Burger

De burger gaat steeds meer merken van het kantelen van de overheid. Een overheid die transparant opereert, die haar gegevens op orde heeft, die alle vragen direct op basis van één adres juist en correct kan beantwoorden. Straks moet hij of zij er ook niets van merken, maar het als een normale situatie zien.

Hoofd … Dit kan zijn hoofd Burgerzaken, hoofd Bouw- en woningtoezicht, hoofd Geo-Gegevens e.a., maar dit wordt de persoon die verantwoordelijk wordt voor de besluiten voor het opnemen en afvoeren van unieke adres- en gebouwgegevens. Hij moet waarborgen dat de administratieve processen, met een tijdlimiet van 4 dagen, worden nagekomen inclusief alle kwaliteitswaarborgen. Het kan en mag niet meer worden toegestaan, dat er geen serieus adres als “Noordweg 0 to wordt opgevoerd, in het kader van een bepaalde activiteit. Want wie kan dit adres buiten terugvinden?

Conclusie

Valkuil

Het lijkt aantrekkelijk om snel een enkele applicatie in te vullen, zonder hierbij na te denken over de integratie van die applicatie met de reeds bestaande applicaties en werkprocessen. Het snelle resultaat op korte termijn, betekent vaak een desinvestering op de iets langere tijd.

Advies

Onderzoek vooraf of een applicatie voldoet aan de gewenste functionele wensen. De meesten zullen hier overigens wel aan voldoen, daar dit door wet- en regelgeving wordt voorgeschreven. Veel belangrijker is het daarom heel kritisch te controleren of de geselecteerde applicatie geïntegreerd kan worden met de andere belangrijke toepassingapplicaties binnen de gemeenten. Het gedachtegoed van Andere Overheid is juist dat gegevens onderling beter beschikbaar worden, dit vraagt grote investeringen bij de leveranciers. Niet alle leveranciers voldoen hieraan!