Wat zijn de Hells Angels en Satudarah MC

Inleiding

Bij de meeste mensen zal de naam ‘’Hells Angels’’ wel een belletje doen rinkelen. De Hells Angels zijn dan ook niet voor niets één van de meest bekende (en wellicht beruchte) motorclubs die er op deze wereld bestaan. Een andere grote motorclub is het van oorsprong Nederlandse Satudarah MC. Maar wat zijn deze motorclubs eigenlijk, waar staan ze voor? En wat hebben de Hells Angels en Satudarah MC met elkaar te maken?

Hells Angels

Als je aan de Hells Angels denkt, denk je wellicht aan brede mannen met zwarte leren jacks en brommers die veel herrie maken. Maar deze motorclub is natuurlijk wel meer dan dit beeld. In 1948 werd de Hells Angels Motorcycle Club, zoals de volledige naam is, opgericht in de stad San Bernardino in Californië, Verenigde Staten. De club werd opgericht door een groep ex-militairen die zich, na allerlei heftige gebeurtenissen te hebben meegemaakt op het slagveld, afkeerden van de wet en de ‘’normale’’ normen en waarden. De Hells Angels zijn nog steeds een 1% Motorclub: een motorclub waarvan de leden het niet altijd even nauw stellen met de wet…

Natuurlijk niet alle leden van de Hells Angels houden zich bezig met criminele activiteiten, wat vaak wel het algemene beeld is. Daarom zijn er in onder andere Amerika afsplitsingen van de club ontstaan die zich meer willen richten op het zijn van een ‘’échte’’ motorclub. In Nederland zijn 17 afdelingen van de Hells Angels, ook wel ‘’chapters’’ genoemd. De eerste werd opgericht in Amsterdam in 1978. De jaren daaropvolgend zijn er afdelingen in onder andere Rotterdam, IJmuiden en in 2011 nog in onder andere Alkmaar en Zeist gesticht.

Satudarah MC

In de Zuid-Hollandse stad Moordrecht is in 1990 de motorclub Satudarah opgericht (MC is de afkorting van motorclub). Negen vrienden, afkomstig uit de Molukken in Indonesië, richtten deze club op. Ook deze club is een 1%. De afgelopen jaren zijn er dan ook meerdere leden verdacht van zaken als drugshandel, illegaal wapenbezit, geweld, poging tot moord en afpersing. In 2009 werd de zogenaamde Trailertrash opgericht. Volgens de website van de club zijn zigeuners en woonwagenbewoners hierbij aangesloten, de zogenaamde ‘’reizigers’’.

Satudarah MC is actief in vijf verschillende landen, in Nederland het meest. De motorclub heeft in ons land afdelingen in onder andere Tilburg (‘’Southside’’), Leeuwarden (‘’Icecity), Arnhem (‘’Riverside’’) en Amsterdam. Sinds 2012 is er ook één afdeling gevestigd in België onder de naam District 9. Verder zijn er afdelingen in Duitsland, Spanje en ook nog één in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Conflict

In 2011 dreigde er een conflict te ontstaan tussen de motorclubs de Hells Angels en Satudarah MC. Verschillende motorevenementen, zoals een Harley Davidson-dag in Tilburg, werden afgelast uit angst voor gewelddadigheden tussen leden van de clubs. Er hangen al langer spanningen tussen de clubs, waarvan de redenen niet helemaal duidelijk zijn. Chef van de Nationale Recherche Joost van Slobbe meldt echter dat het zou gaan om de handel in drugs. Beide clubs zouden daar de dominante positie in willen hebben. De bedreigingen over en weer zouden zo erg zijn dat verschillende leden van de clubs zelfs op een zogenaamde ‘’dodenlijst’’ zouden staan. Niet alleen in Nederland, maar ook in België ontstonden er spanningen, in 2012. In dat jaar vestigde Satudarah zich in België en werd daarmee namelijk een concurrent van de Hells Angels.

Conclusie

Nederland kent twee grote motorclubs: de Hells Angels, opgericht in de VS, en de van oorsprong Nederlandse club Satudarah MC. In de jaren 2011 en 2012 ontstonden spanningen tussen de clubs. Er werden bedreigingen geuit over en weer en uit voorzorg werden motorevents afgelast waar leden van beide clubs elkaar zouden kunnen ontmoeten.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons