Hoe los ik een klacht op tussen consument en leverancier

Waarom een klacht goed oplossen

Het is van groot belang dat klachten goed op te lossen. Klachten tussen consumenten en leverancier, komen meestal van de consument. Iedere leverancier is afhankelijk van zijn consumenten.

Zijn de consumenten tevreden, dan spreekt dat zich door, zodat er wellicht nog meer consumenten bijkomen. Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen, dat er iets fout is gegaan bij de levering of dat het product niet voldoet aan de beschrijving. Is dit het geval, dan zal de betreffende klant met een klacht bij de leverancier van het betreffende product terugkomen.

Het is dan van groot belang, dat de leverancier er voor zorgt dat deze klant weer in alle tevredenheid naar huis gaat. Lukt de leverancier dat, dan zal hij deze klant ook in de toekomst nog hebben en nog belangrijker is, dat deze klant met iedereen in zijn/haar omgeving positief over de leverancier zal blijven praten.

Keurmerken

Let voordat je iets onoine koopt bij een webshop dat deze webshop betrouwbaar is. Een betrouwbare webshop is aangesloten bij een keurmerk, zoals:

  • http://www.keurmerkvergelijker.nl/keurmerken/mkbok@@MKBok,
  • Qshops.org,
  • Geschilonline,
  • Webwinkelkeur.

Hoe los ik een klacht op

Om klachten goed op te kunnen lossen, zonder dat er verdere problemen ontstaan, is het van groot belang dat u mensen kennis heeft. Mensenkennis kan worden geleerd bij een cursus zoals bijvoorbeeld: Neuro linguistisch Programmeren (NLP). NLP cursussen kunnen een prima aanvulling zijn voor leveranciers en hun personeel, zodat klachten naar alle tevredenheid van beide kanten kunnen worden opgelost. Komt er iemand met een klacht, dan is het bijvoorbeeld belangrijk, dat u niet tegen deze persoon ingaat, maar alle begrip toont voor zijn/haar klacht. Op deze manier werpt u namelijk geen muur op en zal er sneller een oplossing komen. Ga dus nooit het gevecht aan, dat werkt averechts. Ligt de oplossing niet snel voor de hand, biedt dan een tussenoplossing aan, zodat u de klant in ieder geval het gevoel geeft dat u hem/haar tegemoet komt.

Waar gaan de meeste klachten over

De meeste klachten van consumenten gaan over producten of diensten, die niet volledig aan hun wensen en aan de omschrijving voldoen. Indien het om producten gaat, zal het meestal een niet goed functioneren van dit product zijn of de verwachting van de consument ligt te hoog. Gaat het echter om een klacht over diensten, dan voelt de consument zich veelal niet correct en eerlijk behandeld. Deze laatste klachten zijn de moeilijkste klachten en vereisen het nodige geduld van beide kanten om tot een goede oplossing te komen.

Wanneer is een klacht goed opgelost

Een klacht is goed opgelost, wanneer zowel de consument als de leverancier er een goed gevoel over hebben en besluiten in de toekomst met elkaar verder te gaan. Is er echter maar een van de twee tevreden, dan zal er in de toekomst altijd wrijving blijven. Het is vooral voor de leverancier, vaak van belang om water bij de wijn te doen. Zorg er als leverancier echter wel voor, dat de consument niet de baas wordt. U merkt het vanzelf wanneer een klacht goed opgelost is, want dan zal er in de toekomst weer volledig eerlijk en met openheid zaken worden gedaan, zonder dat er nog iets van de klacht te merken is.

Hoe voorkom ik klachten

Klachten voorkomen is natuurlijk de beste optie, alleen is dit niet altijd mogelijk. Er zijn namelijk altijd nog klachten, die meer met de persoon te maken hebben, dan met de producten of de diensten. Eerlijkheid is het belangrijkste om klachten te voorkomen. Beloof de consument niet van alles om dat ene product te kunnen verkopen. Met eerlijkheid kunt u elkaar altijd in de ogen blijven kijken en eerlijkheid spreekt zich rond.

Controleer voor uw aankoop de algemene voorwaarden

Zie hiervoor bijvoorbeeld:

http://www.juridische-scan.nl/Juridische_check_algemene_voorwaarden@@Algemene voorwaarden controle


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden