Maxime Verhagen fractievoorzitter CDA

Maxime Verhagen

Op 10 juni 2010 is Maxime Verhagen verkozen tot fractievoorzitter van het CDA. Maxime Verhagen volgt hiermee Jan Peter Balkenende op die na de nederlaag in de tweede kamerverkiezingen op 9 juni zich terugtrok als partijleider van het CDA. Maxime Verhagen was in het kabinet Balkendende IV Minister van Buitenlandse zaken.

Maxime Verhagen

Drs. Maxime Jacques Marcel Verhagen is geboren in Maastricht op 14 september 1956. Maxime Verhagen begint zijn schoolloopbaan in Maastricht waar hij de basisschool en middelbare school volgt. In 1975 gaat Maxime Verhagen geschiedenis studeren in Leiden. Deze opleiding rondt hij in 1986 af.

Maxime Verhagen is al vroeg politiek actief als persoonlijk medewerker van een CDA-Tweede kamerlid tijdens zijn studie. Na zijn studie wordt hij Fractiemedewerker CDA Europese Zaken, ontwikkelingssamenwerking en Handeslpolitiek. In dezelfde tijd is hij ook Gemeenteraadslid in Oegstgeest.

Vanaf 1989 tot 1994 is Maxime Verhagen lid van het Europees Parlement en vervuld hij hier nog diverse nevenfuncties. Vanaf 1998 is hij Vice-voorzitter van de vaste kamercommissie Buitenlandse zaken. Van 2003 tot 2007 is hij fractievoorzitter van het CDA in de tweede kamer.

Vanaf 2007 is Maxime Verhagen Minister van Buitenlandse zaken in het vierde kabinet Balkenende.

Wederom fractievoorzitter

Na zijn eerste termijn als fractievoorzitter van het CDA werdt hij opgevolgd door Pieter van Geel. Op 9 juni 2010 heeft het CDA tijdens de tweede kamerverkiezingen een historische nederlaag geleden. De partij is bijna gehalveerd en de huidige premier Jan Peter Balkenende legt zijn taken neer. Maxime Verhagen zal hem opvolgen als fractievoorzitter en als politiek leider van het CDA. Daarmee is Maxime Verhagen voor de tweede maal in zijn carriere fractievoorzitter van het CDA. Zijn voorganger Jan Peter Balkende zal het politieke toneel verlaten. Maxime verhagen heeft zijn fractievoorzitterschap misschien wel mede te danken aan het opstappen van staatssecretaris Jack de Vries van defensie. Jack de Vries werdt ook wel de spindoctor en kroonprins van het CDA genoemd. Doordat Jack de Vries een buitenechtelijke relatie is aangegaan met zijn assistente heeft hij zijn politieke carrierre moeten neerleggen.

Twitter minister

Maxime Verhagen staat misschien ook wel bekend als de twitter Minister. Vanaf 2008 is Maxime Verhagen actief op twitter onder het account MaximeVerhagen. Met bijna 40.000 volgers en 8000 tweets is hij een van de bestgevolgde politici in Nederland.

In 2009 werdt Maxime Verhagen nog berispt door premier Balkenende wegens het twitteren van een foto uit de Treveszaal. Maxime Verhagen kon er wel om lachten en twitterde dat hij gelukkig vanuit zijn kamer op het ministerie wel mocht twitteren.

Veel burgers vinden echter dat de kloof met de Minister wordt gedicht doordat er direct contact mogelijk is met Maxime Verhagen. Maxime Verhagen zal daarom ook nog wel even doorgaan met twitteren.

Moeilijke taak voor Verhagen

Als fractievoorzitter en politiek leider van het CDA heeft Maxime Verhagen de moeilijke taak om de CDA weer op het spoor te krijgen na de geleden nederlaag. Of dit nu is in een kabinet met de VVD en de PVV of in de oppositie. Het zal een flinke klus worden om het CDA weer klaar te stomen voor de volgende verkiezingen.