Wat wil je weten over de Poolse president Bronislaw Komorowski

 De nieuwe Poolse president Bronislaw Komorowski

Graaf Bronislaw Maria Komorowski (geboren te Oborniki Slaskie, 4 juni 1952) is een Pools politicus. Bronislaw Komorowski was minister van defensie van 2000-2001 en voorzitter van de Sejm (het Poolse lagerhuis) in 2007. Op 10 april 2010 verloor de zittende president Lech Kaczynski het leven aan een vliegtuigcrash in Smolensk, Rusland. Graaf Bronislaw Komorowski werd toen waarnemend president van Polen. Op 4 juli 2010 versloeg Bronislaw Komorowski in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de tweelingbroer van Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski, en sindsdien is Bronislaw Komorowski de nieuwe president van Polen.

Achtergrond van Bronislaw Komorowski

Graaf Bronislaw Komorowski stamt uit het adellijke Huis Komorowski van Polen, dat afkomstig is uit Litouwen. Hij is zoon van gravin Jadwiga Szalkowska en graaf Zygmunt Leon Komorowski. Hij is tevens familie van gravin Annemarie Komorowska (moeder van Prinses Mathilde van België).

Studie en carrière van Bronislaw Komorowski

Bronislaw Komorowski studeerde in 1997 af als historicus aan de Universiteit van Warschau. Hij was al vroeg actief als dissident. Hij gaf een ondergronds tijdschrift uit; Glos. Dit deed hij samen met Antoni Macierewicz, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken. Hij was in 1979 mede-oprichter van een manifestatie die zich tegen de regering van Polen richtte. Hierdoor moest hij in 1980 een maand lang de gevangenis in. Van 1980-1981 was hij bij de vakbond Solidarnosc betrokken. Hij gaf tevens van 1981-1989 les aan het Lagere Seminarium in Niepokalanów.

Na de val van het communisme

In de jaren na het communisme in Polen werd Bronislaw Komorowski weer actief in de politiek. Van 1989-1990 was hij de kabinetschef van de minister Aleksander Hall en van 1990 tot 1993 viceminister van defensie gedurende de regeringen van Jan Krzysztof Bielecki, Tadeusz Mazowiecki en Hanna Suchocka. Sinds 1991 was hij lid van het Poolse lagerhuis de Sejm en van 1993 tot1995 was hij secretaris-generaal van de Vrijheidsunie en de Democratische Unie. In 1997 trad hij toe tot de Conservatieve Volkspartij en werd opnieuw secretaris-generaal en vicevoorzitter. In 2000 was hij een jaar lang minister van Defensie en in 2001 richtte hij met enkele anderen het liberale Burgerplatform op en Bronislaw Komorowski werd lid van het landelijk bestuur en hij werd in 2006 vicevoorzitter van de betreffende partij. Hij uitte in die periode veel kritiek uit op de defensie- en buitenlandse politiek van de regeringen van Jaroslaw Kaczynski en Kazimierz Marcinkiewicz. In het begin van 2010 nam hij samen met Radoslaw Sikorski, president van buitenlandse zaken, deel aan de voorverkiezingen voor het Poolse presidentschap.

Bronislaw Komorowski sinds de vliegtuigcrash

Sinds de vliegtuigcrash in Smolensk, waarbij de voormalige president Lech Kaczynski het leven verloor, was Bronislaw Komorowski de waarnemend president van Polen. De eerste beslissing die hij nam, was het afschaffen van de zeven daagse periode van nationale rouw. Op 4 juli 2010 versloeg hij in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de tweelingbroer van Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski, en is sindsdien de nieuwe president van Polen.

Bronislaw Komorowski en familie

Sinds 1977 is graaf Bronislaw Komorowski gelukkig getrouwd met Anna Dembowska. Ze hebben samen vijf kinderen: Tadeusz Jan, Zofia Aleksandra, Maria Anna, Elzbieta Jadwiga en Piotr Zygmunt.