Het huishoudboekje van Obama

Obama en dollars

De Amerikaanse samenleving is veel transparanter dan de onze. Amerikaanse politici zijn namelijk verplicht om elk jaar hun financiële gegevens openbaar bekend te maken. Hieruit leren we dat Obama, ondanks zijn duurste verkiezingscampage ooit, geen armoezaaier is. Meneer zit goed in de dollars. Hij kan ook rekenen op rijke sponsors die hem steunen.

 

Hoe rijk is Obama

De cijfers voor 2008 worden pas in mei 2009 publiek bekend gemaakt maar 2007 spreekt boekdelen: Obama verdiende in 2007 omgerekend ongeveer 3,17 miljoen euro en zit er dus warmpjes in.

Bron van zijn inkomen

 1. De gulden regel is: Ben je beroemd: schrijf een boek (of meerdere)!
 • Het grootste deel van zijn inkomsten haalde hij immers uit voorschotten op de verkoop van zijn boeken. Uitgever Random House stortte ongeveer 3 miljoen dollar op Obama's rekening voor de bestsellers ‘Dreams from My Father’ en ‘The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream'. Hij heeft hierbij uiteraard handig ingespeeld om de 'Amerikaanse droom' die elke Amerikaan met de paplepel ingegoten krijgt!
 • Hij ontving van hetzelfde bedrijf ook 200.000 dollar voor een nieuw kinderboek dat hij samen met zijn vrouw Michelle en hun twee dochters wil schrijven. Dit boek moet dus nog worden geschreven en op de markt komen!
 • Barack Obama was ook geruime tijd een goed verdienende advocaat, samen met zijn vrouw Michele.

Geklopt door Hillary

 • Toch is Obama niet de best verdienende US politicus! Op dit gebied verliest hij van Hillary Clinton die in 2007 om en bij de 10 miljoen dollar kreeg.
 • Doch: de Clintons zijn met twee: Hillary verdiende dat bedrag samen met haar echtgenoot Bill. Een groot deel van de inkomsten komen dan ook van hem. Dat is niet verwonderlijk als je voor een speech gemiddeld 425.000 dollar vraagt!

Goede huisvader

 • Daar waar de Amerikaan leeft met schulden, geeft Obama het goede voorbeeld: in 2007 had hij geen persoonlijke schulden hoger dan 10.000 dollar.
 • McCain daarentegen bouwde, samen met zijn echtgenote Cindy, een schuldenberg van op van '3 tot 5 miljoen dollar', inclusief een schuld op de kredietkaart van Cindy McCain ten belope van 225.000 dollar! (American Express-kaart met 25,99% intrest).

Heeft Obama een hypotheek?

 • Amerikaanse politici zijn niet verplicht om het bedrag van hun hypotheek bekend te maken.
 • Echter, volgens de New York Times, heeft Obama in 2005 een huis kocht in de buurt van Chicago voor het maar liefst 1,65 miljoen dollar waarop een hypotheeklening loopt van 1,32 miljoen.

Ook hij is slachtoffer van beleggingen op de beurs

 1. Obama heeft een beleggingsportefeuille van meerdere miljoenen verdeeld over een aantal fondsen.
 2. Sommige daarvan zijn de laatste maanden flink in waarde gezakt gaande tot 42% op een bedrag van 150.000 euro.
 3. Ook belegde hij in een fonds van Goldman Sachs dat 37% verloor.
 4. Daarnaast koos Obama voor een eenvoudig spaarboekje: meer dan 200.000 dollar, bestemd voor zijn 2 dochters als studiegeld.

Totale fortuin

Zijn totale fortuin schat men ruwweg tussen 1,6 en 5,7 miljoen euro, oftewel plaats 31 in het overzicht van 's lands rijkste senatoren. John McCain staat in dat lijstje op 12 en Hilary en Billy Clinton op 11.

Obama: zegels en gadgets!