Checklist 'bestuursorgaan in de zin van de Awb'

Inleiding

Tijdens mijn rechtenstudie en ook als docent bestuursrecht heb ik veel baat gehad bij de checklists, zoals ze waren opgenomen in het (Werkboek) Bestuursrecht van Prof. Mr. P. Nicolaï uit 1994. Dit werkboek is tot stand gekomen bij de inwerkingtreding van de zogenaamde 1e tranche van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) eveneens in 1994. Aangezien van dit werkboek geen herdruk is verschenen en er slechts enkele gebruikte exemplaren te verkrijgen zijn op Bol.com, zet ik deze checklist hieronder neer, aangezien deze nog steeds hanteerbaar zijn. Ik hoop dat de huidige studenten en overige geïnteresseerden er hun voordeel mee kunnen doen.

In het bestuursrecht, conflicten tussen overheid en burger, draait het om een drietal kernbegrippen : bestuursorgaan, belanghebbende en besluit.

Checklist bestuursorgaan

  1. Valt het orgaan, de persoon of het college onder de organen, personen en colleges die worden genoemd in art. 1:1, tweede lid, Awb ?

Ja : ga door naar vraag 2.

Nee: ga door naar vraag 3.

  2.  Neemt het orgaan, de persoon of het college een besluit of verricht het (hij) een handeling ten aanzien van een niet voor het leven benoemde ambtenaar als bedoeld in art. 1 Ambtenarenwet als zodanig, zijn nagelaten betrekkingen of zijn rechtsverkrijgenden ?

Ja: dan is dat orgaan, die persoon of dat college een bestuursorgaan in de zin van de Awb voorzover het dat besluit neemt of die handeling verricht (art. 1:1, derde lid, Awb).

Nee: dat orgaan, die persoon of dat college is géén bestuursorgaan in de zin van de Awb.

  3.  Maakt het orgaan, de persoon of het college deel uit van de organisatie van een krachtens publiekrecht ingestelde rechtspersoon ?

Ja: ga door naar vraag 4.

Nee: ga door na vraag 5.

  4.  Is het orgaan, de persoon of het college aan te merken als een orgaan van de rechtspersoon ?

Ja: dat orgaan, die persoon of dat college is aan te merken als een bestuursorgaan in de zin van art. 1:1, eerste lid, onder a, Awb.

Nee: ga door met vraag 5.

  5.  Is het orgaan, de persoon of het college met openbaar gezag bekleed ?

Ja: ga door naar vraag 6.

Nee: ga door naar vraag 7.

  6.  Maakt het orgaan, de persoon, of het college deel uit van de organisatie van een krachtens publiekrecht ingestelde rechtspersoon ?

Ja: dat orgaan, die persoon of dat college is aan te merken als een bestuursorgaan in de zin van art. 1:1, eerste lid, onder a, Awb.

Nee: dat orgaan, die persoon of dat college is bij het uitoefenen van dat openbaar gezag aan te merken als een bestuursorgaan in de zin van art. 1:1, eerste lid, onder b, Awb.

  7.  Maakt het orgaan, de persoon of het college deel uit van een rechtspersoon waarvan de statuten voorzien in een overwegende invloed op het bestuur en beheer van de rechtspersoon die door een of meer organen van een krachtens publiekrecht ingestelde rechtspersoon kan worden uitgeoefend ?

Ja: er kan een grond zijn om het orgaan, de persoon of het college in dat geval op één lijn te stellen met een orgaan van een krachtens publiekrecht ingestelde rechtspersoon als bedoeld in art 1:1, eerste lid, onder a, Awb.

Nee: dat orgaan, die persoon of dat college is niet aan te merken als een bestuursorgaan in de zin van de Awb.

Bronvermelding : Nicolaï/Olivier, Bestuursrecht 1994 ( ISBN 90-800544-6-1)

Link :Bestuursorganen; wettelijke definitie

Reacties (2)

Reageer
Jair reageerde 9 jaar geleden
15 Apr 09:58
Nummering is aangepast.
Anna reageerde 9 jaar geleden
15 Apr 09:19
Er staat: ga door naar vraag 2, 3, 4 enz., maar elke vraag in deze checklist heeft het nummer 1…..