Wat is de Afghanistan missie

De Afghanistan missie heet ook wel de International Security Assistance Force (ISAF). De missie is een stationering van militaire NAVO-eenheden in het land Afghanistan. Aan de ISAF missie van de NAVO doen 44 landen mee.

Onderdelen

De missie kan worden ingedeeld in 4 verschillende onderdelen. In onderdeel 1 richt men zich op het noorden van Afghanistan, in 2004. In onderdeel 2 wordt er vooral gericht op het westen van het land, in 2005. Onderdeel 3 richt zich op het zuiden van het land, op 1 augustus 2006. Onderdeel 4 richt zich op het oosten van Afghanistan, ingegaan op 5 oktober 2006. Aan de hele missie doen ongeveer 35.000 militairen mee.

Hoofdkwartieren

Hoofdkwartier van de ISAF

Het hoofdkwartier van de ISAF bevindt zich in de hoofdstad Kabul en wordt geleid door de VS. Nederland was daar van 1 februari 2007 tot januari 2008 het plaatsvervangende commando voor de luchtoperaties. De commandant was generaal-majoor Freek Meulman. Matthieu Borsboom, de Schout-bij-nacht, vervult nu vanaf 1 november 2008 de functie als Deputy Chief of Staff Stability bij het hoofdkwartier van de ISAF in Kabul.

Regional Command East

Het hoofdkwartier Regional Command East is gevestigd in Bagram en wordt geleid door de VS.

Regional Command West

Het hoofdkwartier Regional Command West is gelegen in Herat en wordt geleid door Italië.

Regional Command North

Het hoofdkwartier Regional Command North is gelegen in Mazar-e Sjarif en wordt geleid door Duitsland.

Regional Command South

Het hoofdkwartier Regional Command South is gelegen in Kandahar. Het hoofdkwartier werd van 1 november 2006 tot 1 mei 2007 geleid door de Nederlandse mensen daar, waaronder generaal-majoor Ton van Loon. Het hoofdkwartier werd van 1 november 2008 tot 1 november 2009 geleid door de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif.

Regional Command Central

Het hoofdkwartier Regional Command Central is gelegen in Kabul, net zoals het algemene hoofdkwartier van de ISAF. Het hoofdkwartier wordt geleid door Frankrijk.

Deelname van Nederland

In een door Duitsland geleid bataljon zette Nederland in november 2002 250 militairen in, in onderdeel 1 van de ISAF missie. Het hoofdcommando van de ISAF werd van februari 2003 tot augustus 2003 geleid door Duitsland en Nederland samen. In februari 2006 heeft Nederland besloten de ISAF missie uit te breiden met nog eens 1400 Nederlandse militairen, dit was tijdens onderdeel 2 van de ISAF missie.

Provinciaal Reconstructie Team

In het jaar 2004 stuurde Nederland militairen naar Pol-e-Khomri, gelegen in de provincie Baghlan in Noord Afghanistan, met de bedoeling een Provinciaal Reconstructie Team (PRT) op te zetten. In het eerste jaar, tijdens PRT 1, PRT2 en PRT3, waren dit met name militairen van de luchtmacht van de groep van geleidewapens, gezeten op vliegbasis de Peel. Het tweede jaar, tijdens PRT 4, PRT5 en PRT6, zijn het vooral militairen van de marine geweest. De taken van PRT 1 werden op 1 oktober 2006 overgedragen aan het Hongaarse leger in verband met de missie in Uruzgan. In het najaar van 2005 zond Nederland het tweede bataljon van mariniers samen met een veldhospitaal naar Mazar-i-Sharif in Noord Afghanistan om de de verkiezingen goed te laten verlopen.

Nu

De deelname van de Nederlanders richt zich vanaf het midden van 2006 het meest op de ISAF operatie in het zuiden van Afghanistan. Naast de grote bijdrage van aan het hoofdkwartier van Regional Command South in Kandahar heeft Nederland nu ook, samen met Australië, de verantwoordelijkheid in de provincie Uruzgan. Sinds het voorjaar van 2006 is de Deployment Taskforce, onder leiding van Henk Morsink, begonnen met de opbouw van kampen in de plaatsen Deh Rawod en Tarin Kowt. 1 augustus 2006 is de operatie Task Force Uruzgan gestart onder leiding van kolonel Theo Vleugels. Vanaf 24 januari 2007 ligt de leiding van de Task Force Uruzgan bij kolonel Hans van Griensven. Sinds 1 augustus 2007 ligt de leiding bij kolonel Nico Geerts.

De totale omvang van de bijdrage aan militairen van Nederland schommelt zo tussen de 1500 en 2000 militairen