Wie is premier David Cameron

Algemeen

Vanaf 11 mei 2010 heeft Groot Brittannië een nieuwe premier. Misschien niet bekend bij het grote publiek, maar David Cameron is met zijn (anno augustus 2010) 44 jaar de jongste premier sinds bijna 200 jaar.

David Cameron

Op 9 oktober 1966 kregen Ian Donald Cameron en Mary Fleur Moun een zoon; David William Donald. Ian was een rijke beurshandelaar. Hij was directeur van John D. Wood and stockbrokers Panmure, een onroerend goed agent. Hier hebben ook zijn vader en grootvader gewerkt. Het echtpaar Cameron had ook nog een oudere zoon Allan Alexander (1963) en twee dochters Tania Rachel (1965) en Clare Louise (1971).

David Cameron heeft adellijk bloed in zijn aderen stromen, hij is een afstammeling van de dochter Elizabeth FitzClarence van koning William IV Henry (die over Groot Brittannië regeerde van 1830 tot 1837) en zijn maîtresse Dorothea Jordan.

Opleidingen

  • Vanaf zijn 7e jaar ging David naar de Heatherdown Preparatory School at Winkfield. Deze school bevond zich in Berkshire en was dezelfde als waar de Britse prinsen Andrew en Edward ook hebben gezeten.
  • Vanaf zijn 13e jaar bezocht hij de elliteschool Eton College, net als zijn vader en oudere broer. Hier werd hij in mei 1983 betrapt op het roken van cannabis. Aangezien drugs ten strengste verboden waren was zijn straf een “Georgic”. Dit was onder andere het overschrijven van 500 regels Latijnse tekst.
  • Zijn universitaire opleiding volgde hij vanaf 1985 in Oxford, waar hij de studies Filosofie, Politiek en Economie volgde. Voordat hij naar Oxford ging, heeft hij eerst een jaar gewerkt bij Sussex MP Tim Radbone en drie maanden voor een shipping agent in Hong Kong. Volgens zijn mentor Professor Vernon Bogdanor was hij één van de bekwaamste studenten van Oxford.

David familieman

Tijdens een vakantie in Bristol leert David de op 18 april 1971 geboren Samantha Gwendoline Sheffield kennen. De vakantieliefde slaat om in een serieuze relatie en wanneer Samantha 23 jaar is verloofd het stel zich. De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 1 juni 1996.

Samen hebben zij 3 kinderen en een 4e is onderweg:

  • 8 april 2002; zoon Ivan Reginald Ian. Gestorven aan de gevolgen van een slopende ziekte op 25 februari 2009.
  • 19 januari 2004; dochter Nancy Gwen
  • 14 februari 2006; zoon Arthur Elwen

In maart 2010 werd bekend gemaakt dat Samantha weer in verwachting is. Samantha is werkzaam als directeur van Smythson’s of Bond Street. Onder hun clientèle bevinden zich onder andere Stella McCartney en Naomi Campbell.

Carrière van David

Nadat hij zijn universitaire studie heeft afgerond gaat hij aan het werk bij de Conservatieve partij. Eerst doet hij onderzoekswerk, later werd hij hoofd van de Research afdeling. Wanneer John Major in de jaren 90 van de vorige eeuw premier is, werkt David Cameron onder Normkan Lamont, de toenmalige minister van financiën. Voordat hij in 1994 directeur (Corporate affai rs) werd van Carlton Communications, werkte hij eerst onder Michael Howard de minister van Buitenlandse Zaken.

In 2001 behaalde hij succes tijdens de parlementsverkiezingen, terwijl dit in 1997 niet lukte. Hij werd gekozen in het Britse Lagerhuis (House of Commons) als afgevaardigde voor Witney in Oxfordshire. Hij werd zeer succesvol en al in 2005 werd hij benoemd tot de opvolger van Michael Howard. Hij werd partijleider van de Conservatieven, waar hij al sinds 2003 de vice voorzitter van was. De bijnaam van de Conservatieven is de “Tories”, een doelstelling van David is de partij van zijn stoffige en elitaire imago afhelpen.

David Cameron als premier van Groot Brittannië

Op 6 mei 2010 waren er in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen. De Conservatieven behaalden sinds 1992 weer de overwinning. Het was sinds 1974 niet meer voorgekomen dat een partij niet de absolute meerderheid behaalde om te regeren. Met hun 306 zetels kwamen de Conservatieven er namelijk 20 tekort voor een meerderheid. Sinds 11 mei 2010 is David Cameron premier van Groot Brittannië.

Leuk om te weten

  • David is de 77e premier van Groot Brittannië
  • David is de 26e premier die de Conservatieven ooit hebben “geleverd”
  • David is de 12e premier sinds Elisabeth II koningin werd.
  • David is lid van de Mayfairs gentlemen’s club White’s. Hier zijn ook Prins Charles en zijn zoons prins William en prins Harry lid van.